Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν μακροχρόνια πείνα, ενώ μεταξύ αυτών 113 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με το μέγεθος του προβλήματος να διογκώνεται λόγω και των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται ότι ο επιπολασμός της επισιτιστικής ανασφάλειας αυξήθηκε από 9,4% το έτος 2007, σε 12,2% το έτος 2011, με σημαντικά υψηλότερους δείκτες στην Ανατολική Ευρώπη, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία συνετέλεσαν στην απόφαση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος SUST-AID (Πλήρης τίτλος: Environmentally Sustainable Food Aid programs in Europe: Vocational educational training for strengthening capacities and program delivery – Προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας στην Ευρώπη περιβαλλοντικώς βιώσιμα: Επαγγελματική κατάρτιση για ενίσχυση ικανοτήτων και υλοποίηση προγραμμάτων). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των εργαζομένων σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας στην Ευρώπη για να ενσωματώσουν πρακτικές βιωσιμότητας κατά την υλοποίησή τους.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής του προγράμματος είναι The Polish Farm Advisory and Training Centre (Πολωνία), ενώ συμμετέχουν πέντε επιπλέον οργανισμοί: CSI – Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), CARITAS DIOCESANA DE COIMBRA (Πορτογαλία), Federation of Polish Food Banks (Πολωνία), ISEKI-Food Association (Αυστρία) και από την Ελλάδα το Ινστιτούτο Prolepsis.
Το πρόγραμμα SUST-AID καλύπτει τα υφιστάμενα κενά σε επίπεδο γνώσεων, εκπαίδευσης και δεξιοτήτων των εργαζομένων σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας. Αναμένεται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης και αξιολόγησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που αφορά στην υλοποίηση βιώσιμων προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας.
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι:
- Να ενισχύσει τη δυνατότητα προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας στην Ευρώπη να ενσωματώσουν βιώσιμες πρακτικές προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη θετική του επίδραση προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συμβάλλοντας στην κοινωνική τους ένταξη.
- Να προωθήσει τη δράση στο συγκεκριμένο πεδίο, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs), όπως έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ.
- Να αυξήσει τις δεξιότητες εργαζομένων και εθελοντών που ασχολούνται με προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας σε συγκεκριμένους τομείς (διατροφολογία, οικολογία, διαχείριση).
Επιπλέον, οι εταίροι του προγράμματος SUST-AID θέτουν στο επίκεντρο την επείγουσα ανάγκη για μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και τις βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, σύμφωνα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs).