ΜΕΝΟΥ
Γνωρίζετε ποιοι ίδρυσαν το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας;

Γνωρίζετε ποιοι ίδρυσαν το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας;

Health Newsroom

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (ΕΑΙ) ιδρύθηκε το 1935 από τη «Χριστιανική Κοινωνική Ένωση» και ένα από τα πρώτα έργα του υπήρξε η ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», το οποίο ήταν ιδέα του εμπνευσμένου καθηγητή και ακαδημαϊκού Αριστοτέλη Κούζη, με συμπαραστάτες του τον Παναγιώτη Πουλίτσα, πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, και τον Παναγιώτη Μπρατσιώτη, καθηγητή πανεπιστημίου και ακαδημαϊκό. Αυτοί ήταν στην πρώτη ομάδα και στο πρώτο Δ.Σ. που έφεραν σε πέρας την ανοικοδόμηση του νοσοκομείου, βάσει σχεδίων που εκπόνησε ΔΩΡΕΑΝ ο αρχιτέκτων Β. Τσαγκρής, σε χώρο δωρεάς Δήμου Αθηναίων. Αυτή η τριάδα στηρίχθηκε και με άλλα επίλεκτα μέλη της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης. Είχα την αγαθή τύχη να γνωρίσω από κοντά τον καθηγητή Παν. Μπρατσιώτη και στα φοιτητικά μου χρόνια να ακούσω ομιλίες του. Σε πέντε χρόνια, το 1940, λειτουργούσαν στο Ίδρυμα «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» τέσσερα νοσηλευτικά τμήματα, πέντε εξωτερικά ιατρεία και τέσσερα επιστημονικά εργαστήρια. Οι άνθρωποί του αγωνίστηκαν επί Γερμανικής Κατοχής (1940-45) να κρατήσουν την ύπαρξή του και το 1945 επαναλειτούργησε κανονικά. Το 1946 προστέθηκε και τρίτο ακτινοθεραπευτικό και όλα εκσυγχρονίσθηκαν. Η ευλογημένη προσφορά του συνεχίστηκε με νέες προσθήκες, πτέρυγες, εργαστήρια, συνεχώς από το 1950 έως το 1980. Ξεχωριστή πτέρυγα προστέθηκε με πέντε νοσηλευτικούς ορόφους, δυνάμεως 145 κρεβατιών, προς τιμήν του Παν. Μπρατσιώτη. Στα πεπραγμένα 1965-1979 μένουμε έκθαμβοι με το τεράστιο έργο που πραγματοποιήθηκε και ήταν ευλογία Θεού, αυτών των πιστών χριστιανών. Το 1983 εντάχθηκε στο ΕΣΥ και το 1988 επανεντάχθηκε στον Δημόσιο Τομέα ως ΝΠΔΔ, με οργάνωση νέων υπηρεσιών με ΜΕΘ, αξονικούς τομογράφους, μονάδα μεταμόσχευσης μυελού κ.ά. και με νέες οικονομικές κατασκευές, σύγχρονα χειρουργεία και σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το 1990, με δωρεά του Ιδρύματος Αριστοτέλη και Ευγενίας Κούζη, έγιναν νέες ανακαινίσεις και ανανεώσεις. Σήμερα, τα έξοδα
καλύπτονται έως 15% από τη λειτουργία και τα υπόλοιπα είναι κρατικές επιχορηγήσεις και δωρεές.

Το Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» είναι αντικαρκινικό-ογκολογικό, που νοσηλεύει πάσχοντες με καρκίνο και στο οποίο πολλοί άνθρωποι βρήκαν και βρίσκουν φροντίδα και αγάπη, σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Παραμονές εορτής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, που η Εκκλησία τον τιμά στις 5 Δεκεμβρίου, μέσω Internet, έκανα μία περιήγηση στο έργο του νοσοκομείου και έψαξα στα λεξικά και στις βιογραφίες αγίων για να μάθω για τον Άγιο Σάββα. Στο χωριό Μουταλάσκη της Καισάρειας της Καππαδοκίας, το 439, έφεραν στη ζωή τον Σάββα οι γονείς του Ιωάννης και Σοφία. Πέντε χρόνων, μετοίκησαν στην Αλεξάνδρεια, όπου εκεί έμενε και έμαθε γράμματα. Εν συνεχεία, πήγε σε μοναστήρι, στα 18 του μετέβη στα Ιεροσόλυμα και όταν ο Μέγας Ευθύμιος απεβίωσε και μετά από αρκετά χρόνια άσκησης και μοναχισμού, έφτιαξε τη δική του λαύρα (κοινόβιο), το 491, που οι μοναχοί του έφτασαν τους 170! Ανεδείχθη σε νομοθέτη του αναχωρητικού βίου και σε υπερασπιστή της Ορθοδοξίας. Η φήμη της σοφίας και αγιότητάς του έφτασε ως τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, που τον συνάντησε «περιχαρής», όταν ο Σάββας πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να υπερασπιστεί εκκλησιαστικά ζητήματα, ως απεσταλμένος του Πατριάρχη Πέτρου. Εκοιμήθη 93 ετών, στις 5 Δεκεμβρίου του 532 μ.Χ. Δεκαέξι χρόνια μετά, οι μοναχοί βρήκαν το σώμα του «σώον και αδιάλυτον…». Το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά Λατίνοι το έκλεψαν και το πήγαν στη Βενετία, όπου φυλασσόταν ακέραιο. Το 1965 ανακομίσθηκε στην Ιερά Μονή του. Αναφέρονται σε εγκώμια 26 θαύματα του Αγίου που ήταν «…τον τρόπον επιεικής και την ομιλίαν ηδύς… το ήθος απλοϊκότατος… την αγάπην ανυπόκριτος και γνησίαν προς απάντας διασώζων…». Στο απολυτίκιο διάβασα ότι «…ταις των δακρύων σου ροαίς, της ερήμου το άγονο εγεωργήσας…».

Εύχομαι να δίνει δύναμη και γιατρειά στους πονεμένους αδελφούς μας, εντός και εκτός νοσοκομείου. Και είναι πολλοί, φίλοι ασφαλιστές, που συχνά μιλάτε για καλύψεις σοβαρών ασθενειών, και κάποιοι ακούω ότι ταλαιπωρείτε μερικούς άτυχους για χαρτιά και διαδικασίες… Έχουν έναν καημό, που, Θεέ μας, μην επιτρέψεις να δοκιμάσουμε και, Άγιε Σάββα, βοήθησέ μας να μην μπούμε σε πειρασμό, αλλά και αν τύχει… ρύσαι ημάς από του πονηρού.

Μέγιστο το έργο των ανθρώπων της «Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης». Φίλοι, όσο έχουμε την υγειά μας, να μην ξεχνάμε αυτούς που πάσχουν σε κρεβάτια οδύνης και απελπισίας. Έχουν ανάγκη τις προσευχές μας, ώστε η επιστήμη και οι άγιοί μας, όπως ο Άγιος Σάββας, να δείξουν φιλανθρωπία και να τους ελευθερώσουν, για να γυρίσουν γρήγορα κοντά στους δικούς τους. Ευάγγελος Σπύρου

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 187, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020 (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση):

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: