Σαφές μήνυμα να παραμένουν στα σπίτια τους οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, δόθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κρονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου μετά από συνεδρίαση εισηγήθηκε τα εξής μέτρα:
1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.
2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.
3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.
4. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Τέλος, η Επιτροπή τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένει, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και όπως παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στόχος της κυβέρνησης, που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορεί. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε 11 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 84, οι 81 εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής και οι 3 ξένης υπηκοότητας. Οι 56 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο – 47 ήταν μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 9 επαφές τους. 27 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένας με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. 57 ασθενείς παραμένουν σε καλή κατάσταση και βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους. Για 4 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ η διαδικασία επιδημιολογικής διερεύνησης και ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του δήλωσε: “Όπως ξέρετε βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημικής κρίσης, με περίπου 112.000 κρούσματα, σε 110 χώρες. Η Ελλάδα με 84 κρούσματα, τα 56 των οποίων συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών δίνει τη μάχη του περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: Ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς. Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.”