Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ρουμάνικη εταιρεία πραγματοποίησαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή – Νέες Τεχνολογίες».
Η επιστημονική αυτή εκδήλωση ήταν η πρώτη συν διοργάνωση των δύο εταιρειών μετά την αδελφοποίηση που έγινε στις 14 Ιουνίου 2014, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη της ΕΕΑΙ. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν πάνω από 250 σύνεδροι Ρουμάνοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ως και βιολόγοι, ενώ απεύθυναν χαιρετισμό καθηγητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών ως και από το Carol Davila του Βουκουρεστίου.
Ιδιαίτερα πρέπει να υπογραμμιστεί η παρουσία των δύο Υπουργών Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη και του Ρουμάνου κ. Nicolae Banicioiu, οι οποίοι μίλησαν ένθερμα για την πρωτοβουλία και τους επιστημονικούς στόχους των δύο εταιρειών. Έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον του αντικειμένου του συνεδρίου που αφορούσε την εξωσωματική γονιμοποίηση και εντύπωση έκανε στους συνέδρους η διαπίστωση εκ μέρους του Ρουμάνου Υπουργού Υγείας ότι οι Έλληνες ιατροί είναι πολύ μπροστά στις μεθόδους και τεχνικές εξωσωματικής καθώς επίσης και η κατάθεσή του που απετέλεσε και είδηση για τα υπογόνιμα ζευγάρια της Ρουμανίας, ότι “έχει εξασφαλιστεί το κόστος κάλυψης του πρώτου κύκλου εξωσωματικής από την επόμενη χρονιά 2015”. Η δυνατότητα να χρηματοδοτείται η μετάβαση των δύσκολων περιστατικών στην Ελλάδα εξετάζεται θετικά όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Οι καθηγητές των δύο Παν/μίων, Αθηνών και Carol Davila αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία της συνεργασίας της συμπληρωματικής εξειδικευμένης εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης, e-learning προγράμματος, που υλοποιείται ήδη στην Αθήνα, προϊόν συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. για την διενέργεια της πρακτικής άσκησης σε ειδικούς χώρους με προσομοιωτές, χώρους χειρουργείων και εργαστηρίων.
Το πρόγραμμα αυτό, προϊόν της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έγινε αποδεκτό από το Παν/μιο Βουκουρεστίου και μετά την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας θα διατίθεται σε γλώσσα Αγγλική και Ρουμάνικη με την ακαδημαϊκή ευθύνη, γραμματειακή, διοικητική, τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη του Παν/μίου Αθηνών, ως και την παρακολούθηση των εκπαιδευομένων στην πρακτική άσκηση στην κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. στην Ελλάδα. Υπάρχει έτσι δυνατότητα συνδυασμού θερινών ή χειμερινών διακοπών στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού. Ήδη, για τον πρώτο κύκλο σπουδών του e-learning προγράμματος έχουν δηλώσει συμμετοχή 105 ιατροί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα που αναφέραμε.
Ο Γεν.Γραμματέας της ΕΕΑΙ Δρ.Κων/νος Πάντος, κατέθεσε επίσης ότι η επιλογή της Ελλάδος από τα υπογόνιμα ζευγάρια για εξωσωματική έχει το πλεονέκτημα της ευέλικτης νομοθεσίας της παροχής υψηλού επιπέδου ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας ως και του εξαίρετου βιοκλίματος της Ελλάδος.
Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι η συνεργασία και άλλων γειτονικών χωρών και σε διαφορετικούς κλάδους της Ιατρικής ως και του ιατρικού τουρισμού σε πολίτες άλλων Βαλκανικών χωρών.
Τελειώνοντας, ενδιαφέρον εκδήλωσαν και εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου από τη Μολδαβία και τα Σκόπια, τόσο για το e-learning πρόγραμμα αλλά και για την παραπομπή υπογόνιμων ζευγαριών στην Ελλάδα. Η υπάρχουσα νομοθεσία για τον ιατρικό τουρισμό αλλά και η εξαγωγή γνώσης αποτελούν πόλο έλξης, τόσο ιατρών για εκπαίδευση όσο και υπογόνιμων ζευγαριών.