ΜΕΝΟΥ
Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ: 50 χρόνια στην υπηρεσία της Υγείας!

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ: 50 χρόνια στην υπηρεσία της Υγείας!

Health Newsroom

Οι γιατροί του ΥΓΕΙΑ διεξάγουν καθημερινά τη δική τους Ολυμπιάδα!

Φθάνοντας προχθές στο ΥΓΕΙΑ, αφού διέσχισα την Σπύρου Λούη μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο, αντίκρυσα στην είσοδο του κτιρίου, σε μια βιτρίνα, τα δεκάδες βραβεία και μετάλλια που έχει κατακτήσει. Φαίνεται ότι το Ολυμπιακό Στάδιο που είναι δίπλα επηρέασε και τους γιατρούς του Νοσοκομείου, οι οποίοι καθημερινά διεξάγουν τη δική τους Ολυμπιάδα, για να σωθούν εκατοντάδες άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του. Στοιχεία αθλητών, πρωταθλητών και Ολυμπιονικών έχουν άλλωστε και οι γιατροί, οι οποίοι καταγράφουν στο ενεργητικό τους χιλιάδες ώρες προπόνησης για να τηρήσουν αυτό που έχει πει ο Ιπποκράτης: «να δώσουν αναβολή θανάτου».

Είναι μεγάλος ο αριθμός των γιατρών του ΥΓΕΙΑ με «ρεκόρ» σε πρωτοποριακές επεμβάσεις, με «ρεκόρ» σε αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, με «ρεκόρ» σε αριθμό ασθενών που έχουν σώσει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους αναφέρουμε όλους σε αυτό το άρθρο, πράγμα για το οποίο επιφυλασσόμαστε να το κάνουμε μελλοντικά. Η παρακάτω λίστα είναι ενδεικτική:

  • Ο καρδιοχειρουργός Γιώργος Τόλης το πρωινό της 3ης Απριλίου 1990 έκανε με την ομάδα του την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα και πολλά άλλα!
  • Ο ορθοπεδικός Αργύρης Μήτσου είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην εφαρμογή της αρθροσκόπησης στην Ορθοπεδική, στην αντιμετώπιση των συνδεσμικών κακώσεων και στην καθιέρωση των αθλητικών κακώσεων σαν ξεχωριστή υποειδικότητα της Ορθοπεδικής και πολλά άλλα!
  • Ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 20.000 εγχειρήσεις, καταρρίπτοντας ρεκόρ πρωτοποριακών επεμβάσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι και η πρώτη ρομποτική επέμβαση καρδιάς στη χώρα μας και πολλά άλλα!
  • Ο χειρουργός Δημήτρης Λινός πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα «οπίσθιες οπισθοπεριτοναϊκές επινεφριδεκτομές», με τη βοήθεια της νέας τρισδιάστατης ελάχιστα επεμβατικής τεχνολογίας (δίνοντας τη δυνατότητα στους χειρουργημένους ασθενείς να μην έχουν μετεγχειρητικό πόνο, να κινητοποιούνται και να τρώνε σε λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και να επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη ημέρα) και πολλά άλλα!
  • Ο καρδιολόγος Νικόλαος Καρατζάς έκανε την πρώτη απογραφική μελέτη κατανομής της αρτηριακής πίεσης σε ελληνικό πληθυσμό, εξασφάλισε για πρώτη φορά τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυκεντρική θεραπευτική μελέτη υπέρτασης, συγκρότησε από τη δεκαετία του ΄70 την Ομάδα Μελέτης Υπέρτασης (που αποτέλεσε πρόδρομο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης της Υπέρτασης) και πολλά άλλα!
  • Ο ακτινολόγος Γεώργιος Ζαχαρόπουλος με το πρωτοποριακό σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης για τον καρκίνο του προστάτη διασφαλίζει μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή και πολλά άλλα!
  • Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος Κωνσταντίνος Δαρδούφας με μια πρωτοποριακή μέθοδο στοχεύει την ακτινοβολία ακριβώς στο μαστό, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες στην καρδιά και τον πνεύμονα και πολλά άλλα!
  • Η Ογκολογική Ομάδα που στελεχώνει την Γ’ Παθολογική – Ογκολογική Κλινική υπό τη διεύθυνση της παθολόγου ογκολόγου Ευαγγελίας Ραζή, αναγνωρίστηκε το 2016 ως η πρώτη διεθνής Ογκολογική Ομάδα στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε για την ποιότητα των υπηρεσιών της από το Πρόγραμμα Πιστοποίησης QOPI® της Αμερικάνικης Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας και πολλά άλλα!
  • Ο χειρουργός ουρολόγος Εμμανουήλ Παναγιώτου έχει πραγματοποιήσει πλειάδα ρομποτικών επεμβάσεων μερικής νεφρεκτομής με την υποβοήθηση διεγχειρητικού λαπαροσκοπικού υπερηχογραφήματος, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια στους ασθενείς με καρκίνο του νεφρού και πολλά άλλα!
  • Ο καρδιολόγος Luigi Coletti πραγματοποίησε το πρώτο τεστ κοπώσεως με μεθόδους πρωτόγονες για την εποχή εκείνη (σημειώνοντας από τότε πορεία μαραθωνοδρόμου στα τεστ κοπώσεως) και πολλά άλλα!
  • Ο καρδιολόγος Κώστας Σπάργιας πραγματοποίησε το 2009, σε συνεργασία με την Κλινική του καρδιολόγου Στέλιου Κωνσταντινίδη, την πρώτη επέμβαση βαλβιδοπλαστικής αορτής και πολλά άλλα!
  • Προς το τέλος της ζωής του χειρουργούσε στο ΥΓΕΙΑ ο μεγάλος καθηγητής της Ορθοπεδικής Κωνσταντίνος Στάμος, ο οποίος το 1973 μαζί με τον καθηγητή Χαρτοφυλακίδη στο ΚΑΤ επιχείρησαν τις πρώτες αρθροπλαστικές επεμβάσεις και την μέθοδο κοτυλοπλαστικής. Από τότε η κοτυλοπλαστική έμεινε ως «μέθοδος κοτυλοπλαστικής Κωνσταντίνου Στάμου». (Πηγή: Βλάμης Ιωάννης, 2001 ΕΚΠΑ).

