Τ
ι είναι το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis;Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της δημόσιας υγείας από το 1991. Με βασική πεποίθησή μας ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο αγαθό και ταυτόχρονα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, η Prolepsis εκπονεί σημαντικό έργο στον τομέα της προαγωγής της υγείας:
- εκπονώντας ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο την επιδημιολογία, την προληπτική ιατρική και την περιβαλλοντική και εργασιακή υγεία
- υλοποιώντας εφαρμοσμένα προγράμματα προαγωγής υγείας που απευθύνονται σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού
- παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εκτίμηση, πρόληψη και αντιμετώπιση εργασιακών και περιβαλλοντολογικών κινδύνων
- προωθώντας την εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας και ιατρικής έρευνας
- ενθαρρύνοντας διεπιστημονικές και διακρατικές συνεργασίες και δημιουργώντας δίκτυα επαφών και συνεργασίας
Πώς μπορεί το Ινστιτούτο Prolepsis να βοηθήσει έναν οργανισμό να είναι Υπεύθυνος Εταιρικά Πολίτης;
Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής – στόχοι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την υγεία. Εκτός από εξειδικευμένα προγράμματα προαγωγής υγείας για τους εργαζόμενους ενός οργανισμού, το Ινστιτούτο αναπτύσσει και υλοποιεί ποικίλα προγράμματα για το κοινωνικό σύνολο σχετικά με την πρόληψη, την περιβαλλοντική υγεία, την εκπαίδευση/αγωγή υγείας και την ιατρική έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, πώς μπορεί η Prolepsis να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος;
Η Εργασιακή Υγεία βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των δράσεών μας. Με βαθειά γνώση του χώρου και πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Prolepsis σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα προαγωγής υγείας σε εργασιακούς χώρους τα οποία ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ιδιαίτερες ανάγκες των εργαζομένων.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι βασικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο;
Η δράση μας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα με βασικούς άξονες:
- Προληπτική Ιατρική:
Το Ινστιτούτο έχει μακρόχρονη εμπειρία στην επιστημονική επιμέλεια, σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας. Έχει υλοποιήσει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης για το γενικό πληθυσμό και ειδικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι αγρότες, οι ηλικιωμένοι και οι νέοι. Ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με θέματα όπως διατροφή, παχυσαρκία, κάπνισμα, κατάχρηση ουσιών, φυτοφάρμακα, ηλιακή ακτινοβολία, καρκίνος, πρόληψη ατυχημάτων και ορθολογική χρήση φαρμάκων.
- Εκπαίδευση – Αγωγή υγείας:
Ανάμεσα στις βασικές δράσεις του Ινστιτούτου είναι η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων σχετικά με θέματα πρόληψης, επιδημιολογίας και μεθοδολογίας της ιατρικής έρευνας. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες της υγείας, αλλά και στο ευρύ κοινό και καλύπτουν ποικίλες θεματικές, όπως η προστασία της υγείας των αγροτών και των ατόμων τρίτης ηλικίας, η συγγραφή επιστημονικών μελετών και η προαγωγή υγείας των γυναικών στο χώρο εργασίας.
- Περιβαλλοντική υγεία:
Έχουμε υλοποιήσει ερευνητικές και επιδημιολογικές μελέτες για την επίδραση του περιβάλλοντος στην υγεία, όπως της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αρωματικούς υδρογονάνθρακες, των διαφόρων μορφών ακτινοβολίας (ιδιαίτερα του ατυχήματος του Chernobyl), των βαρέων μετάλλων και των φυτοφαρμάκων.
- Ιατρική έρευνα – Βιοστατιστική:
Εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα για ιατρικά θέματα, όπως καρκίνος, παχυσαρκία, διαβήτης και κάπνισμα, και παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη μεθοδολογία και το σχεδιασμό ιατρικών μελετών. Το τμήμα βιοστατιστικής παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων και στατιστικής ανάλυσης, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ερευνητές και επαγγελματίες υγείας.
- Ανθρωπιστικές δράσεις:
Η Prolepsis έχει αναπτύξει ανθρωπιστική δράση στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής «ευάλωτων» ομάδων του πληθυσμού κυρίως παιδιών, γυναικών και μεταναστών. Ενδεικτικά, έχουν υλοποιηθεί προγράμματα ενίσχυσης πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Αλβανία και διοργανωθεί φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Με ποιους άλλους φορείς συνεργάζεστε;
Τα περισσότερα προγράμματα που εκπονεί το Ινστιτούτο συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιούνται σε συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς από περισσότερες από 20 Ευρωπαϊκές χώρες. Διατηρείται, επίσης, στενή συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard και την Ιατρική Σχολή του Dartmouth.
