Η εποχή του καλοκαιριού μας χαρίζει αμέτρητες ευκαιρίες για χαλάρωση, αναζωογόνηση και ατελείωτη διασκέδαση στον ήλιο και τη θάλασσα. Ωστόσο, παράλληλα με τις απολαύσεις του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τις ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας και να προβληματίσουν τις ευχάριστες στιγμές που περνάμε.
Σε αυτό το άρθρο, 7 ιατροί της Αθηναϊκής Mediclinic ενημερώνουν για:
-
Την εξωτερική ωτίτιδα ή νόσο των κολυμβητών
-
Την προστασία των ματιών μας
-
Την τροφική δηλητηρίαση
-
Ήπια αλλά συχνά γυναικολογικά προβλήματα, εγκαύματα, ηλίαση και θερμοπληξία
Μαθαίνοντας περισσότερα για τις διάφορες ασθένειες και αναγνωρίζοντας έγκαιρα τα πρώτα σημάδια ασθενειών, μπορούμε να προλάβουμε αντίστοιχα την εμφάνιση ή την επιδείνωσή τους και να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για τη θεραπεία τους. Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν, αλλά και να μειώσουμε την ανάγκη για αδιάκριτη χρήση φαρμάκων.
Εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος των κολυμβητών
Από την Δρ. Έλενα Μπούμπα, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, Συνεργάτη Αθηναϊκής Mediclinic
Οι καλοκαιρινοί μήνες εκτός από διακοπές φέρνουν και τη νόσο των κολυμβητών ή εξωτερική ωτίτιδα. Εξωτερική ωτίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου και 1 στους 10 την εκδηλώνει κάθε χρόνο. Κυριότερα παθογόνα είναι η ψευδομονάδα, σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος αν και τις περισσότερες φορές καλλιεργούνται περισσότεροι του ενός μικροοργανισμοί.
Προδιαθεσικοί παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνισή της
- Συστηματικές παθήσεις (ΣΔ, αυτοάνοσα)
- Τοπικός τραυματισμός (μπατονέτα, νύχια)
- Υπερβολικό κερί (βύσμα κυψελίδας) που συγκρατεί το νερό
- Χρήση ένθετων ακουστικών, ακουστικών βαρηκοΐας Είσοδος και παραμονή μολυσμένου νερού στον έξω ακουστικό πόρο
- Κνησμός λόγω ξηροδερμίας
- Στενώσεις έξω ακουστικού πόρου (εξοστώσεις)
- Δερματολογικές παθήσεις (έκζεμα, αλλεργία)
Συμπτώματα
Η συμπτωματολογία της εξωτερικής ωτίτιδας είναι ήπια στα αρχικά στάδια, αλλά επιδεινώνεται καθώς η φλεγμονή επεκτείνεται.
Τα Αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κνησμό
- Ενόχληση- άλγος στην πίεση του πρόσθιου τμήματος του πτερυγίου ή στην έλξη του
- Ερυθρότητα δέρματος στην είσοδο του πόρου
- Ορώδη ωτόρροια
Μετέπειτα συμπτώματα:
- Έντονο άλγος
- Άλγος κατά τη μάσηση
- Δυσκολία στη διάνοιξη στόματος
- Δύσοσμη πυώδη ωτόρροια
- Ερυθρότητα σε όλο το πτερύγιο
- Οίδημα στον πόρο μέχρι σύμπτωση των τοιχωμάτων του
- Βαρηκοΐα
- Οίδημα στην προωτιαία περιοχή
- Επώδυνοι τραχηλικοί λεμφαδένες
- Πυρετός
Συμβουλές πρόληψης
Για να προλάβουμε τη νόσο των κολυμβητών, υπάρχουν ορισμένα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Ένα σημαντικό βήμα είναι να αποφεύγουμε τη συγκέντρωση υγρασίας στον ακουστικό πόρο. Για να το επιτύχουμε αυτό, μπορούμε να γείρουμε το κεφάλι για λίγα δευτερόλεπτα και να τραβήξουμε το πτερύγιο προς τα πίσω. Επίσης, είναι σημαντικό να στεγνώνουμε τον ακουστικό πόρο με την άκρη της πετσέτας ή με το σεσουάρ, αποφεύγοντας να τον αφήνουμε υγρό σε ένα σημείο. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες μίας χρήσης κατά την κολύμβηση στη θάλασσα και κατά το ντους, προκειμένου να προστατεύσουμε τον ακουστικό πόρο από τραυματισμούς, όπως αυτοί που μπορούν να προκληθούν από μπατονέτες ή νύχια. Με αυτά τα μέτρα πρόληψης, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου των κολυμβητών και να διατηρήσουμε την υγεία του ακουστικού μας πόρου.
Βασικές οδηγίες πριν την επίσκεψη στον ιατρό:
- Αποφυγή εισόδου νερού
- Αποφυγή τοποθέτησης αντικειμένων στον πόρο (ακουστικά, μπατονέτες)
- Λήψη, αν είναι αναγκαίο, κοινών αναλγητικών
Με σωστή αγωγή από ιατρό η εξωτερική ωτίτιδα υποχωρεί σε 7-10 ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους και σακχαροδιαβητικούς ασθενείς, στους οποίους η νόσος μπορεί να επεκταθεί γρήγορα προσβάλοντας κρανιακά νεύρα.
Η προστασία των ματιών μας από τον ήλιο και τη θάλασσα
Από την Έλενα Κεφάλα, Χειρουργό Οφθαλμίατρο, Συνεργάτη Αθηναϊκής Mediclinic
Οι εξορμήσεις στην παραλία είναι συνδεδεμένες με το ελληνικό καλοκαίρι. Όμως, για να απολαύσουμε την παραλία και τη θάλασσα, πρέπει να δώσουμε προσοχή και στην προστασία των ματιών μας γνωρίζοντας τους κινδύνους.
Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορεί να αποτελέσουν πηγή προβλημάτων κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μας στην παραλία: η ίδια η παραλία και οι δραστηριότητες σε αυτήν, η θάλασσα και ο ήλιος.
Κολύμπι και συμβουλές για την υγεία των ματιών
- Όταν κάνετε βουτιές να φοράτε μάσκα ή γυαλιά κολύμβησης.
- Όταν βγαίνετε από το νερό, να ξεπλένετε αμέσως το πρόσωπό σας με γλυκό, καθαρό νερό, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα άμμου, αλατιού ή χλωρίου (όταν πρόκειται για κολύμπι σε πισίνα) από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες σας.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα πριν και μετά την κολύμβηση για να ενισχύσετε τη στοιβάδα των δακρύων σας που κρατούν τον κερατοειδή σας ενυδατωμένο.
- Πιείτε νερό, καθώς η γενική ενυδάτωση του οργανισμού με άφθονα υγρά συμβάλλει στην καλή ενυδάτωση των ματιών.
- Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα πρέπει να δείχνουν οι χρήστες φακών επαφής, οι οποίοι πρέπει να έχουν ενημερωθεί σωστά από τον οφθαλμίατρό τους για το συγκεκριμένο θέμα.
Πότε χρειαζόμαστε τον οφθαλμίατρο;
Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη όταν εμφανίζονται συγκεκριμένα συμπτώματα στα μάτια. Αν αισθανθούμε πόνο στο μάτι, αίσθηση ξένου σώματος, θόλωμα της όρασης, έντονη και συνεχή δακρύρροια, φωτοευαισθησία ή κοκκίνισμα των ματιών, θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού οφθαλμίατρου. Ο επαγγελματίας αυτός θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση των ματιών μας και να προβεί στην κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε αυτά τα συμπτώματα και να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία των ματιών μας.
