ΜΕΝΟΥ

Γεώργιος Σακοράφας: Πώς επηρεάζουν τους άνδρες οι παθήσεις του θυρεοειδούς!

Health Newsroom

*Γράφει ο Γεώργιος Σακοράφας, χειρουργός θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών, επ. καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείων ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΜΗΤΕΡΑ – ΥΓΕΙΑ

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αφορούν και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν εντούτοις κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν ειδικότερα τους άνδρες, κάποιες από τις οποίες αναφέρονται στη συνέχεια.

Συχνότητα παθήσεων θυρεοειδούς στους άνδρες

Οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι σπανιότερες στους άνδρες. Ενδεικτικά αναφέρεται η βρογχοκήλη που παρατηρείται τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Μάλιστα για το λόγο αυτόν χαρακτηρίζεται από κάποιους (εσφαλμένα) σαν γυναικεία πάθηση. Επίσης οι θυρεοειδίτιδες είναι πιο σπάνιες στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, στις οποίες μάλιστα η εμφάνισή τους μπορεί να σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρατηρείται τέσσερις φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Αντίθετα, δεν υπάρχει διαφορά στη συχνότητα διάγνωσης του καρκίνου θυρεοειδούς, αναφέρεται όμως στη βιβλιογραφία ότι στους άνδρες η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να διαφύγει ευκολότερα της προσοχής.

Σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες και παθήσεις θυρεοειδούς

Είναι γνωστό ότι ο θυρεοειδής ελέγχει -μέσω της ρύθμισης του κυτταρικού μεταβολισμού- τη λειτουργία πρακτικά όλων των οργανικών συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος. Υπάρχουν σήμερα αρκετές ενδείξεις ότι οι παθήσεις θυρεοειδούς μπορεί να ευθύνονται για διάφορες διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας στους άνδρες. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός συνδυάζονται με διαταραχή της στυτικής λειτουργίας όσο και της εκσπερμάτωσης. Ο υποθυρεοειδισμός συνδυάζεται με καθυστερημένη εκσπερμάτωση, ενώ αντίθετα ο υπερθυρεοειδισμός με πρόωση εκσπερμάτωση. Και οι δύο αυτές παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να μειώσουν τη libido και τη στυτική λειτουργία. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν και άλλες παράλληλες διαταραχές (όπως του ψυχισμού και της λειτουργίας του αυτονόμου νευρικού συστήματος), που από μόνες τους μπορεί επίσης να προκαλέσουν διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας στους άνδρες. Η αποκατάσταση του ευθυρεοειδισμού στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας στους άνδρες, εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε άλλα αίτια [όπως αγγειοπάθεια, άλλες ορμονικές διαταραχές (π.χ. υπόφυσης ή επινεφριδίων κλπ.)].

Παθήσεις θυρεοειδούς και υπογονιμότητα στους άνδρες

Η υπογονιμότητα στους άνδρες μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια (όπως ορμονικές διαταραχές, ανατομικά προβλήματα, διαταραχές σεξουαλικής λειτουργίας, γενετικές βλάβες κ.λπ.). Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία επιπλέον αιτία υπογονιμότητας στους άνδρες (αν και παρατηρείται τρεις φορές σπανιότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες), εφόσον δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Έχει αποδειχθεί ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της σύστασης του σπερματικού υγρού και ολιγοσπερμία, πέραν των διαταραχών της σεξουαλικής λειτουργίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η σωστή αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού στους άνδρες μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και στην αποκατάσταση της διαταραχής της γονιμότητας.

Επεμβάσεις θυρεοειδούς στους άνδρες – ιδιαιτερότητες

Σε γενικές γραμμές, οι επεμβάσεις θυρεοειδούς στους άνδρες είναι τεχνικά δυσκολότερες σε σχέση με τις ίδιες επεμβάσεις στις γυναίκες. Αυτό αφορά τόσο την απλή αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) όσο και το λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (που γίνεται σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς). Η μεγαλύτερη αυτή δυσκολία οφείλεται κυρίως στον σωματότυπο του ασθενούς, καθώς οι άνδρες έχουν συνηθέστατα πιο βραχύ και «βαθύ» τράχηλο και είναι περισσότερο μυώδεις, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολους τους χειρισμούς της επέμβασης. Η παχυσαρκία όταν υπάρχει καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επέμβαση.

Τα προβλήματα αυτά στους άνδρες μπορεί να γίνουν ακόμη πιο εμφανή σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως:

  • Γιγάντιες βρογχοκήλες (δηλαδή βρογχοκήλες με σημαντική αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα).
  • Καταδυόμενες βρογχοκήλες (δηλαδή βρογχοκήλες που καθώς αυξάνονται σε μέγεθος επεκτείνονται μέσα στη θωρακική κοιλότητα, στην οποία καταδύονται επεκτεινόμενες από τον τράχηλο).
  • Τοξικές βρογχοκήλες (ιδιαίτερα όταν είναι γιγάντιες ή καταδυόμενες, χαρακτηρίζονται από λίαν αυξημένη αιμάτωση και αγγείωση και συχνά συνοδεύονται από μεγαλύτερη απώλεια αίματος στη διάρκεια της επέμβασης).

Για το λόγο αυτόν στις περιπτώσεις αυτές καλό είναι η επέμβαση θυρεοειδούς να γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς.

Καρκίνος θυρεοειδούς, ραδιενεργό ιώδιο και γονιμότητα στους άνδρες

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς σαν συμπλήρωμα της χειρουργικής επέμβασης (επικουρική ή adjuvant θεραπεία). Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει ολιγοσπερμία και μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η υπογονιμότητα που παρατηρείται στις περιπτώσεις αυτές είναι παροδική και υποχωρεί σταδιακά στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Παθήσεις θυρεοειδούς σε ηλικιωμένους άνδρες

Η διάγνωση των παθήσεων του θυρεοειδούς μπορεί να διαφύγει εύκολα στους ηλικιωμένους άνδρες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

  • Στη δυσκολία πρόσβασης των ηλικιωμένων σε δομές υγείας, ιδιαίτερα όταν ζουν μόνοι τους ή σε δομές φιλοξενίας ή σε άτομα με οικονομικές δυσκολίες.
  • Στο ότι κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και που παραπέμπουν σε πάθηση του θυρεοειδούς αγνοούνται ή αποδίδονται στο γήρας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γεώργιος Σακοράφας είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών. Είναι επ. καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. συντονιστής διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ», επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείων ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΜΗΤΕΡΑ – ΥΓΕΙΑ.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών, με μακρόχρονη, συνεχή, συστηματική και σε βάθος ενασχόληση με το γνωστικό αυτό αντικείμενο. Έχει εκτελέσει περί τις 2.700 θυρεοειδεκτομές (σε 480 ασθενείς με ταυτόχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό για καρκίνο θυρεοειδούς) και περισσότερες από 320 παραθυρεοειδεκτομές. Με μεγάλη εμπειρία και με θητεία σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών, διαθέτει την εμπειρία για την αντιμετώπιση ακόμη και δύσκολων – επιπλεγμένων περιστατικών (καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένη διασπορά, επανεπεμβάσεις για υποτροπή καρκίνου θυρεοειδούς, βαθιά καταδυόμενες στο θώρακα βρογχοκήλες, υποτροπή υπερπαραθυρεοειδισμού, έκτοπα αδενώματα, θυρεοειδεκτομή σε παιδιά, καρκίνος θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη κ.λπ.).

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: