ΜΕΝΟΥ

MINOCA: Η άγνωστη καρδιακή προσβολή!

Health Newsroom

Γράφει η  Αικατερίνη Χρηστίδη, Ειδική Καρδιολόγος Υπεύθυνη Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Το καρδιακό έμφραγμα συμβαίνει όταν περιοχές της καρδιάς δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα για να λειτουργήσουν ομαλά. Τυπικά αυτό συμβαίνει γιατί οι στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά παρουσιάζουν είτε πλήρη απόφραξη είτε σημαντικού βαθμού στένωση λόγω ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και δημιουργίας θρόμβου.

Το έμφραγμα χωρίς αποφρακτικά ή με «φυσιολογικά» στεφανιαία αγγεία (MINOCA: myocardial infarction with non-obstructive coronary arteries) αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες το μυοκάρδιο έχει υποστεί βλάβη από οξεία ισχαιμία, χωρίς ωστόσο να ανευρίσκεται στη στεφανιογραφία σχετική στένωση των στεφανιαίων αγγείων (≥ 50% της διαμέτρου του αυλού του αγγείου).

Πού οφείλεται το MINOCA, πόσο συχνό είναι;

Οι κυριότερες αιτίες του εμφράγματος με φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία είναι οι ακόλουθες:

  • Ρήξη αθηρωματικής πλάκας (η πιο συχνή αιτία)
  • Σπασμός στεφανιαίων αγγείων
  • Αυτόματος διαχωρισμός του τοιχώματος των στεφανιαίων αγγείων
  • Εμβολή από θρόμβο
  • Στεφανιαία νόσος των μικρών αγγείων της καρδιάς

Το 5-11% όλων των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου αφορούν αυτόν τον τύπο και παρουσιάζονται συχνότερα στις γυναίκες. Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο εμφράγματος είναι συνήθως νεότεροι και δεν έχουν τους κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία. Υπάρχει επίσης συσχέτιση με ψυχολογικούς παράγοντες, όπως κατάθλιψη και άγχος.

Τι συμπτώματα έχουν οι ασθενείς με MINOCA;

Οι ασθενείς έχουν τα τυπικά συμπτώματα ενός οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • πόνο στο στήθος, που ακτινοβολεί στον ώμο, το χέρι, τη γνάθο, την πλάτη ή το στομάχι
  • δύσπνοια
  • κρύο ιδρώτα
  • ναυτία

Πώς γίνεται η διάγνωση του εμφράγματος με φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία;

Η αναγνώριση του καρδιακού εμφράγματος με φυσιολογικά αγγεία στην καρδιά βασίζεται:

  • στην κλασική διάγνωση του εμφράγματος
  • χωρίς σοβαρή στένωση των στεφανιαίων αγγείων στη στεφανιογραφία και χωρίς πιθανή εναλλακτική διάγνωση (π.χ. οξεία μυοκαρδίτιδα)

Στους ασθενείς με MINOCA ασαφούς αιτιολογίας, συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση με μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Γιατί είναι απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς σε ασθενείς με MINOCA;

Η μαγνητική απεικόνιση της καρδιάς με τη χρήση σκιαγραφικού είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη διαφορική διάγνωση μεταξύ εμφράγματος του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδας και άλλων μυοκαρδιοπαθειών. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς θέτει τελικά τη διάγνωση, καθώς πολλοί από τους ασθενείς με MINOCA έχουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, πολλοί έχουν άλλες παθήσεις του μυοκαρδίου όπως μυοκαρδίτιδα ή μυοκαρδιοπάθεια, ενώ ένα ποσοστό ασθενών δεν εμφανίζει ανωμαλίες στη μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς έτσι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται ακόμα περισσότερο η διαγνωστική ακρίβεια.

Ποια είναι η θεραπεία των ασθενών με MINOCA;

Η θεραπεία του εμφράγματος με «φυσιολογικά» στεφανιαία αγγεία πρέπει να στοχεύει στην υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία είναι καθοριστική. Εξίσου σημαντικές είναι και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (σωστή διατροφή, σωματική άσκηση). Συνήθως απαιτείται και φαρμακευτική αγωγή.

Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Μαρίας Κάλλας 11, 546 45 Θεσσαλονίκη (+30) 2310 895100

www.genikikliniki.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: