ΜΕΝΟΥ

Interamerican: 21 Σεπτεμβρίου – Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ!

Health Newsroom

*Γράφει η Ελένη Γκοριουνόβα M.D. Ιατρός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, Medifirst Περιστερίου

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα ευαισθητοποίησης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα ευαισθητοποίησης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ.Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 9 ανθρώπους ηλικίας > 65 ετών πάσχει από αυτή τη πάθηση . Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία της Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών , στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν 150.000- 200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να ξεπεράσει τις 500.000 το 2050 .

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια με κύριο χαρακτηριστικό την προοδευτική καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων. Θεωρείται μία από τις συχνότερες αιτίες της άνοιας, μίας επίμονης εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών. Τυπικά εντοπίζεται σε άτομα > 65 ετών ,αλλά υπάρχει και η πρώιμη έναρξη της νόσου ή οποία αναφέρεται σε σπάνιες μορφές της.

Κάθε άτομο βιώνει την ασθένεια διαφορετικά , όμως ορισμένα συμπτώματα, όπως η μείωση της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας ,είναι κοινότυπα . Οι πρώτες εμφανείς εκδηλώσεις συνήθως αντιμετωπίζονται ως μέρος της διαδικασίας της φυσιολογικής γήρανσης ή αποδίδονται σε επίδραση του καθημερινού στρες και ξεφεύγουν της πρέπουσας διερεύνησης. Ωστόσο, εάν ένα άτομο πάσχει από τη Νόσο Αλτσχάιμερ, η γνωστική λειτουργία σταδιακά επιδεινώνεται. Το πρώτο σύμπτωμα της Νόσο Αλτσχάιμερ συνήθως θεωρείται, η εξασθένηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Οι άνθρωποι ξεχνούν τα γεγονότα του παρόντος , αλλά μπορούν ακόμα να θυμούνται τα γεγονότα του παρελθόντος. Αρκετοί ασθενείς με άνοια παρουσιάζουν και άλλα συμπτώματα όπως, αλλαγές της συμπεριφοράς τους και γενικότερα της προσωπικότητάς τους ( γίνονται πιο ανήσυχοι, συγκρατημένοι, παθητικοί, δύσπιστοι ή ακόμα και επιθετικοί).

Επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες ,όπως η διατροφή, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχική δραστηριότητα , καθώς και η τακτική σωματική άσκηση μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα, πρέπει να αναγνωρίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται διότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο και πιο σοβαρής πορείας της Νόσου Αλτσχάιμερ. Δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με το νοητικό απόθεμα του ανθρώπου, όπως το διάβασμα,η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και η τακτική κοινωνική επαφή , μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση της νόσου ή να μετριάσουν την ανάπτυξή της.

Η διάγνωση της Ν. Αλτσχάιμερ γίνεται σφαιρικά με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής αξιολόγησης. Τα κλινικά κριτήρια και η χρήση δομημένων ερωτηματολογίων που παρέχουν αξιόπιστες ενδείξεις , επιτρέπουν την διάγνωση και τη διαφοροποίηση της Ν.Αλτσχάιμερ με ακρίβεια έως και 85% σε σχέση με άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: