ΜΕΝΟΥ
Willis Towers Watson: Κατά 8,1% θα αυξηθεί το κόστος παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τους εργοδότες

Willis Towers Watson: Κατά 8,1% θα αυξηθεί το κόστος παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τους εργοδότες

Health Newsroom

Το κόστος των παροχών υγειονομικής περίθαλψης που χρηματοδοτούνται από τους εργοδότες αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,1% κατά μέσο όρο παγκοσμίως το 2022 (περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2021), σύμφωνα με την “Έρευνα Παγκόσμιων Ιατρικών Τάσεων 2022” της Willis Towers Watson.  
Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε σημαντική διακύμανση στις αυξήσεις της τάσης του κόστους ανά περιοχή. Με τα περιστατικά COVID-19 να αυξάνονται σε διάφορες χώρες σε διάφορες περιόδους το 2020 και το 2021, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ασύμμετρο τόξο της πανδημίας δημιούργησε σημαντική αστάθεια στη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης και στο κόστος σε όλο τον κόσμο. 

Συγκρίνοντας συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, οι ασφαλιστές αναμένουν ότι οι τάσεις του κόστους θα είναι έως και 14,2% στη Λατινική Αμερική το επόμενο έτος, ενώ στις ΗΠΑ το κόστος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,6% σύμφωνα με άλλη έρευνα της Willis Towers Watson. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα αναμένουν αυξήσεις τιμών κατά 10,6% στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, 7,6% στην Ασία-Ειρηνικό και 6,7% σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσο αφορά το μέλλον, οι ασφαλιστικές εταιρίες κλάδου υγείας αναμένουν ότι οι τάσεις του κόστους υγειονομικής περίθαλψης θα επιταχυνθούν μετά το 2022, με πάνω από τα τρία τέταρτα να προβλέπουν υψηλότερο ή σημαντικά υψηλότερο κόστος τα επόμενα τρία χρόνια. 

«Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μεταβολή της παγκόσμιας ιατρικής τάσης που έχει δει ο κλάδος και αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος και η αστάθεια που προκαλεί θα επεκταθούν το 2022 και μετά», δήλωσε ο Eric McMurray, επικεφαλής Health and Benefits στην Willis Towers Watson. «Οι χώρες και οι εργοδότες αισθάνονται τον αντίκτυπο διαφορετικά. Κάποιοι, μέσα στο 2021, παρατήρησαν ζήτηση για τακτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ άλλοι αναμένεται να δουν αυτή τη ζήτηση το επόμενο έτος ή μετά. Η πανδημία, σε συνδυασμό με το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της εργασίας, επηρέασε σημαντικά τις ιατρικές τάσεις, την παροχή υπηρεσιών και τους μελλοντικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις ιατρικές αποζημιώσεις». 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασφαλιστικές εταιρίες κλάδου υγείας αναγνωρίζουν ότι η πανδημία βοήθησε πραγματικά στην επιτάχυνση των υπηρεσιών τηλευγείας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητα μείωσης του κόστους που δημιουργεί η εικονική υγειονομική περίθαλψη. Πάνω από τις μισές ασφαλιστικές εταιρίες παγκοσμίως προσφέρουν πλέον υπηρεσίες τηλευγείας σε όλα τα προγράμματα και σχεδόν 4 στους 10 ασφαλιστές (37%) αναγνώρισαν την προσθήκη υπηρεσιών τηλευγείας ως τη μεγαλύτερη αλλαγή στα χαρτοφυλάκια κλάδου υγείας το 2021. 

«Η δυναμική της τηλευγείας θα διατηρηθεί μετά την πανδημία. Στην πραγματικότητα, ο ρόλος της τηλευγείας θα συνεχίσει να εξελίσσεται όχι μόνο ως εργαλείο πλοήγησης για την επιτάχυνση της πρόσβασης στη σωστή φροντίδα, αλλά και ως μέσο για την κάλυψη των κενών στην πρόσβαση στην περίθαλψη», δήλωσε ο Francis Coleman, γενικός διευθυντής της Willis Towers Watson. 

Το 75% των ερωτηθέντων είπε ότι η χρήση συμβαλλόμενων δικτύων παρόχων για όλες τις θεραπείες είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διαχείριση του ιατρικού κόστους. Η προέγκριση για τις προγραμματισμένες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες (67%) είναι το δεύτερο πιο αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης κόστους. Η τηλευγεία (63%) ανέβηκε από το πέμπτο πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην περσινή έρευνα στο νούμερο τρία φέτος, υποδηλώνοντας ότι περισσότεροι ασφαλιστές αναγνωρίζουν τη δυνατότητα βελτιωμένης διαχείρισης κόστους μέσω της εξ αποστάσεως διάγνωσης και θεραπείας ασθενών. 

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το ιατρικό κόστος συνεχίζει να είναι η υπερβολική χρήση υπηρεσιών περίθαλψης (64%) καθώς οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν υπερβολικά πολλές υπηρεσίες ή υπερσυνταγογραφούν. Η υπερβολική χρήση υπηρεσιών περίθαλψης από ασφαλισμένα μέλη (59%) είναι ο δεύτερος παράγοντας. Η ελλιπής αξιοποίησης των προληπτικών υπηρεσιών (38%) είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κόστους και αυξάνεται από έτος σε έτος λόγω, εν μέρει, της αποφυγής της ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Οι ασφαλιστικές εταιρίες ανέδειξαν τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά και τα μυοσκελετικά προβλήματα ως τις τρεις κορυφαίες παθήσεις βάσει κόστους, πανομοιότυπες με τα ευρήματα του περασμένου έτους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες κατέταξαν τα μυοσκελετικά προβλήματα ως την κορυφαία πάθηση για το 2021 με βάση τη συχνότητα των αιτήσεων αποζημίωσης, ενώ σε σύγκριση με την περσινή έρευνα βρισκόταν στην πέμπτη θέση. 

«Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει αστάθεια στους αριθμούς των τάσεων και στις κύριες αιτίες αιτήσεων αποζημίωσης, καθώς ο καθιστικός τρόπος ζωής που συχνά συνοδεύει την εργασία από το σπίτι έχει αυξήσει τον κίνδυνο μυοσκελετικών τραυματισμών. Επιπλέον, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι περισσότεροι εργοδότες, οι αιτήσεις αποζημίωσης που αφορούν τνην ψυχική υγεία αυξάνονται επίσης», δήλωσε ο κ. Coleman. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: