Γράφει ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, Παιδίατρος ΙΑΣΩ
Όλοι αγαπάμε τις διακοπές. Μικροί και μεγάλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την ανέμελη περίοδο που θα περάσουμε κοντά στη θάλασσα ή στο βουνό και γενικότερα στη φύση. Όμως όλα αυτά που ανυπομονούμε να απολαύσουμε αυτούς τους χαλαρούς μήνες, κρύβουν και κάποιους κινδύνους που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαροί. Έτσι η πολύωρη ηλιοθεραπεία, η μεγάλη ζέστη, τα έντομα, τα μπάνια σε άγνωστες θάλασσες και η απρόσεκτη διατροφή, κρύβουν κινδύνους που πολλές φορές αγνοούμε και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε ολόκληρη την οικογένεια.
Ποια είναι όμως τα μέτρα και οι κανόνες για να αποφύγουμε διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις και οι διακοπές μας να μπορούν πραγματικά να γίνουν απολαυστικές όσο και ξεκούραστες…
Ο ήλιος «μαυρίζει» την υγεία μας
Είναι γνωστό πια, πως η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει: δερματίτιδες, επικίνδυνα εγκαύματα αλλά… και καρκίνο του δέρματος. Η αντηλιακή προστασία είναι απολύτως απαραίτητη κάθε φορά που ένα παιδί έρχεται σε επαφή με τον ήλιο ακόμη και μέσα στην πόλη. Η μείωση του όζοντος, που αποτελεί προστατευτικό φίλτρο κατά της ηλιακής ακτινοβολίας, έχει σαν αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο ο ήλιος να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά, τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παίζουν με τον ήλιο. Το δέρμα έχει την ικανότητα να “κρατάει” στη μνήμη του την ακτινοβολία που δέχεται από την παιδική ηλικία και δυστυχώς να την αθροίζει…
Οι βλαπτικές συνέπειες του ήλιου
Αυτές μπορεί να χωριστούν σε δυο κατηγορίες:
- Τις οξείες βλαπτικές συνέπειες όπως είναι: το κοκκίνισμα και το έγκαυμα.
- Τις χρόνιες βλαπτικές συνέπειες που είναι: η γήρανση του δέρματος και ο καρκίνος του δέρματος.
Ακτίνες UVB: Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για το απλό κοκκίνισμα μέχρι το σοβαρό έγκαυμα και η βλάβη που προκαλούν είναι ανάλογη της ευαισθησίας του παιδιού και της έντασης κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας. Δηλαδή, αν είναι πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα. Αυτές οι ακτίνες προκαλούν βλάβες στα μελανοκύτταρα και μπορεί να αφήσουν αυτούς τους μόνιμους λεκέδες που βλέπουμε στο δέρμα. Επίσης, οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του δέρματος και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ακτίνες UVA: Οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος και προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στις ίνες του κολλαγόνου και την ελαστίνη του δέρματος.
Ακτίνες IR: Οι ακτίνες IR ενισχύουν τη βλαπτική δράση των υπεριωδώ νακτινών. Οι δράσεις του ήλιου διαφέρουν ανάλογα με τη δύναμη που φτάνουν οι υπεριώδεις ακτίνες στο δέρμα. Το μεσημέρι η ένταση είναι μεγαλύτερη και σχεδόν το 59% της ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα διαχέεται από την ατμόσφαιρα. Αυτή την ώρα ακόμα και αν το παιδί βρίσκεται κάτω από την προστασία μιας ομπρέλας, κινδυνεύει να πάθει εγκαύματα. Βλέπετε, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ακτινοβολία που αντανακλάται από το έδαφος (80%), από την άμμο (5%), από το νερό (55%), από τα χόρτα κ.α.