Ειδική έκκληση στο νεαρό πληθυσμό 18 μέχρι 40 ετών, να προσέχει ιδιαίτερα, να χρησιμοποιεί τη μάσκα και να αποφεύγει τον συγχρωτισμό με άτομα που δεν ανήκουν στον στενό κοινωνικό τους κύκλο, έκανε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας. Ωστόσο, η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούσαμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους. Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης, είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η επιδημιολογική αύξηση έρχεται από άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-39 ετών, σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών έχει συμμετοχή σε ποσοστό 40% χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Τέλος, η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών παραμένει στο 40-50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.
Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε από την πλευρά του” Δεν θέλω να στοχοποιήσω ηλικιακές ομάδες, τα δεδομένα όμως είναι αμείλικτα, τα στατιστικά είναι αμείλικτα. Εχθές, όλα τα ενεργά κρούσματα που βγήκαν στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος τους ήταν 30 χρονών. Και ο μέσος όρος των ηλικιών των κρουσμάτων της Αττικής ήταν 33 χρονών. Σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας που πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές και δη νέοι άνθρωποι, οι οποίοι πέρα από τα μέτρα, πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, θα πρέπει να αποφεύγουν τους συγχρωτισμούς.