Τροφική δηλητηρίαση
Από τον Δρ. Κωνσταντίνο Χαλκιά, Ειδικό Παθολόγο, Διευθυντή Παθολογικού Τμήματος & Πρόεδρο Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Αθηναϊκής Mediclinic
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιβάλλουν τη σωστή συντήρηση των τροφίμων ώστε να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις τους και οι τροφικές δηλητηριάσεις. Κάθε τρόφιμο, πριν καταναλωθεί, θα πρέπει να ελέγχεται ως προς τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- συνθήκες υγιεινής χώρου παρασκευής και ατόμων που το αγγίζουν
- χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία, ημερομηνία λήξης
- συνθήκες συντήρησης (προστασία από έντομα, όχι πάνω από δύο ώρες εκτός ψυγείου ακόμη και πρόσφατα μαγειρεμένου φαγητού, ψυγείο σε σωστή θερμοκρασία και μακριά από τον ήλιο, όχι απόψυξη ή μαρινάρισμα σε θερμοκρασία δωματίου)
- καλό ψήσιμο κρεατικών, πουλερικών και ψαριών
- καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
- διατήρηση ζεστού φαγητού έως το σερβίρισμα σε θερμοκρασία άνω των 65ο C και ξαναζέσταμα κρύου φαγητού σε θερμοκρασία άνω των 80ο C
Συμπτώματα
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, ανάλογα με τον τύπο της δηλητηρίασης και τον οργανισμό που επηρεάζεται. Ορισμένα συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:
- Διάρροια: Πρόκειται για τη συχνότερη εκδήλωση της τροφικής δηλητηρίασης. Η διάρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επιθετικής δράσης των μικροοργανισμών ή των τοξινών που παράγουν.
- Έμετος: Ο έμετος είναι ένα συχνό σύμπτωμα της τροφικής δηλητηρίασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ηπρώτη ένδειξη προβλήματος από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών.
- Πυρετός: Ο πυρετός είναι μια συχνή αντίδραση του οργανισμού σε μια τοξική αντίδραση. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να είναι ένδειξη τροφικής δηλητηρίασης.
- Άλλα συχνά συμπτώματα του στομάχου και του εντέρου: πόνος στο στομάχι, κοιλιακή δυσφορία, σπασμοί
Αντιμετώπιση
- Αν υποπτεύεστε ότι έχετε προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, προτείνεται να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για την αντιμετώπισή της:
- Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας
- Πιείτε αρκετό νερό ή ηλεκτρολύτες για να αποτρέψετε την ενδεχόμενη απώλεια υγρών από τη διάρροια και τον έμετο.
- Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να παραμείνετε ήρεμοι. Ορισμένες φορές ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει.
- Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών και ποτών. Όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να βελτιώνονται, μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή. Επιλέξτε ελαφριές, εύπεπτες τροφές και αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά ή πικάντικα φαγητά.
Ήπια αλλά συχνά γυναικολογικά προβλήματα το καλοκαίρι
Από τον Δημήτρη Κολέσκα, Χειρουργό Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Συνεργάτη Αθηναϊκής Mediclinic
Το καλοκαίρι έφτασε και για πολλές γυναίκες θα φέρει πιο συχνά, ευτυχώς ήπια, γυναικολογικά προβλήματα. Οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις του κατώτερου ουρογεννητικού συστήματος, όπως είναι οι κολπίτιδες, οι αιδιοίτιδες και οι κυστίτιδες (ουρολοιμώξεις). Οι μολύνσεις αυτές είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά επικίνδυνες για τη γενικότερη υγεία της γυναίκας και στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύονται εύκολα και αποτελεσματικά!
Ποιες είναι οι συνηθισμένες γυναικολογικές μολύνσεις του καλοκαιριού;
Ο κόλπος και το αιδοίο είναι περιοχές του σώματος της γυναίκας στις οποίες υπάρχει, χωρίς να προκαλεί φλεγμονή, μια ποικιλία μικροοργανισμών οι οποίοι αποτελούν τη «φυσιολογική χλωρίδα». Αυτοί οι μικροοργανισμοί συμβιώνουν με τη διατήρηση του pH του κόλπου σε μια σταθερή ισορροπία και ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών που μολύνουν το αιδοίο και τον κόλπο. Η γυναικεία ουρήθρα, εκβάλλοντας στο εξωτερικό τμήμα του κόλπου, επηρεάζεται από διαταραχές που συμβαίνουν εκεί, με συνέπεια την εμφάνιση κυστίτιδας.
Συχνοί μικροοργανισμοί που βρίσκουν την ευκαιρία να προκαλέσουν μόλυνση όταν οι συνθήκες στην περιοχή δεν είναι σταθερές είναι:
- μύκητες – προκαλούν μυκητιασική αιδοιο – κολπίτιδα με κνησμό και τσούξιμο
- τριχομονάδες – σεξουαλικώς μεταδιδόμενες
- αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella vaginalis) – προκαλεί δυσάρεστη οσμή και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
- κολοβακτηρίδιο (e. Coli), εντερόκοκκος, στρεπτόκοκκος – προκαλούν συχνά ουρολοίμωξη.
Υπάρχει θεραπεία;
Η κάθε μόλυνση, κολπίτιδα ή ουρολοίμωξη, έχει και κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι σε μορφή αντιβιοτικού/αντιμυκητιασικού από το στόμα ή σε μορφή κολπικής κρέμας/υπόθετου ή συνδυασμός των δύο. Καλό είναι πριν την οποιαδήποτε έναρξη θεραπείας να γίνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού ή ούρων, αναλόγως του προβλήματος, όμως πολλές φορές αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, οπότε σε συνεννόηση η γυναίκα με το γιατρό της ξεκινά μία θεραπεία βασισμένη στο ιστορικό και τα συμπτώματα που περιγράφει. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας ακόμη κι αν δε μπορείτε να τον δείτε, πριν αρχίσετε κάποια θεραπεία που θεωρείτε ότι σας βοήθησε στο παρελθόν.
Τι πρέπει να προσέχουμε;
- Αλλάζετε καθημερινά εσώρουχα, αφού πρώτα τα σιδερώσετε και προτιμάτε τα βαμβακερά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν προκαλούν ερεθισμούς.
- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα ή πετσέτες.
- Κρατήστε ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης.
- Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό και προσέξτε ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από την περιπρωκτική στην γενετική περιοχή. Αδειάστε την κύστη σας πριν και μετά κάθε επαφή.
- Πλύσεις στο εσωτερικό του κόλπου με αντισηπτικά δεν θα πρέπει να γίνονται, παρά μόνο μετά από σχετική οδηγία του γυναικολόγου, καθώς διαταράσσουν την φυσιολογική χλωρίδα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.
- Αν μετά την λήψη κάποιων φαρμάκων (ιδιαίτερα αντιβιοτικών) παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα στην περιοχή του κόλπου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε.
Ειδικά τώρα για το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα:
Αφού βγείτε από το νερό, να μην παραμείνετε για πολύ ώρα με το βρεγμένο μαγιό. Η υγρασία και η ζέστη δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων μετά το μπάνιο στην πισίνα ή τη θάλασσα. Στις μέρες της περιόδου θα πρέπει να είναι ακόμη πιο σχολαστικός ο καθαρισμός και να συνδυάζεται με συχνή αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν. Καλό είναι να αποφεύγεται το κολύμπι τις ημέρες της έντονης ροής. Στην παραλία και την πισίνα να ξαπλώνετε πάντα πάνω στην πετσέτα ή την ψάθα σας και να αποφεύγετε την άμεση επαφή με την άμμο ή τα πλακάκια.
