ΜΕΝΟΥ
Startups που καινοτομούν στην υγεία!

Startups που καινοτομούν στην υγεία!

Health Newsroom

Έξι ελληνικές startups προτείνουν καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες διαμορφώνοντας το μέλλον της Υγείας και εξατομικεύοντας την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών.

  • Vimachem (Αλέξανδρος Βίδρας Co-Founders/CEO, Φίλιππος Βίδρας COO)

Η Vimachem αποτελείται από μια ομάδα υψηλής εξειδίκευσης συμβούλων, μηχανικών και ειδικών επικύρωσης ηλεκτρονικών συστημάτων (CSV) που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες αφιερωμένες στον κλάδο των Life Sciences. Οι λύσεις που προτείνει συνδυάζουν παραγωγικό και συσκευαστικό εξοπλισμό, ρομποτικά συστήματα με μηχανική όραση και λύσεις industrial software, που επιτρέπουν τη μείωση του κόστους παραγωγής με την παράλληλη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Η πλατφόρμα Optimz Pharma 4.0 MES της Vimachem φέρνει μια μοναδική προσέγγιση στην κατασκευή συστημάτων εκτέλεσης, ενσωματώνοντας τις αρχές AI, IIoT και Pharma 4.0, επιτρέποντας στις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες να κλιμακώνονται ταχύτερα με μεγαλύτερη ευελιξία. Έξυπνη, προσαρμόσιμη και διαισθητική, η πλατφόρμα Vimachem Optimz MES επιτρέπει τη συνέχεια και τη ροή πληροφοριών σε όλη την επιχείρηση, παρέχοντας τα σωστά δεδομένα, στη σωστή στιγμή και στη σωστή ομάδα.

  • IQVIA (Χαριέττα Ελευθεροχωρινού VP Innovation)

Η IQVIA είναι παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση δεδομένων, τεχνολογίας, προηγμένων μεθόδων ανάλυσης και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού με σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες της να εξελίξουν την υγειονομική περίθαλψη και την ανθρώπινη υγεία. Μαζί με τις εταιρείες που εξυπηρετεί, παρέχει ένα πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και δημιουργεί πρωτοποριακές λύσεις που μεταμορφώνουν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και των ασθενών. 

Η Χαριέττα Ελευθεροχωρινού δημιούργησε μια startup μέσα στον  κολοσσό αυτό της υγειονομικής τεχνολογίας, δημιουργώντας το IQVIA venture, με σκοπό να συνδυάσει τις επιστήμες υγείας με την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα είναι VP Innovation της IQVIA, παγκόσμιου ηγέτη προηγμένων αναλυτικών δεδομένων, τεχνολογικών λύσεων και κλινικών ερευνών. 

  • Feel Therapeutics (Γιώργος Ελευθερίου, Χάρης Τσίρμπας, Co-founders/ CEO, CTO)

Η Feel Therap αναπτύσσει ψηφιακούς βιοδείκτες και θεραπευτικά μέσα για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουμε, διαχειριζόμαστε και φροντίζουμε την ψυχική υγεία. Ειδικότερα, η Health Tech επικεντρώνεται στην εισαγωγή αντικειμενικών μετρήσεων στην ψυχική υγεία, η οποία μέχρι τώρα αναλύεται μόνο από υποκειμενικές εκτιμήσεις, απευθυνόμενη σε άτομα που αντιμετωπίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή ζουν με κατάθλιψη. Η λύση της Feel Therapeutics μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο εργαλείο ή να συνδυαστεί με τον ιδιόκτητο αισθητήρα συναισθημάτων της, ένα βραχιολάκι που ενσωματώνει συναισθηματική υπολογιστική για τη συνεχή παρακολούθηση της ψυχικής κατάστασης του χρήστη.  

  • Lifebit  (Μαρία Χάτζου-Dunford, Founder & CEO)

H Lifebit εξουσιοδοτεί τους θεραπευτικούς ηγέτες και τους πρωτοπόρους στην ιατρική ακριβείας σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και ανάλυσης βιοϊατρικών δεδομένων που έχουν αποσταλεί. Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων βιοϊατρικών δεδομένων έχει γίνει σχετικά απλή. Η πρόκληση τώρα είναι πώς οι οργανισμοί μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε χιλιάδες αποσυνδεδεμένες τοποθεσίες, πράγμα το οποίο σήμερα είναι οδυνηρά δύσκολο ή αδύνατο. Έτσι, λοιπόν, η Lifebit δημιούργησε μια πατενταρισμένη τεχνολογία που επιτρέπει στους ερευνητές να εκτελούν αναλύσεις σε πολλαπλά, κατανεμημένα σύνολα δεδομένων επιτόπου και να αποφεύγουν την επικίνδυνη μετακίνηση δεδομένων υψηλής ευαισθησίας. 

Ειδικότερα το Lifebit CloudOS φέρνει την ανάλυση και τον υπολογισμό του ερευνητή στο σημείο όπου βρίσκονται τα δεδομένα, ενώ επιτρέπει να συνδέονται άλλες πηγές δεδομένων εικονικά. Αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερες πληροφορίες από τα δεδομένα, επιταχύνοντας τα οφέλη των ασθενών. Παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για κλινικογονιδιωματικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας, από τον καθαρισμό κλινικογονιδιωματικών δεδομένων και τη δημιουργία της υποδομής, έως την παροχή δυνατότητας έρευνας και κλινικών πληροφοριών.

  • Alvion Pharmaceuticals (Γιάννης Μπούρος, Founder & CEO)

Η Alvion Pharmaceuticals ξεκίνησε την πορεία της το 2013 ως μια MedTech startup και τέσσερα χρόνια μετά επελέγη από Endeavor και ΟΠΑΠ ως μία από τις 20 ταχύτερα ανερχόμενες ελληνικές εταιρείες. Είναι μια ιδιωτική και ανεξάρτητη εταιρεία που επικεντρώνεται στο να είναι μεταξύ των πρώτων παικτών πριν από τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ε.Ε., προσφέροντας οικονομικά προσιτά φάρμακα με αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού. Αναπτύσσει και παρασκευάζει γενόσημα φάρμακα χωρίς παραβίαση στην Ευρώπη, συνεργαζόμενη με υπερσύγχρονα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ε.Ε., έχοντας καταφέρει να διεθνοποιήσει την ελληνική έρευνα σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. 

  • Miroculus (Φαίη Χριστοδούλου, Co-founder, Chief Scientific Officer)

H Φαίη Χριστοδούλου ίδρυσε την Miroculus με τον Alejandro Tocigl και στη συνέχεια δημιούργησαν μια τεχνολογία-θαύμα μέσω της συσκευής Miro Canvas, ένα μικρό σε μέγεθος μηχάνημα που επιτρέπει την εύκολη και αξιόπιστη εκτέλεση πρωτοκόλλων μοριακής βιολογίας. Όπως επισημαίνουν οι ιδρυτές: «Ξεκινήσαμε με την επιθυμία να αναπτύξουμε εργαλεία για τη διευκόλυνση της υψηλής ποιότητας, προηγμένης επιστημονικής έρευνας σε όλο τον κόσμο. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σε ένα πρωτότυπο σύστημα για την ανίχνευση miRNA και στη διαδικασία ανάπτυξης της τεχνολογίας, συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερη εφαρμογή. Έτσι αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του συστήματος για να προωθήσουμε το όραμά μας να κάνουμε σύνθετα πρωτόκολλα εύκολα και προσβάσιμα στους επιστήμονες παντού. 
Κατασκευάζουμε την τεχνολογία Miro για να ανταποκριθούμε στην πλήρη πρόκληση της έρευνας και ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας – από την προετοιμασία δειγμάτων NGS έως τη χημεία μικρών μορίων έως τη συνθετική βιολογία.
Ο καμβάς Miro που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Miro είναι μόνο το πρώτο βήμα για να δώσει τη δυνατότητα σε επιστήμονες και ερευνητές και κλινικούς γιατρούς παντού να εκτελούν με επιτυχία πολύπλοκα πρωτόκολλα με αυτοματοποιημένο τρόπο. Με την κλιμάκωση της τεχνολογίας θα μπορούν να γίνουν πιο πολύπλοκες διαδικασίες με λιγότερα αντιδραστήρια, πιο συνεπή αποτελέσματα και λιγότερο πρακτικό χρόνο, απελευθερώνοντας τους ερευνητές να εργαστούν στην κορυφή του πεδίου εφαρμογής τους και να επιταχύνουν την ερευνητική τους πρόοδο».

Διαβάστε το όπως δημοσιεύτηκε στο Health by Nextdeal – Τεύχος 10 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση):

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: