ΜΕΝΟΥ

Νίκος Βιάζης: Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τη διάρροια των ταξιδιωτών

Health Newsroom

*Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΒΙΑΖΗΣ, γαστρεντερολόγος, διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική

Η ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΝΟΣΟΣ που προσβάλλει τους ταξιδιώτες. Ως διάρροια ορίζεται η παρουσία υδαρών ή μαλακών κενώσεων, οι οποίες είναι 3 ή περισσότερες μέσα στη διάρκεια ενός 24ώρου. Συνήθως εμφανίζεται 2-3 ημέρες μετά την άφιξη στον προορισμό μας, διαρκεί 3-4 ημέρες και αυτοπεριορίζεται χωρίς ειδική θεραπεία.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΤΕ ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΑΣ

— Αρχικά δεν συνιστάται λήψη αντιβιοτικών, εφόσον η διάρροια συνήθως σταματάει μετά την πάροδο 2-3 ημερών. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος και θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

  • Στην περίπτωση που υπάρχει αίμα στις κενώσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.
  • Στις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται η λήψη αρκετών υγρών από το στόμα για την αντικατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τη διάρροια. Σκευάσματα που μπορούν οι ταξιδιώτες να προμηθευτούν από το φαρμακείο θα βοηθήσουν στο σκοπό αυτόν.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη (Imodium) ή η διφαινοξυλάτη (Lomotil), αλλά η χρήση τους θα πρέπει να διακόπτεται αν τα συμπτώματα επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών.
  • Επιτρέπεται η ελεύθερη σίτιση του ασθενούς, αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ερεθιστικούς παράγοντες για το πεπτικό σύστημα, όπως το αλκοόλ, ο καφές, το δυνατό τσάι, τα καρυκεύματα ή τα λιπαρά φαγητά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

Είναι καλό να γευματίζετε σε μέρη (εστιατόρια, ξενοδοχεία) που είναι γνωστό ότι σερβίρουν φαγητό σε ξένους ή που τα έχουν συστήσει άλλοι ταξιδιώτες ως ασφαλή. Πιο ασφαλή θεωρούνται τα γεύματα που παρασκευάζει κανείς από μόνος του. Το φαγητό των πολυτελών ξενοδοχείων δεν είναι απαραίτητα ασφαλές.

Επιλέξτε με προσοχή τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνετε, ειδικά όταν βρίσκεστε σε ξένη χώρα. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τα ωμά φαγητά, ενώ θα πρέπει να τρώτε φαγητά που είναι καλά μαγειρεμένα και ακόμη ζεστά όταν σερβίρονται.

    • Να πλένετε οπωσδήποτε τα χέρια σας πριν από κάθε γεύμα και έπειτα από επίσκεψη στην τουαλέτα.
    • Να πίνετε κατά προτίμηση εμφιαλωμένο νερό, ενώ σε περιοχές όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο χλωριωμένο πόσιμο νερό ή οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς, να προτιμάτε την κατανάλωση ποτών, όπως τσάι και καφέ που έχουν ετοιμαστεί με βρασμένο νερό.
    • Να ζητάτε ποτά χωρίς πάγο, εκτός και αν ο πάγος προέρχεται από εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό. Να προτιμάτε τα φρούτα, τους καρπούς και τα λαχανικά που έχουν παχύ περίβλημα, φλούδα ή κέλυφος, τα οποία και θα πρέπει να πλένετε ή να ξεφλουδίζετε οι ίδιοι πριν τα καταναλώσετε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Βιάζης είναι γαστρεντερολόγος-διευθυντής στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική». Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» και μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Είναι κάτοχος διδακτορικής διατριβής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης των ΙΦΝΕ και μόνιμο μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή γαστρεντερολογικά συνέδρια. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην UEG (United European Gastroenterology) και είναι μέλος της ECCO (European Crohn’s and Colitis Organization).

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: