Νέες αρρώστιες εμφανίζονται και οι άρρωστοι πληθαίνουν στον καιρό μας, με αποκορύφωμα τον κορωνοϊό. Λίγοι γλιτώνουν από τον πόνο και την αρρώστια. Ο καρκίνος θερίζει, οι καρδιοπάθειες πληθαίνουν, οι διαβητικοί, τα εγκεφαλικά και οι αναπηρίες από τροχαία ατυχήματα βασανίζουν πολλούς συνανθρώπους μας, μαζί με τους συγγενείς που βοηθάνε.
Τα αίτια των ασθενειών ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο οι πιστοί των θρησκειών, οι άθεοι, οι φιλόσοφοι και οι επιστήμονες. Και οι χριστιανοί έχουν διαφορετική αντίληψη στον λεγόμενο δυτικό ευρωπαϊκό κόσμο και άλλη όσοι ακολουθούν το ορθόδοξο πατερικό φρόνημα, και ιδίως στον ελληνικό χώρο. Θα παραθέσω σκέψεις από όσα έμαθα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ένα αίτιο είναι η αμαρτία, με τη φθορά της και το θάνατο. Ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό είναι ζωή, οδηγεί στον θάνατο. Ο «θάνατος της ψυχής» με την αμαρτία είναι επανάληψη της ανυπακοής των Πρωτόπλαστων, λένε, και ο Θεός παιδαγωγεί μέσω των ασθενειών την επιστροφή στην πηγή της ζωής και δίνει χρόνια μετάνοιας. Γράφει ο Ιερός Χρυσόστομος: «Η αμαρτία είναι φοβερό πράγμα. Καταστρέφει την ψυχή, το κακό ξεχειλίζει και επεκτείνεται στο σώμα.
Όταν η ψυχή υποφέρει, συνήθως παραμένουμε αναίσθητοι, ενώ όταν το σώμα πάθει βλάβη, ψάχνουμε θεραπεία και μέσω της ταπείνωσης και θλίψεως της αρρώστιας, θυμόμαστε τον Θεό, όπου καταφεύγοντας θεραπεύουμε και την υγεία της ψυχής…». Το σωστό είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρίνουν με βάση την ασθένεια τι συμβαίνει στην ψυχή του καθενός. Άβυσσος η ψυχή, άβυσσος και η αγάπη του Θεού, με τους πολλούς τρόπους ξεχωριστά υπέρ του καθενός. Γι’
αυτό και πολλές φορές, αιτία αρρώστιας είναι και η παιδαγώγηση αυτών που αγαπά ο Θεός. «Κλαδεύει» πολλούς, όπως τα κλήματα, για να φέρουν καρπό, και το «κλάδεμα» έχει πόνο… Παιδαγωγεί μέσω θλίψεων.
Πολλές ασθένειες έχουν ρίζα το άγχος της επιβίωσης μακριά της «ειρήνης» του Θεού. Αγωνία και στενοχώρια οδηγούν σε αρρώστιες όταν δεν είμαστε ήρεμοι «στον άρτον τον επιούσιον»…
Αρρωσταίνουν επίσης και πολλοί που ζητάνε καλοπέραση, μαλθακότητα, κραιπάλη, πολυφαγία-παχυσαρκία και κατάχρηση σε ποτά και ουσίες! Είναι παρατηρημένο πως «γεννούν» πολλές αρρώστιες στην εποχή μας. Είναι φιλάσθενοι οι πιο πολλοί της καλοπέρασης και μηδενικής προσπάθειας στη ζωή.
Υπάρχουν και ωφέλειες πίσω από την επίσκεψη των ασθενειών, όπως η εγρήγορση της ψυχής, όταν το σώμα δοκιμάζεται, και ο καθαρισμός της ψυχής, παρόμοια με τη φωτιά που αναδεικνύει το χρυσάφι. «Τις έστιν υιός ον ου παιδεύει πατήρ», θα πει ο Παύλος. Ίσως στις μέρες θλίψεως, ο πονεμένος οφείλει να θυμηθεί τη δύναμη της προσευχής, να ασκηθεί στην υπομονή. Ο γιατρός είναι γιατρός, όταν ζητά να δοθεί καλή τροφή στον άρρωστο, αλλά και όταν καυτηριάζει ή κόβει με το νυστέρι το σάπιο και άχρηστο του σώματος! Να ευχαριστήσουμε τον Θεό, όπως και τον γιατρό! «Να φιλοσοφείς στην αρρώστια και να τη θεωρείς παιδαγωγία και συμφέρον…», λέει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. «Το σώμα ας πάσχει, αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί με τους φυσικούς νόμους. Την ψυχή σου κράτα την ψηλά, με τη σκέψη στον Θεό».
Η Ιατρική είναι ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ για τον άνθρωπο και οι γιατροί δίνουν θεραπεία όπου γίνεται και το θέλημα Θεού. Δεν αναιρείται η ιατρική επιστήμη με την επίκληση της θείας βοήθειας και οφείλουμε υπακοή στην εντολή θεραπείας που όρισαν οι γιατροί και βοήθεια από τον Θεό να τους φωτίσει στο καλύτερο, στη σωστή διάγνωση και την καλή αγωγή θεραπείας. Άλλωστε, πολλοί διάσημοι γιατροί δίνουν μαρτυρίες όπου και αυτοί ζητάνε βοήθεια στα δύσκολα, στα πέραν του ανθρωπίνως δυνατού.
Συν Θεώ έλεγαν κάποτε… Γι’ αυτό και ας παρακαλάμε τον Θεό για μας και τους άλλους που υποφέρουν, να τους επισκεφθεί ως θεραπευτής των καμνόντων και νοσούντων. Και γρήγορα για όλους να δεχθεί τις ευχαριστίες για την απελευθέρωση από αρρώστιες και ενίσχυση στη ζωή, με πρόοδο και αρετή. Οι μέρες COVID-19 είναι δύσκολες. Ας μας γλιτώσει σύντομα.