ΜΕΝΟΥ
Θεοδωρίδου: Με μεγάλη προσοχή ο εμβολιασμός των παιδιών

Θεοδωρίδου: Με μεγάλη προσοχή ο εμβολιασμός των παιδιών

Health Newsroom

Πρόσφατα, αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για την COVID-19..

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικία εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca από 30 ετών, μετατέθηκε στην ηλικία των 40 ετών, δηλαδή ο εμβολιασμός μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ενώ στη Γερμανία που η σύσταση ήταν εμβολιασμός μέχρι την ηλικία των 60 ετών, τροποποιήθηκε με σύσταση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες από τα 18 χρόνια.

Αυτές οι τροποποιήσεις που δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς, τόνισε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι γίνονται και στηρίζονται σε αποφάσεις που ειδικότερα αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας.

Όπως είπε, το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν εξαιρετικά επιτυχές, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο στην κοινότητα να είναι χαμηλό και να επιτρέπει τη μετάθεση αυτής της ηλικίας από τα 30 στα 40 έτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για τους νέους αυτής της ηλικίας από την έκθεση στη νόσο μειώθηκε σημαντικά και το όφελος δεν είναι σημαντικότερο με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σε αυτήν την ηλικία. Αντίθετα, η Γερμανία που έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων, χρειάζεται ένα γρήγορο πρόγραμμα με μία ευρεία κατανομή των εμβολίων, εξ ου και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών.

Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα, είπε ενώ σημείσωσε ότι μετά από αυτές τις τροποποιήσεις που συνέβησαν και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων συμβάντων των θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων, ένα από τα ερωτήματα στα οποία αναμένεται μία ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση. Η μόνη χώρα η οποία θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα, τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της δεύτερης δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατα, ο αντίστοιχος υπεύθυνος Οργανισμός Ανοσοποίησης και Εμβολίων, το JCVI, παρουσίασε δεδομένα και έκανε τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το AstraΖeneca, εκτός βεβαίως των ελαχίστων περιπτώσεων που έκαναν αυτή τη σοβαρή επιπλοκή.

Οι αναταράξεις στο θέμα αυτό του εμβολιασμού με την AstraΖeneca δημιούργησαν και ένα άλλο τοπίο αναζήτησης μιας εναλλακτικής δεύτερης δόσης. Μάλιστα αρκετές χώρες προχώρησαν στη σύσταση πρότασης ενός άλλου τύπου εμβολίου. Αυτός ο τύπος του mix and match, όπως λέγεται, είναι υπό μελέτη και αναμένονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες τα αποτελέσματα.

Και σε αυτή την περίπτωση, τη μελέτη την έχει ξεκινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα τα αποτελέσματα αυτά να επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικό. Όμως, μέχρι να υπάρξουν πάλι τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι ο συνδυασμός αυτός, το COM-COV πρόγραμμα, δεν μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και εξασφαλίζει την ασφάλειά του, συστήνεται σε όλους τους εμβολιασμούς η συνέπεια να ισχύει, δηλαδή και η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.

Και ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν για να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών ενώ από τις άλλες εταιρίες, που έχουμε και στη χώρα μας, από την ηλικία των 18 ετών. Υπάρχουν, λοιπόν, μελέτες της Pfizer, οι οποίες αναμένουν την έγκρισή τους την επόμενη εβδομάδα για παιδιά ηλικίας από 12 με 15 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και μελέτες για μικρότερες ηλικίες. Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση ατόμων, παιδιών δηλαδή, προς εμβολιασμό. Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, υπενθύμισε η κα Θεοδωρίδου. Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο, πρώτον, ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον, ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες. Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα όπως και ανοσογονικότητα. Μάλιστα, σήμερα στον Καναδά, στην πόλη με το υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών. “Όμως πάντα θα πρέπει η προσέγγισή για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών” υπογράμμισε. “Ναι μεν, θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά” πρόσθεσε.

Τέλος η κα Θεοδωρίδου το θέμα που αφορά την αιμοδοσία κατά την διάρκεια της πανδημίας τονιζοντας τα εξής: “Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι πάντα το θέμα της προσφοράς αίματος είναι κάτι που απασχολεί. Γενικά οι αναπνευστικοί ιοί, όπως αυτοί της γρίπης δεν μεταδίδονται με την μετάγγιση. Δεν έχει διαπιστωθεί, παγκοσμίως, ότι ο κορονοϊός μεταβιβάζεται με το αίμα. Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα, αιμοπετάλια είναι μια ανάγκη συνεχής και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας. Γενικά δεν συνιστάται από τον FDA έλεγχος των αιμοδοτών για τον κορονοϊό. Άτομα που νόσησαν με COVID ή έχουν θετική ιολογική εξέταση για COVID, μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση. Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, και αυτό είναι ενδιαφέρον, μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις αμερικανικές συστάσεις, ή μετά από 7 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Βρετανικής Εταιρείας Αιμoεπαγρύπνηση στην Βρετανία. Ας μην ξεχνάμε ότι η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπο μας. Eν μέσω, μάλιστα, πανδημίας η προσφορά αυτή είναι πολύτιμη”.

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ενημέρωσε ότι το μήνα Μάιο αναμένονται από τη Pfizer 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson&Johnson 220.000 δόσεις ενώ αναμένεται η επιβεβαίωση μίας παράδοσης για ακόμη 80.000. Η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει τις πρώτες παραδόσεις και αναμένονται 450.000 το μήνα.

Όσο αφορά την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό το οποίο έχει ήδη εμβολιαστεί είναι στο 63%. Αυτά τα ποσοστά τα πρώτα είναι με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού φτάνει στο 68%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80 – 84 το ποσοστό αυτό είναι στο 64% και θα ανέλθει στο 69% με τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75 – 79, αυτή είναι η καλύτερη ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, το 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% εάν συμπεριληφθούνε και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 595 και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 75% με τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65 – 69 με την πρώτη δόση το 42% και με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.
  • Η ηλικιακή ομάδα 60 – 64 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 54% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 55 – 59 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 23% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 62%
  • Στην ηλικιακή ομάδα 50 – 54 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 17% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 57%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 45 – 49, έχει ήδη εμβολιαστεί το 11% με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού.

Σε σχέση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην προχωρήσει σε συμφωνία την επόμενη χρονιά με την εταιρεία AstraΖeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αυτό δεν επηρεάζει το 2021 τη φετινή χρονιά. “Αναμένουμε από την Astrazeneca 7,2 εκατομμύρια δόσεις και όλες οι δόσεις της Astrazeneca, είτε είναι πρώτες, είτε είναι δεύτερες δόσεις, οι πρώτες δόσεις έχουν κλεισμένα ραντεβού, είναι εξασφαλισμένες” είπε.

Σε σχέση με το άνοιγμα των επόμενων ηλικιακών ομάδων, αυτό θα γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και θα ανοίγουν ανά πενταετία. Πρώτη θα ανοίξει η ηλικιακή ομάδα 40-44 έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσουν οι 35-39 και η ηλικιακή ομάδα 30 – 34. “Αφού δούμε πώς θα κινηθούν οι ομάδες αυτές και επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις, αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, να επιβεβαιώσουν τις παραδόσεις οι εταιρείες, είναι πιθανόν εντός του Ιουνίου να ανοίξουμε και τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή από 18 και άνω, τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24” κατέληξε ο κ. Θεμοστικλέους.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: