Σε έναν κόσμο, όπου οι κοινωνικές μας επαφές αποκτούν ολοένα πιο ψηφιακό χαρακτήρα, είναι σημαντικό να δείχνουμε στα παιδιά πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι να παίζουν έξω, στον καθαρό αέρα. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να πείσουν τα παιδιά τους να ξεκολλήσουν από τις οθόνες, για να βγουν στην ύπαιθρο και να διασκεδάσουν. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν ανάγκη από σωματική δραστηριότητα, ώστε να αναπτύσσονται σωστά· κι αν μάλιστα αθλούνται σε εξωτερικό χώρο, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα.
Ποια παιχνίδια εξωτερικού χώρου προτιμούν περισσότερο τα παιδιά; Ανακαλύψτε τα οφέλη των υπαίθριων δραστηριοτήτων, καθώς και ιδέες για διασκεδαστικά παιχνίδια που θα τα βοηθήσουν να γυμναστούν και ταυτόχρονα να το ευχαριστηθούν.
Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και τα οφέλη του
Η σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών. Λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου, της πιθανής υπερπροστασίας ή ακόμη και της έλλειψης ιδεών, πολλοί ενήλικες επιτρέπουν στα παιδιά τους να περνούν υπερβολικό χρόνο παίζοντας παιχνίδια σε κονσόλες, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές ή βλέποντας τηλεόραση.
Ωστόσο, τα παιδιά ωριμάζουν σε μεγάλο βαθμό μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον εκτός σπιτιού. Η επαφή με τη φύση και το περιβάλλον ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση και βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους ήδη από μικρή ηλικία.
Με το παιχνίδι στη φύση, τα παιδιά αποκτούν μια σειρά δεξιοτήτων και αποκομίζουν διάφορα οφέλη, όπως:
- Πρόληψη προβλημάτων υγείας. Οι σωματικές δραστηριότητες βοηθούν τους μυς να μένουν σε διαρκή κίνηση και να δυναμώνουν, εξασφαλίζοντας έτσι σωστή ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης μυωπίας.
- Βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων. Είναι σημαντικό τα παιδιά να παίζουν με άλλα παιδιά, χωρίς την παρουσία ενηλίκων. Παρόλο που πρέπει να έχουμε συνέχεια τον νου μας σε αυτά, η μεταξύ τους αλληλεπίδραση ενισχύει την προσωπικότητά τους και τα βοηθά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
- Αύξηση αυτονομίας. Οι ειδικοί συνιστούν, εκτός από τα ομαδικά παιχνίδια, τα παιδιά να μαθαίνουν να παίζουν και μόνα τους. Ο εγκέφαλός τους χρειάζεται τo αίσθημα της πλήξης, προκειμένου να αναζητούν δημιουργικές λύσεις διασκέδασης.
- Οικογενειακή ενότητα. Γιατί να μην περνάτε ένα απόγευμα την εβδομάδα όλοι μαζί; Τα σχέδια που κάνετε παρέα, ως οικογένεια, τονώνουν τους συναισθηματικούς δεσμούς και ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν και την ευαισθησία των παιδιών.
Τύποι δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους
- Αθλοπαιδιές
Οι αθλοπαιδιές, δηλαδή τα παιχνίδια αθλητικού τύπου, συνδυάζουν μερικά από τα στοιχεία των παραδοσιακών αθλημάτων με τη διασκέδαση. Εστιάζουν στη σωματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, μέσα όμως από τη συνεργασία και την άμιλλα. Είναι, επομένως, λιγότερο ανταγωνιστικά από μερικά αθλήματα και πάντα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή όλων των παιδιών που λαμβάνουν μέρος σε αυτά. Οι αθλοπαιδιές συνήθως περιλαμβάνουν καθιερωμένους κανόνες, τους οποίους τα παιδιά καλούνται να μάθουν και να σεβαστούν. Πάνω από όλα, το πλαίσιο αυτών των παιχνιδιών θα πρέπει να είναι φιλικό και διασκεδαστικό. Παραδείγματα τέτοιων παιχνιδιών είναι ο νεροπόλεμος με μπαλόνια νερού, οι αγώνες με σακιά ή ακόμα και η βόλτα με το ποδήλατο.
- Παιχνίδια ανάπτυξης δεξιοτήτων
Άλλες εναλλακτικές είναι τα παιχνίδια κοινωνικών δεξιοτήτων, τα οποία εστιάζουν περισσότερο στην ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων, παρά στη σωματική ανάπτυξη. Αυτές οι δραστηριότητες παρέχουν ερεθίσματα και καλλιεργούν την παιδική δημιουργικότητα. Πολλές φορές βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητες κατανόησης και επικοινωνίας και να αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Τέτοια παιχνίδια, λόγου χάρη, συνδυάζουν την παραγωγή λόγου με τη φαντασία ή τον στοχασμό, όπως το σκάκι, η παντομίμα, τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης.
Αθλοπαιδιές σε εξωτερικούς χώρους ανά ηλικιακή ομάδα
- Για παιδιά ηλικίας 3 έως 5
Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών θα πρέπει να παίζουν έξω τουλάχιστον μιάμιση ώρα την ημέρα. Το παιχνίδι σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να εστιάζει στην ενθάρρυνση της παραγωγής λόγου και να παροτρύνει τα παιδιά να σκέφτονται συμβολικά και σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες. Συνιστώνται, επίσης, απλές δραστηριότητες λογικής σκέψης. Δοκιμάστε να παίξετε κρυφτό με τα αγαπημένα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας κωδικές λέξεις όπως «ζεστό» ή «κρύο» κάθε φορά που πλησιάζουν ή απομακρύνονται από το κρυμμένο παιχνίδι. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, οργανώστε αγώνες δρόμου μετ’ εμποδίων που συνδυάζουν τη σωματική προσπάθεια, όπως το άλμα εις μήκος, με άλλες δοκιμασίες πιο έντονου γνωστικού χαρακτήρα, όπως οι απλοί γρίφοι.
- Για παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών
Οι αθλοπαιδιές για παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών θα πρέπει να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της μνήμης και της λογικής σκέψης. Χρησιμοποιήστε κάρτες ή πούλια για να μετρούν ή να αντιστοιχίζουν τα παιδιά. Με άλλα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, όπως το παιχνίδι «βλέπω κάτι που εσύ δεν βλέπεις», τα παιδιά μπορούν να ασκηθούν στην οπτική αντίληψη του χώρου.
- Για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να συμμετέχουν περισσότερο σε ομαδικές δραστηριότητες, απαγορεύοντας πολλές φορές τη συμμετοχή των ενηλίκων! Τα παιδιά θα πρέπει να ενισχύουν τις αξίες της συμμετοχής στο κοινωνικό σύνολο και της ομαδικότητας, επειδή σε αυτή την ηλικία συνήθως αρχίζουν να απαιτούν αυτονομία και να εκφράζουν την προσωπικότητά τους. Προτείνετέ τους να παίξουν «μήλα» ή διελκυστίνδα.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