Η άνοια πλήττει περίπου 35,6 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να διπλασιαστεί έως το 2030 και να τριπλασιαστεί ως το 2050.
Με τον όρο άνοια ορίζεται ένα σύνδρομο χρόνιο ή προοδευτικά εξελισσόμενο, προκληθέν από μια σειρά εγκεφαλικών διαταραχών, που επιφέρουν επιπτώσεις στη μνήμη, στη σκέψη και στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Δεδομένου ότι για την ώρα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την άνοια, ανακύπτει επείγουσα ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη έναρξη της άνοιας ή να επιβραδύνουν τον ρυθμό γνωστικής και λειτουργικής έκπτωσης.
Ο ρόλος της διατροφής
Η διεγερτική δραστηριότητα (γνωστική, σωματική, κοινωνική), ο έλεγχος και περιορισμός των παραγόντων για αγγειακό κίνδυνο και η διατροφή συνιστούν σημαντικές προληπτικές στρατηγικές. Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος για άνοια μπορεί να περιοριστεί με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τόνωσης, μεταξύ των οποίων είναι η άσκηση. Άτομα με αγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία) φαίνεται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Άρα, η διαχείριση του αγγειακού κινδύνου (φυσική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή) είναι μείζωνος σημασίας.
Εξίσου σημαντική είναι η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι πρωτεϊνες που εκκρίνονται από τα λιποκύτταρα και οι φλεγμονώδεις κυττοκίνες εξηγούν τη συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον αυξημένο κίνδυνο για άνοια.
Ωστόσο, βάσει μελετών, άτομα που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή κι έχουν υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και ω3 λιπαρών οξέων παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η υψηλότερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη γνωστική έκπτωση και άρα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά
Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.
Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.