Το «αθλητικό πνεύμα» διακρίνει πολλούς γιατρούς του ΥΓΕΙΑ, οι οποίοι αγωνίζονται χιλιάδες ώρες για να προσφέρουν ζωή. Η προσφορά ζωής, η παράταση της ζωής, η προσφορά ποιότητας ζωής στους ασθενείς ήταν άλλωστε αυτά που οραματίστηκαν οι ιδρυτές του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Ήταν αρχές του ’70 όταν μια ομάδα κορυφαίων γιατρών της εποχής, με επικεφαλής τον καθηγητή Ν. Χρηστέα, βλέποντας τις ελλείψεις που υπήρχαν τότε στη νοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών και την αναγκαιότητα για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στην αιχμή της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός πρότυπου για τη χώρα, μεγάλου ιδιωτικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος, με την επωνυμία «Διαγνωστικόν και Νοσηλευτικόν Κέντρον «ΑΣΤΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.»!

Την ιδρυτική ομάδα αποτελούσαν οι: Αγγελόπουλος Βασίλειος, Γεωργούλης Βασίλειος, Καββαδίας Απόστολος, Καραγεώργης Βασίλειος, Κατσαράς Ερρίκος, Κατσουράκης Νικήτας, Κουτηφάρης Βασίλειος, Λήτος Μιχαήλ, Λυρατζάκης Δημήτριος, Μάτσας Μπενάκης, Μαυραντώνης Σοφοκλής, Μαυρίκιος Νικόλαος, Μπελλώνιας Ευάγγελος, Μπένος Σπυρίδων, Νομικός Νικόλαος, Οικονομίδης Εμμανουήλ, Πιπιλής Γεώργιος, Σεγδίτσας Θεόδωρος και Χρηστέας Νικόλαος!

Το σημείο που επέλεξαν ήταν στο Μαρούσι, μπροστά στη μεγαλύτερη λεωφόρο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, ακριβώς στα σύνορα με τη Φιλοθέη και το Χαλάνδρι. Μια περιοχή γεμάτη αμπέλια και άλλες καλλιέργειες, με το θρυλικό τρενάκι, το «Μουντζούρη», να σφυρίζει 300 μέτρα πιο κάτω, κουβαλώντας καθημερινά τα κάρβουνα από τα λιγνιτωρυχεία της περιοχής στο λιμάνι του Λαυρίου. Ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα ότι στο σημείο όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο κάποτε ήταν τα «καρβουνιάρικα». Πολλοί από τους εργάτες που δούλευαν εκεί κουβαλούσαν την εμπειρία τους από τα λιγνιτωρυχεία της Κύμης στην Εύβοια, γι’ αυτό και ο ένας δρόμος που περνάει τη μια πλευρά του Σταδίου ονομάστηκε Κύμης. Διατηρούνται ακόμα και οι ράγες πάνω στις οποίες έτρεχε το τρένο.

Πέντε χρόνια μετά το ΥΓΕΙΑ ξεκινά τη λειτουργία του και μετά από λίγες δεκαετίες έμελλε να αποτελεί Κέντρο Αναφοράς σε διεθνές ιατρικό επίπεδο!

