Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού και στην παροχή φροντίδας σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες υλοποιείται σε νοσοκομεία της Ολλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το πρόγραμμα με την επωνυμία ROSE-C19R (ROSE – Covid19 Response and DeploymentCall) υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ε.Ε., από την εταιρεία HeemskerkInnovative Technology (HIT) από την Ολλανδία και συμμετέχοντες ερευνητές τους Δημήτρη Καραγεώργο, Jasper Schol και Luuk Doornebosch, με τη χρήση του robot ROSE. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ρομπότ, που προσφέρεται μέσω ενός μοντέλου Platform-as-a-Service (PaaS), το οποίο παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα με δυσκολίες στις Δραστηριότητες της Καθημερινής Ζωής (Activities of DailyLife). Οι βασικές εργασίες εκτελούνται αυτόνομα, ενώ καινοτόμες τεχνικές ελέγχου από απόσταση εγγυώνται την ασφαλή και επιτυχή εκτέλεση πιο περίπλοκων εργασιών. Το ROSE αποσκοπεί να μειώσει το φόρτο εργασίας του νοσοκομειακού προσωπικού, να απελευθερώσει χρόνο ώστε να αφοσιωθούν σε καθαρά καθήκοντα φροντίδας των ασθενών και να αναλάβει τις παράλληλες κουραστικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες που συνήθως το προσωπικό έχει να κάνει. Το ρομπότ λειτουργεί ως επί το πλείστoν αυτόνομα: πραγματοποιεί περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανιχνεύει επικίνδυνες καταστάσεις και ασυνήθιστη δραστηριότητα, εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς βρίσκονται ασφαλείς στο κρεβάτι τους και ειδοποιεί τους νοσοκόμους σε περίπτωση ανάγκης.
Παράλληλα το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική επικοινωνία ασθενούς-θεραπευτή, για ψυχαγωγικές και θεραπευτικές δραστηριότητες. Τέλος, είναι ικανό να παρέχει φυσική υποστήριξη σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες μέσω του επιδέξιου, πλεονάζοντος ρομποτικού του βραχίονα.
Εάν όμως κάτι συμβεί ή του ζητηθεί να πραγματοποιήσει μια καινούργια εργασία που δεν έχει προγραμματιστεί για να την κάνει, ένας χειριστής μπορεί να πάρει τον έλεγχο του ρομπότ μέσω ενός απομακρυσμένου κέντρου εντολών (Cockpit) από οπουδήποτε στον κόσμο και χρησιμοποιώντας έλεγχο με απτική ανάδραση (haptic feedback). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χειριστής μπορεί να νιώσει στο χειριστήριό του τις δυνάμεις που ασκούνται στον βραχίονα του ρομπότ, κάνοντας έτσι τον έλεγχο πιο ενστικτώδη και αποτελεσματικό. Με αυτόν τον τρόπο, που η HIT ονομάζει ημιαυτόνομο έλεγχο, το ρομπότ μπορεί αφενός μέσω της εμπλοκής του χειριστή να φέρει εις πέρας νέα δύσκολα και περίπλοκα καθήκοντα με ακρίβεια και ασφάλεια και αφετέρου να μάθει πώς να τα εκτελεί μόνο του στο μέλλον, μέσω καινοτόμων τεχνικών μηχανικής μάθησης.
Η επικοινωνία χειριστή-ρομπότ, καθώς και όλος ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσω του Ίντερνετ. Η τεχνολογία απομακρυσμένου ελέγχου που εισάγεται στο σύστημα ROSE βασίζεται σε 14 χρόνια συνεχούς εργασίας της HIT, στη συντήρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων μέσω ρομποτικού τηλεχειρισμού (Remote Handling) σε διεθνή μεγάλα επιστημονικά έργα, όπως το ITER (https://www.iter.org/) και το ESS (https://europeanspallationsource.se/). Το ROSE μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία του απτικού ελέγχου από τον τομέα συντήρησης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, βελτιώνοντας την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των εργασιών όπως εκτελούνται από το ρομπότ.
Αυτή η τεχνολογία υλοποιείται σε ένα νέο, επιδέξιο και οικονομικά αποδοτικό σύστημα, που βασίζεται στην πλατφόρμα TIAGo της PAL Robotics. Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, το ROSE δοκιμάζεται σε ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές σε μεγάλα ευρωπαϊκά ιδρύματα φροντίδας με στόχο να κερδίσει την απαραίτητη έλξη για να βγει στην αγορά. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται αυτόν το μήνα στο νοσοκομείο El Carme Sociosanitary Centre στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ενώ σειρά έχουν το St Marien στην Κολωνία της Γερμανίας, το Zorggroep στο Βένλο της Ολλανδίας και το Hοpital Broca στο Παρίσι της Γαλλίας.
Το ρομπότ ROSE είναι ένα από τα ελάχιστα ρομποτικά συστήματα πολλαπλού σκοπού που έχουν φτάσει στο επίπεδο να χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές στο νοσοκομειακό περιβάλλον και αποτελεί πρόκληση η υιοθέτησή του από νοσοκομεία σε εμπορικό επίπεδο.
Διαβάστε το όπως δημοσιεύτηκε στο Health by Nextdeal – Τεύχος 10 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση):