Πώς θα αντιμετωπίσουμε όμως άμεσα ένα τέτοιο περιστατικό; Ο φυσίατρος Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ», μας συμβουλεύει τα εξής:
Συνήθως η οσφυαλγία (το κοινώς λεγόμενο «λουμπάγκο») ή η αυχεναλγία είναι ένας μυϊκός σπασμός, ένα «πιάσιμο» των μυών του αυχένα ή της μέσης. Μπορεί όμως να αποτελεί και σύμπτωμα πολλών σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, που πρέπει να διερευνηθούν για να παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Σε περίπτωση απλής οσφυαλγίας ή απλής αυχεναλγίας:
- ΔΕΝ μένουμε στο κρεβάτι.
Έχει αποδεχθεί επιστημονικά λανθασμένη η αντίληψη, ότι ο παρατεταμένος κλινοστατισμός, δηλαδή η παραμονή στο κρεβάτι, βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντιθέτως, οδηγεί σε περαιτέρω χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, με αποτέλεσμα, όταν θα εγερθεί ο πάσχων, να εμφανισθεί υποτροπή και συχνά εντονότερη των συμπτωμάτων. - ΔΕΝ καταφεύγουμε αμέσως στη ζώνη ή στο κολάρο, διότι η εφαρμογή τους ατροφεί το μυϊκό σύστημα της περιοχής που πάσχει.
Η εφαρμογή ζώνης οσφύος, ελαστικής ή με μεταλλικά ελάσματα (μπανέλες) συνιστάται, μόνον σε εντονότατο μυϊκό σπασμό, που οδηγεί σε σκολιωτική στάση του σώματος. Αντίστοιχα, η εφαρμογή αυχενικού κολάρου, ενδείκνυται μόνο σε ραιβόκρανο (το κοινώς λεγόμενο «στραβολαίμιασμα»). - Εφαρμόζουμε θερμοθεραπεία.
Χρησιμοποιούμε ήπια θερμά επιθέματα (π.χ. μια ζεστή πετσέτα, ή μια θερμοφόρα) για 15-20 λεπτά στο σημείο που πονάμε, ή κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, ρίχνοντας ζεστό νερό με το τηλέφωνο του ντους στην επώδυνη περιοχή. - Κάνουμε ήπιες μαλάξεις.
Η ήπια μάλαξη από τον ίδιο τον ασθενή ή από συνοδό του, μετά από τη θερμοθεραπεία βοηθά στη χαλάρωση των μυών - Χρησιμοποιούμε απλά παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά, εάν δεν υπάρχει αντένδειξη (π.χ. ιστορικό ευαισθησίας στομάχου ή αλληλεπίδραση με άλλη φαρμακευτική αγωγή).
- Ενημερώνουμε ΑΜΕΣΩΣ τον οικογενειακό γιατρό μας ή γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας.
Σε περίπτωση οξείας οσφυαλγίας, ή οξείας αυχεναλγίας:
- Ενημερώνουμε ΑΜΕΣΩΣ τον οικογενειακό γιατρό μας ή γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας.
Αυτός θα μας κατευθύνει στην περαιτέρω αντιμετώπιση και θα διερευνήσει την αιτία των συμπτωμάτων μας.
Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων οσφυοϊσχιαλγίας ή της αυχενοβραχιαλγίας:
- Ενημερώνουμε ΑΜΕΣΩΣ τον οικογενειακό γιατρό μας ή γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας.
Ο αιτιολογικός παράγοντας στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός, από μια απλή καταπόνηση του μυϊκού μας συστήματος και θα πρέπει να οδηγήσει σε εξειδικευμένο απεικονιστικό έλεγχο. Για παράδειγμα, η ύπαρξη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, στην οσφυϊκή μοίρα ή στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργική ακεραιότητα του πάσχοντος, διαπιστώνεται με διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας στην πάσχουσα περιοχή.