ΜΕΝΟΥ
«Έχω υπέρταση… Μπορώ να τρώω πορτοκάλια;»

«Έχω υπέρταση… Μπορώ να τρώω πορτοκάλια;»

Health Newsroom

Πολλές φορές δίνουμε πορτοκαλάδα σε κάποιον που του έχει πέσει η πίεση προκειμένου αυτή να ανέβει. Έτσι, πολλοί άνθρωποι με υπέρταση φοβούνται να φάνε πορτοκάλι ή να πιούνε πορτοκαλάδα πιστεύοντας ότι θα τους ανέβει κι άλλο η πίεση. 

Αλήθεια ή Μύθος;  Το πορτοκάλι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη αυτή βοηθά να αποκαθίσταται η πίεση στο αγγειακό ενδοθήλιο. Με απλά λόγια, σε ένα υποτασικό άτομο η πορτοκαλάδα για παράδειγμα θα «ανεβάσει» την πίεση φέροντάς την στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε ένα υπερτασικό άτομο όμως, το πορτοκάλι βοηθά στην επαναφορά της πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα, άρα τη «ρίχνει». 

 

«Τι τροφές να επιλέγω αν έχω πίεση;»

• ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Μπορείτε να πίνετε 2 φλιτζάνια ημιάπαχο γάλα την ημέρα να τρώτε τυριά με ελάχιστο αλάτι όπως έμμενταλ, ανθότυρο. Καλό είναι να αποφεύγετε το σοκολατούχα γάλα και τα αλμυρά τυριά, όπως φέτα, γραβιέρα.

• ΚΡΕΑΣ: Μπορείτε να τρώτε άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια (3 φορές την εβδομάδα). ΝΑ αποφεύγετε: Καπνιστά κρέατα, παστά, κονσέρβες, όπως κρέατος και ψαριών, αλλαντικά (σαλάμι, λουκάνικο κλπ), μπέικον, ρέγγα, χαβιάρι, ταραμά, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Από αλλαντικά μπορείτε να επιλέξετε βραστή γαλοπούλα.

• ΑΜΥΛΟΥΧΑ: Μπορείτε να τρώτε ψωμί, ανάλατες φρυγανιές, πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, χυλοπίτες, όσπρια, αλλά να αποφεύγετε: αλμυρά σνακ όπως, πατατάκια, γαριδάκια, αλμυρά κράκερς, κονσέρβες οσπρίων.

• ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Τρώτε άφοβα όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά όπως μαρούλι, χόρτα, αγγούρι μπορείτε να τα τρώτε ελεύθερα, αλλά για τις αγκινάρες, τα παντζάρια και τα καρότα η μερίδα είναι 1 φλιτζάνι βρασμένα / μερίδα. ΝΑ αποφεύγετε κονσέρβες λαχανικών και τουρσιά, καθώς είναι πλούσια σε νάτριο και άρα σε αλάτι. 

• ΦΡΟΥΤΑ: Τρώτε άφοβα όλα τα φρέσκα φρούτα και τους χυμούς τους. Καλό είναι να αποφεύγετε τις κομπόστες του εμπορίου.

• ΛΙΠΗ-ΕΛΑΙΑ: Να προτιμάτε το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Εναλλακτικά, δευτερευόντως μπορείτε να καταναλώσετε σπορέλαιο (όχι για πολλαπλές μαγειρικές χρήσεις) και ανάλατη μαλακή μαργαρίνη, πχ για επάλειψη στο ψωμί ή τη φρυγανιά. Να αποφεύγετε το βούτυρο που είναι πλούσιο σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και τη φυτίνη, την αλατισμένη μαργαρίνη και τις ελιές, καθώς περιέχουν πολύ αλάτι. 

• ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ: Καλό είναι να επιλέγετε μαρμελάδα, μέλι, γλυκό του κουταλιού, ζελέ από γλυκά, καθώς δεν έχουν λιπαρά ούτε νάτριο, αλλά αποτελούν πηγή απλών υδατανθράκων. Από ροφήματα προτιμήστε τσάι, χαμομήλι και καφέ ντεκαφεϊνέ. ΝΑ αποφεύγετε: μαγιονέζα, έτοιμες σάλτσες, έτοιμους ζωμούς και κύβους, έτοιμα πρόχειρα γεύματα, μπέικιν πάουντερ, σόδα, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, καθώς όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν κρυφές πηγές αλατιού. Από ροφήματα να αποφεύγετε καφέ,  αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά. 

 

• ΑΣΚΗΣΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Το περπάτημα βοηθά πολύ στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει τον μεταβολισμό, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και άρα είναι απαραίτητη για την πρόληψη της υπέρτασης. Περισσότερο ωφέλιμη άσκηση είναι η αερόβια, όπως πχ. το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις και ο χορός. 


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: