Γράφει η παιδίατρος – εφηβίατρος, Σταυρούλας Στάμου, συνεργάτης στο Πολυϊατρείο Medifirst Αργυρούπολης.
Οι αρχές του φθινοπώρου στη χώρα μας μοιάζουν σαν δεύτερη Πρωτοχρονιά. Βάζουμε καινούριους στόχους, κάνουμε νέα ξεκινήματα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά μας είναι ένας σημαντικός μήνας, αφού αλλάζουν τάξη και σε πολλές περιπτώσεις σχολική βαθμίδα, εξωσχολικές δραστηριότητες και μαζί μ’ αυτά συμμαθητές και φίλους.
Οι αρχές του φθινοπώρου στη χώρα μας μοιάζουν σαν δεύτερη Πρωτοχρονιά. Βάζουμε καινούριους στόχους, κάνουμε νέα ξεκινήματα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά μας είναι ένας σημαντικός μήνας, αφού αλλάζουν τάξη και σε πολλές περιπτώσεις σχολική βαθμίδα, εξωσχολικές δραστηριότητες και μαζί μ’ αυτά συμμαθητές και φίλους. Το καλοκαίρι κι οι διακοπές μας δίνουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας, να περάσουμε χρόνο μαζί τους και με ηρεμία να παρατηρήσουμε πόσο μεγάλωσαν στο χειμώνα που πέρασε, πόσο άλλαξαν τα ενδιαφέροντα τους, πόσες ικανότητες έχουν κατακτήσει και που ίσως λίγο υστερούν κι ίσως χρειάζονται λίγο παραπάνω την στήριξή μας. Μπορούμε να παρατηρήσουμε αν αυτοί οι πονοκέφαλοι, τα κοιλιακά άλγη, τα παράπονα για κόπωση που ακούγαμε κάπου-κάπου το χειμώνα συνεχίζουν και το καλοκαίρι και πότε ακριβώς εμφανίζονται. Στο κομμάτι αυτό σύμμαχος της οικογένειας είναι πάντα ο παιδίατρος.
Αδράξτε την ευκαιρία που μας δίνει αυτή „δεύτερη πρωτοχρονιά“ μας κι επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας μαζί με το παιδί σας. Συζητείστε μαζί του όσα παρατηρήσατε το καλοκαίρι, ό,τι μπορεί να σας ανησύχησε ή να σας φάνηκε απλά διαφορετικό από παλαιοτέρα. Συζητείστε μαζί του τις ανησυχίες που έχει το ίδιο το παιδί, αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, και δώστε του χώρο και χρόνο να εκφραστεί μόνο του.
Δώστε και στον παιδίατρο την ευκαιρία να δει το παιδί. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι ο παιδίατρος είναι εδώ για να συνοδεύσει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση. Τακτικές συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τυχόν παθολογίες, να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις, δύσκολα συμπτώματα αλλά κι επώδυνες εξετάσεις. Δείτε ενδεικτικά ερωτήσεις στις οποίες οι παιδίατροι μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις.
- Είναι ικανοποιητική η σωματομετρική η ανάπτυξη του παιδιού;
- Έχει πραγματοποιηθεί ομαλά η είσοδος στην εφηβεία;
- Η κοινωνική του συμπεριφορά είναι η αρμόζουσα για την ηλικία του;
- Έχει ζητήματα προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον;
- Τρέφεται σωστά;
- Παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;
- Χρειάζεται εργαστηριακό έλεγχο; Κι αν ναι, τι εξετάσεις ακριβώς;
- Έχει πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος;
- Κάνει το παιδί εντατικό αθλητισμό; Χρειάζεται να το δει καρδιολόγος;
- Υπάρχει κάποια παραμόρφωση στην σπονδυλική στήλη, που ίσως απαιτεί κάποια θεραπεία;
Για πάρα πολλές αποκλίσεις από το σύνηθες, στην παιδιατρική έχουμε υπομονή και τους δίνουμε το χρόνο τους, όμως, οφείλουμε να μην μας ξεφεύγει το χρονικό σημείο που πρέπει να δράσουμε. Τέλος πρέπει να βλέπουμε αν το παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο για την ηλικία του. Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ανανεώνεται κάθε χρόνο και πρέπει πάντα να ελέγχουμε, ότι το ακολουθούμε. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς νεαρών εφήβων αγνοούν ότι το εμβόλιο για το ιό HPV είναι πλέον διαθέσιμο από το ελληνικό κράτος και για τα αγόρια από την ηλικία μάλιστα των 9 ετών κι η χορήγηση του συνιστάται θερμά. Στην επόμενη συνάντησή σας με τον παιδίατρο αναφέρετε το θέμα, ώστε να λύσετε όλες τις πιθανές απορίες.
Ας μην ξεχνάμε πόσο μεγάλη αξία έχει στη σύγχρονη ιατρική η πρόληψη. Η επιστήμη εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς κι έχουμε συνεχώς όλο και περισσότερα μέσα για μία υγιή και μακρά ζωή. Να θυμόμαστε πάντα ότι τα παιδιά μας θέλουμε να ζήσουν ακόμα τουλάχιστον 80 χρόνια, όχι 20 ή 30 αλλά 80, κ αυτά με όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα. Και στην επίτευξη τους στόχου αυτού είναι η πρόληψη το Α και το Ω.
Καλή νέα σχολική χρονιά λοιπόν! Με υγεία!
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