Στην Ελλάδα, η συνεργαζόμαστε με δημόσιους φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Ιατρική Σχολή Αθηνών, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο ΤΙΤΑΝ, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έρευνες, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και προγράμματα προαγωγής υγείας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
1. «Πρόληψη της παχυσαρκίας στο χώρο εργασίας»
Η παχυσαρκία έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητική έκταση, ενώ, παράλληλα, το εργασιακό περιβάλλον θεωρείται από τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το πρόβλημα υγείας. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί εξειδικευμένα σε διαφορετικούς τύπους και χώρους εργασίας, ειδικοί έχουν καταγράψει τους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία και προτείνουν συγκεκριμένες οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπισή της.
www.gpow.eu
2. «Προαγωγή υγείας των γυναικών στο χώρο εργασίας»
Επιστήμονες και ειδικοί δημόσιας υγείας δημιούργησαν ένα εργαλείο που μπορεί να εξατομικευτεί και χρησιμοποιηθεί από ιατρούς εργασίας ή ειδικούς προαγωγής υγείας για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση δράσεων προαγωγής υγείας για γυναίκες στο χώρο εργασίας. Περιλαμβάνει θεματικές, όπως μυοσκελετικά προβλήματα, ψυχική υγεία, πρόληψη, αναπαραγωγική υγεία και θηλασμός, διατροφή, κ.α. http://euprojects.org/hprowomen.org/
3. «Προαγωγή υγείας στην τρίτη ηλικία»
Στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και της ενίσχυσης των δεξιοτήτων των ηλικιωμένων, το Ινστιτούτο ανέπτυξε μεθοδολογία και υλικό για τη σωστή χρήση φαρμάκων και την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι. Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ΚΑΠΗ διαφόρων δήμων.
http://www.alpha-eu.de/default.htm
Quick Facts:
- 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας
- Διεπιστημονική ομάδα από ιατρούς, επιδημιολόγους, επιστήμονες δημόσιας υγείας και προαγωγής υγείας, διαιτολόγους, ψυχολόγους, επικοινωνιολόγους, κοινωνιολόγους, στατιστικούς, οικονομολόγους
- Συμμετοχή σε περισσότερα από 20 πολυετή προγράμματα και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Ισχυρό δίκτυο συνεργασίας με πάνω από 50 πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού
Case Study: Παχυσαρκία στο Χώρο Εργασίας
- Η επιδημία της παχυσαρκίας…
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2006) εκτιμά ότι έως το 2015 περίπου 2.3 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι και περισσότεροι από 700 εκατομμύρια παχύσαρκοι.
- Στην Ελλάδα τα ποσοστά παχυσαρκίας στους άνδρες ξεπερνούν το 20%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό φτάνει έως και το 38%.
Οικονομικές επιπτώσεις παχυσαρκίας…
- Ενδεικτικά, το 2002 η οικονομία της Ευρώπης επιβαρύνθηκε με περίπου 32,8 δισεκατομμύρια ευρώ για δαπάνες στην υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία στο χώρο εργασίας σχετίζεται με…
- Αυξανόμενα κόστη υγειονομικής περίθαλψης
- Μειωμένη παραγωγικότητα
- Απουσιασμό λόγω ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία
- Αύξηση εργατικών ατυχημάτων
Εργασιακοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος των εργαζομένων περιλαμβάνουν…
- Εργασιακό άγχος – έχει συνδεθεί με το αυξημένο σωματικό βάρος
- Συνεχής καθιστική εργασία
- Έλλειψη εγκαταστάσεων για διάλειμμα και εστίαση στους χώρους εργασίας
Ενδεικτικές προτεινόμενες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους σε χώρους γραφείων…
Σε περιβαλλοντικό/οργανωτικό επίπεδο:
- Διασφαλίστε ότι υπάρχει χώρος για ξεκούραση ή γεύμα μακριά από τα γραφεία
- Φροντίστε να υπάρχει ψυγείο και φούρνο μικροκυμάτων
- Επιδιώξτε αύξηση της χρήσης της σκάλας
Σε επίπεδο εργαζομένων:
Οργανώστε ομαδικές ενημερωτικές συνεδρίες
Χρησιμοποιείστε το εταιρικό e-mail ή δίκτυο για να στείλετε μηνύματα που προωθούν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση (πχ. newsletters, υπενθυμίσεις)
*Η συνέντευξη είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό HR Professional, τεύχος 65
**Η κ. Αθηνά Λινού είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η κα Αθηνά Λινού, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στην Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει αναλάβει πολλές ακαδημαϊκές θέσεις, μεταξύ των οποίων στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Minnesota και το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Από το 1996 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και από το 2004 Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και Επιστημονική Υπεύθυνη του διατμηματικού μεταπτυχιακού “Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία- Διαχείριση και Οικονομική Αποτίμηση”.
Σημαντική είναι η συμβολή της κας Λινού στο νομοθετικό έργο στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Έχει υπηρετήσει σε μεγάλο αριθμό Επιτροπών και Συμβουλίων, ως τακτικό Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σήμερα, είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεσογειακής-Ελληνικής Διατροφής και της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Επίσης, είναι επιστημονική υπεύθυνη μεγάλων επιδημιολογικών μελετών στις περιοχές Οινοφύτων και Πτολεμαΐδας-Κοζάνης.
Η κα Λινού, έχει εκδώσει ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, έχει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών δικτύων.