Του Άρη Μπερζοβίτη
Tι είναι το self test που όπως εξαγγέλλεται από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη θα συμπληρώσει τον έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση;
Η τεράστια αξία της πρόληψης για σοβαρά -και όχι μόνο- νοσήματα έχει αποδειχτεί περίτρανα. Γι’ αυτόν τον λόγο, το πρόγραμμα πρόληψης της κυβέρνησης συνεχίζεται, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μετά τις δωρεάν μαστογραφίες που έγιναν στο πλαίσιο το προγράμματος Φώφη Γεννηματά και που έχουν εντοπίσει πάνω από 20.000 έγκυρα ευρήματα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, το δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης συνεχίζεται εστιάζοντας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
Ένα από τα σημαντικά εργαλεία που σκοπεύει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αυτό, υιοθετώντας τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτά της αυτοεξέτασης, ανάμεσά τους το self test για τον καρκίνο του τραχήλου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μία απλή αυτοεξέταση που μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του και, εάν χρειαστεί, να συνεχίσει συμβουλευόμενος τον προσωπικό του γιατρό. Όπως εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ΕΡΤNews, υπάρχει η δυνατότητα περιπτώσεις γυναικών οι οποίες είναι ιδιαίτερα διστακτικές στο να κάνουν εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου να αποσταλεί ένα ειδικό κιτ στο σπίτι τους, να πάρουν μόνες τους το δείγμα για να μπορούν να κάνουν το τεστ και να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο, εφόσον απαιτηθεί.
«Ακολουθεί το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει μια εξέταση που είναι ταμπού στη χώρα μας και σε πολλές άλλες, την κολονοσκόπηση. Δεν πάμε εύκολα να κάνουμε αυτή την εξέταση. Αφορά 3,8 εκατομμύρια πολίτες, γυναίκες και άντρες ηλικίας 50 ως 70 ετών και εκεί υπάρχει η δυνατότητα ενός, ας το πούμε self test, που μπορεί να γίνει στο σπίτι και θα το ενεργοποιήσουμε. Αυτό το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει είναι αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ούτως ώστε να παρακινήσει τους ανθρώπους να πάνε για περαιτέρω έλεγχο» συνέχισε η κ. Αγαπηδάκη μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Τι είναι όμως το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Γίνεται εύκολα και πόσο αξιόπιστο είναι το αποτέλεσμά του;
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το self test για τον καρκίνο του εντέρου
Πώς λειτουργεί;
Το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ή Colon test, εντοπίζει μη ορατό με το μάτι αίμα και κρυφό αίμα στα κόπρανα (FOBT – Fecal Occuld Blood Test ή FIT Ανοσοχημικό Τεστ Κοπράνων) και πρόκειται για μία εξέταση ανίχνευσης μικροσκοπικών ποσοτήτων αίματος στις κενώσεις του εντέρου.
Μπορώ να το κάνω εύκολα στο σπίτι;
Ναι, η διαδικασία είναι πολύ απλή και στο κιτ του self test θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί πριν την εφαρμογή του.
Τι μπορεί να σημαίνει ένα θετικό τεστ;
Εάν το αποτέλεσμα του test είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι έχει ανιχνευθεί αίμα στο δείγμα κοπράνων σας. Περίπου ένα στα 14 άτομα θα έχει θετικό αποτέλεσμα της δοκιμασίας FOBT του self test. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μία μικροαιμορραγία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά καταστάσεων, όπως πολύποδες στο έντερο, αιμορροΐδες ή κάποια φλεγμονή και να μην σχετίζεται απαραίτητα με τον καρκίνο. Μπορεί ακόμη το αίμα να προέρχεται από κάποια πληγή όπως έλκος στομάχου ή ακόμα να είναι αίμα που κατάπιατε από το στόμα ή τη μύτη σας. Η πραγματοποίηση μιας εξέτασης κρυφού αίματος στα κόπρανα μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες εξετάσεις και σε άμεση επικοινωνία με τον γαστρεντερολόγο σας. Ωστόσο, εάν η εξέταση κρυφού αίματος στα κόπρανα βγει θετική μπορεί να σημαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετε εξετάσεις και άμεση επικοινωνία με τον γαστρεντερολόγο.
Πόσο ακριβές είναι το self test;
H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες και χαρακτηριστικά για τα κατάλληλα τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αν και κανένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου δεν μπορεί να είναι 100% ακριβές, τα self test FIT ή FOBT είναι επί του παρόντος τα πιο ευρέως διαθέσιμα και δοκιμασμένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου.
Ποια είναι η πιο κοινή αιτία κρυφού αίματος στα κόπρανα;
Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί στην κένωση λόγω μιας ή περισσότερων από τις ακόλουθες καταστάσεις: πολύποδες του παχέος εντέρου, έλκος στομάχου (απώλεια αίματος από το στομάχι σας), αιμορροΐδες (πρησμένα αιμοφόρα αγγεία κοντά στον πρωκτό και κατώτερο ορθό που μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας αιμορραγία), πρωκτικές ρωγμές (σχίσματα ή ρωγμές στην επένδυση του πρωκτικού ανοίγματος).
Πού μπορώ να προμηθευτώ τα self test για τον καρκίνο του εντέρου;
Τα τεστ είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα σε πολλά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας εάν είστε κατάλληλοι υποψήφιοι και σχετικά με τις οδηγίες για τη διενέργεια του. Ανακαλύψτε εδώ φαρμακεία που έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο πλαίσιο της πρόληψης.