Ηλίαση και θερμοπληξία
Από τον Γέωργιο Βασιλικό και Γεώργιο Αλαφοστέργιο, Ειδικούς Παθολόγους, Επιμελητές Παθολογικού Τμήματος Αθηναϊκής Mediclinic
Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι δύο διαφορετικά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με την έκθεση στην υπερβολική θερμότητα, αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες και συμπτώματα.
Η ηλίαση είναι μια επιδερμική ερυθηματώδης φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Εμφανίζεται συνήθως ως ερυθρότητα στο δέρμα, συχνά συνοδευόμενη από πόνο, φαγούρα και αίσθημα καύσου. Η ηλίαση είναι κατάσταση που σχετίζεται κυρίως με την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνισή της.
Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι μια σοβαρή και ζωτικής σημασίας κατάσταση που προκαλείται από υπερθέρμανση του σώματος και δυσλειτουργία του μηχανισμού ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σε επικίνδυνα ύψη. Η ηλίαση είναι μια κατάσταση που προκαλείται από έκθεση σε υπερβολική ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας, ιδιαίτερα των υπεριωδών ακτινών. Μπορεί να προκληθεί από παρατεταμένη ή έντονη έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία, καθώς και από άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.
Συμπτώματα της ηλίασης
Η ηλίαση μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της έκθεσης και την ευαισθησία του ατόμου. Οι κοινές εκδηλώσεις της ηλίασης περιλαμβάνουν κόκκινες, ερυθηματώδεις και επώδυνες δερματικές περιοχές, καύσο, φαγούρα, και δυσφορία.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ηλίαση μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα, που χαρακτηρίζεται από φαγούρα, πόνο, πυρετό, πρήξιμο και αφυδάτωση του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηλίαση μπορεί να απαιτήσει ιατρική προσοχή.
Συμπτώματα της θερμοπληξίας
Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση και η εμφάνιση των συμπτωμάτων της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:
- Υπερβολική θερμότητα του σώματος: Η σωματική θερμοκρασία αυξάνεται σημαντικά και μπορεί να υπερβεί τους 40°C.
- Κόπωση και αδυναμία: Εμφανίζεται έντονη κόπωση, εξάντληση και αδυναμία.
- Κεφαλαλγία: Συχνά συνοδεύεται από δυσφορία και ζαλάδα.
- Διαταραχές του νευρικού συστήματος: Μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές συμπεριφοράς, σύγχυση, ή ακόμη και απώλεια συνείδησης.
- Επιτάχυνση του καρδιακού παλμού: Ο καρδιακός παλμός επιταχύνεται και μπορεί να γίνει άρρυθμος.
- Πυρετός: Ενδέχεται να παρουσιαστεί πυρετός και ερεθισμός του δέρματος.
- Απώλεια ιδρώτα: Η θερμοπληξία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματοςμέσω του ιδρώτα, και έτσι μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια ιδρώτα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμοπληξία μπορεί να είναι μια ζωτικής σημασίας κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει θερμοπληξία, πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια από
Εγκαύματα
Από τον Γεώργιο Λάριο, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Διευθυντή Δερματολογικού Τμήματος Αθηναϊκής Mediclinic
Η αντιηλιακή προστασία δεν αποτρέπει μόνο τη φωτογήρανση και τη δημιουργία ρυτίδων στο δέρμα, αλλά αποτελεί και μια σημαντική μέθοδο πρόληψης σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Στις μέρες μας είναι πλέον σημαντικό να εφαρμόζουμε καθημερινά αντιηλιακή προστασία. Ας μάθουμε λοιπόν πως μπορούμε να προστατεύουμε επαρκώς το δέρμα μας από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
1. Περιορισμός του χρόνου έκθεσης στο ηλιακό φως. Ο ήλιος θεωρείται πιο επικίνδυνος κατά τις μεσημεριανές ώρες κυρίως από τις 11 πμ. έως τις 4μμ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη στο ανθρώπινο δέρμα. Κοντά σε νερό, χιόνι και άμμο υπάρχουν περισσότερες αντανακλάσεις των ηλιακών ακτίνων και η πιθανότητα για ηλιακό έγκαυμα αυξάνεται. Το ηλιακό έγκαυμα αλλά και το μαύρισμα θεωρούνται ενδείξεις ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Όσο μεγαλύτερη είναι η εν λόγω βλάβη στο δέρμα, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να εμφανιστούν πρώιμα ρυτίδες, καρκίνος του δέρματος, καθώς και άλλα δερματικά προβλήματα.
