Γράφει η Ελευθερία Μουστάκα, MSc Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Κάθε άνθρωπος βιώνει περιόδους άγχους, θλίψης, θυμού και προβληματισμού στη ζωή του, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πολλές φορές λοιπόν το άτομο αναρωτιέται εάν χρειάζεται να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να τον βοηθήσει να διαχειριστεί το πρόβλημά του. Δεδομένα επιστημονικών ερευνών τονίζουν πως ενώ ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή ή αντιμετωπίζει προβλήματα που χρήζουν βοήθειας, μόνο το 46-65% των ατόμων αυτών φτάνουν στο κατώφλι του ειδικού.
Τα ποσοστά αυτά μπορούν να εξηγηθούν λόγω του στίγματος που χαρακτηρίζει τις διαταραχές αυτές και των πεποιθήσεων που υπάρχουν πως «Μόνο οι τρελοί χρειάζονται ψυχοθεραπεία», «Εγώ έχω τους φίλους μου, τι να τον κάνω τον Ψυχολόγο;».
Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που πρέπει να σε ανησυχήσουν και να σε κάνουν να σκεφτείς πως ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς τον Ψυχολόγο;
- Βιώνεις έντονη και συχνή δυσφορία στην καθημερινότητά σου. Βασικό χαρακτηριστικό κάθε διαταραχής και ψυχικού προβλήματος αποτελεί η ύπαρξη έντονης και συχνής δυσφορίας στο άτομο καθώς δυσκολεύεται να διαχειριστεί καθημερινές καταστάσεις (στη δουλειά, το σπίτι, το σχολείο). Μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης ή να μην έχει πλέον τη διάθεση να κάνει δραστηριότητες που έκανε στο παρελθόν. Το παρατεταμένο αίσθημα θλίψης και θυμού, για παράδειγμα, υποδεικνύει ότι υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα.
- Έχεις υποστεί ένα τραυματικό γεγονός και δεν μπορείς να σταματήσεις να το σκέφτεσαι. Σημαντικά γεγονότα ζωής, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, η ανεργία ή μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να επηρεάσουν σε υπερβολικό βαθμό τη λειτουργικότητα μας. Εάν λοιπόν έχει συμβεί κάποιο γεγονός στη ζωή σου που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς και συνεχώς το σκέφτεσαι, τότε θα ήταν ωφέλιμο να μιλήσεις για όλο αυτό που σου έχει συμβεί σε έναν ψυχολόγο.
- Αντιμετωπίζεις επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι) που δεν εξηγούνται ιατρικά. Η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άρρηκτα με το σώμα μας. Πολλές φορές το έντονο άγχος εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σωματικών ενοχλήσεων, όπως είναι ο πονοκέφαλος, τα γαστρεντερολογικά και δερματολογικά προβλήματα χωρίς αυτά να εξηγούνται ιατρικά.
- Χρησιμοποιείς «ουσίες» για να διαχειριστείς το πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι όταν περνούν δύσκολες καταστάσεις στρέφονται στο αλκοόλ, το φαγητό, το κάπνισμα ή τις ναρκωτικές ουσίες για να διαχειριστούν το πρόβλημά τους. Αυτό που συμβαίνει όμως συνήθως είναι η υπερκατανάλωση των ουσιών αυτών να οδηγεί σε προβλήματα εθισμού.
- Τίποτα από αυτά που έχεις κάνει δε σε έχει βοηθήσει. Κάθε άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα προσπαθεί να βρει τρόπους για να το λύσει μόνος του. Κάποιοι το συζητούν με τους φίλους τους, κάποιοι διαβάζουν εγχειρίδια αυτοβοήθειας ή ψάχνουν τρόπους επίλυσης στο διαδίκτυο. Όταν όλα αυτά που έχεις δοκιμάσει δε σε έχουν βοηθήσει και συνεχίζεις να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα, τότε είναι η ώρα που χρειάζεσαι τη βοήθεια του ειδικού.
- Η οικογένειά σου ή/και οι φίλοι σου σε έχουν προτρέψει να επισκεφτείς ειδικό. Πολλές φορές η οικογένειά μας και οι στενοί μας φίλοι παρατηρούν αλλαγές σε εμάς που εμείς δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε. Εάν λοιπόν κάποιος δικός σου άνθρωπος έχει ανησυχήσει για εσένα και σου έχει εκφράσει την ανησυχία του αυτή, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς κάποιον ειδικό. Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι γύρω μας αντιλαμβάνονται πολύ γρηγορότερα από εμάς ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Για αυτό το λόγο δώσε προσοχή σε αυτό που σου λένε.
Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένοι από τους λόγους που πρέπει να σε προβληματίσουν για το αν έχει έρθει η ώρα να αναζητήσεις τη βοήθεια του Ψυχολόγου. Να θυμάσαι πως η ψυχοθεραπεία σε καμία περίπτωση δεν είναι σημάδι προσωπική αδυναμίας ή ανικανότητας. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου για να μειώσεις τη δυσφορία που νιώθεις και να γίνεις πάλι λειτουργικός στην καθημερινότητά σου. Όσο νωρίτερα αναζητήσεις τη βοήθεια του ειδικού, τόσο νωρίτερα θα μετριαστεί το πρόβλημα, θα ανακουφιστείς ψυχικά και θα νιώσεις καλύτερα.
Ποια είναι η Ελευθερία Μουστάκα
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Η Ελευθερία Μελ. Μουστάκα είναι Κλινικός Ψυχολόγος MSc, ειδικευμένη στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και την Ψυχολογία της Υγείας.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήνας. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Swansea στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου αποφοίτησε με Άριστα και εξειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική Ψυχοπαθολογία (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής- Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Α’ Ψυχιατρική Κλινική).
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μετεκπαιδευθεί στο νοσοκομείο Central Clinic του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ουαλίας (NHS Wales) στις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως σύμβουλος απασχόλησης και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε προγράμματα ανέργων και ως καθηγήτρια σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. διδάσκοντας επαγγελματική δεοντολογία.
Έχει δουλέψει εθελοντικά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Πρόγραμμα Αθηνά, την Ιδιωτική Κλινική Μητέρα και το Παίδων Αγ. Σοφία για να κάνει την πρακτική της εξάσκηση. Δούλεψε υπό την εποπτεία κορυφαίων ψυχολόγων με ενήλικες, παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά και ιατρικά προβλήματα.
Εργάζεται ως καθηγήτρια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στο τμήμα Ψυχολογίας του IST College και του Hellenic American College και συνεργάζεται με το τμήμα Βαριατρικής της Λαπαροσκοπικής Μονάδας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες για τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων.
Τηλέφωνο: 6979 155046
e-mail: [email protected]
Website: www.emoustaka.gr
Facebook Page: https://www.facebook.com/eleftheria.mel.moustaka
LinkedIn Page: https://www.linkedin.com/in/eleftheriamoustaka