2. Αν το δέρμα αρχίσει να κοκκινίζει μετά από έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα σε κλειστό χώρο.
3. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους να κάνετε χρήση οποιουδήποτε διαθέσιμου σκίαστρου υπάρχει στην περιοχή, είτε φυσικού (δέντρα), είτε τεχνητού (τέντες κ.α.).
4. Χρήση αντηλιακού. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος (έναντι των UVA και UVB ακτίνων) με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 20, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Χρησιμοποιείστε αρκετό αντηλιακό και επαλείψτε καλά σε όλες τις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Μην ξεχνάτε τη μύτη, τον αυχένα, τα αυτιά, χέρια και πόδια. Προστατέψτε τα χείλη σας με ειδικά προϊόντα που να έχουν δείκτη προστασίας 20 (ή υψηλότερο). Οι άνδρες ειδικότερα δε θα πρέπει να ξεχνούν να βάζουν αντηλιακό, τόσο στο πρόσωπο τους, όσο και στο κεφάλι σε περιοχές που έχουν χάσει τα μαλλιά τους. Γενικά σε όλες τις περιπτώσεις το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, όταν κάποιος κολυμπά ή ιδρώνει θα πρέπει να θυμάται να ανανεώνει το αντηλιακό του κάθε μία ώρα. Το αντηλιακό δεν καθιστά την ηλιοθεραπεία ασφαλή. Ορισμένες υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν το φίλτρο των αντηλιακών. Για το λόγο αυτό, τα αντηλιακά πάντα αποτελούν μέρος μόνο ενός προγράμματος προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος. Για να μειωθεί και άλλο ο κίνδυνος θα πρέπει να ακολουθούνται όλες οι υπόλοιπες οδηγίες για ασφαλή έκθεση στον ήλιο.
5. Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με προστασία έναντι των ακτίνων UVA και UVB. Να θυμάστε ότι ορισμένα καπέλα δεν καλύπτουν τα αυτιά και τον αυχένα οπότε θα πρέπει στις περιοχές αυτές πάντα να εφαρμόζεται αντηλιακό.
6. Όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους να χρησιμοποιείτε ρουχισμό που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Οι περιοχές του σώματος που καλύπτονται από ρούχα είναι πάντα περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με το αντηλιακό. Όσο πιο πυκνή δε είναι η ύφανση ενός ρούχου, τόσο μεγαλύτερη η προστασία που παρέχει αυτό.
7. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία για να μαυρίσετε. Αν σας αρέσει το μαυρισμένο δέρμα σκεφτείτε τη χρήση προϊόντων «αυτό-μαυρίσματος χωρίς ήλιο». Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι το χρώμα που δίνουν τα προϊόντα αυτά δεν προστατεύει από τον ήλιο.
8. Να θυμάστε ότι εκτός από το καρκίνο του δέρματος η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί ακόμα να προκαλέσει:
- Πρόωρη γήρανση του δέρματος, τη λεγόμενη «φωτογήρανση» που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, όπως ρυτίδες, υπερμελαγχρώσεις, και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.
- Εκδηλώσεις στα μάτια όπως: καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί αίτιο τύφλωσης.
- Ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ρόλο να προστατεύει τον οργανισμό μας έναντι διαφόρων ασθενειών από μικρόβια, ιούς κ.α., αλλά και από την ανάπτυξη καρκίνου σε διάφορα όργανα.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