Είναι δεκάδες οι διακρίσεις και τα βραβεία που το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ έχει κατακτήσει από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του και κοσμούν σήμερα τις αίθουσες του. Δυστυχώς για οικονομία χώρου δεν μπορούμε να τα απαριθμήσουμε όλα, γι’ αυτό και αναφέρουμε ενδεικτικά παρακάτω, μερικά μόνον από αυτά:

Το 2010 διαπιστεύτηκε κατά JCI (Joint Commission International), την κορυφαία διαπίστευση στον κόσμο με την οποία έχουν διαπιστευτεί μόνον 90 νοσοκομεία στην Ευρώπη και 250 παγκοσμίως. Το Ιούλιο του 2019 η διαπίστευση αυτή ανανεώθηκε για μια ακόμη τριετία! Το 2016 τιμήθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, International Healthcare Commission (IHC) με το Διεθνές Βραβείο Καλύτερου Νοσοκομείου στην Ελλάδα!

Το 2017 με γνώμονα κριτήρια όπως η καινοτομία, η ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων, η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα, κατέκτησε μια θέση στη λίστα με τις «20 πιο Αξιοθαύμαστες επιχειρήσεις της Ελλάδας»!

Το 2018 βραβεύθηκε για 3η φορά για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, καθώς περιελήφθη στις πρώτες θέσεις των εταιρειών με περισσότερους από 250 εργαζόμενους στην κατάταξη Best Workplaces!

«Επενδύουμε πάρα πολύ στην ποιότητα, μας ενδιαφέρει να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς μας, επενδύουμε στην τεχνολογία, επενδύουμε στις καινοτόμες θεραπείες και αυτή η προσπάθεια επιβραβεύεται και από τον κόσμο που μας εμπιστεύεται, αλλά και από το περιβάλλον που γνωρίζει και ξέρει τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα για αυτό και μας βραβεύουν», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο Nextdeal o Ανδρέας Καρταπάνης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ!

Πρόσφατα στον τομέα της Ογκολογίας το ΥΓΕΙΑ εισήγαγε την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως τονίζει ο παθολόγος ογκολόγος Πάρις Κοσμίδης δίνεται η δυνατότητα στους ογκολόγους να έχουν πρόσβαση στον υπερυπολογιστή «WATSON for Oncology» της IBM, να εισάγουν όλα τα στοιχεία, τις εξετάσεις και τα δεδομένα που αφορούν τον ασθενή τους και να παίρνουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν!

Παράλληλα όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Καρταπάνης, «το ΥΓΕΙΑ αλλάζει τα δεδομένα για την υγεία στη χώρα, μέσα από την επιχειρηματική του ανάπτυξη και την υιοθέτηση καινοτόμων και πρωτοπόρων θεραπειών». Μέσω της συνεργασίας του με τις εταιρείες Theracell και Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, μπορεί να αναπτύσσει και να διαθέτει εξατομικευμένες θεραπείες στην Ελλάδα, για μεγάλο εύρος ασθενειών!

Το ΥΓΕΙΑ σήμερα, μεταξύ άλλων, διαθέτει:

  • Το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου GAMMA -KNIFE με το πρωτοποριακό μηχάνημα ακτινοχειρουργικής Gamma Knife® Perfexion TM .
  • Το πρώτο PET-CT (Τμήμα Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων) που λειτούργησε στη χώρα μας.
  • Το πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο – σε όγκο ασθενών – Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής και Ογκολογίας με τους πλέον σύγχρονους γραμμικούς επιταχυντές AXESSΕ και VERSA.
  • Την πρότυπη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Μία από τις πιο σύγχρονες Μονάδες Μεταμόσχευσης Ρευστών Οργάνων (μυελού οστών).
  • Την πλέον σύγχρονη Μονάδα Χειρουργείων Μιας Ημέρας (ODS).
  • Το μεγαλύτερο Τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Εμβολισμών Ανευρυσμάτων Εγκεφάλου.
  • Το πρωτοποριακό σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci® S για αναίμακτες επεμβάσεις.
  • Το Σύστημα Νευροπλοήγησης Stealth Station ηλεκτρονικά συνδεδεμένο με το χειρουργικό μικροσκόπιο PENTERO για αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο.
  • Την Ειδική Μονάδα Παθολογικής Ογκολογίας.
  • Το νέο Υβριδικό Χειρουργείο Πολλαπλών Ειδικοτήτων Τελευταίας Γενιάς.

 

Η κοινωνική προσφορά

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η κοινωνική προσφορά του ΥΓΕΙΑ για την οποία και έχει βραβευθεί πάρα πολλές φορές. Στο επίκεντρο του έχει πάντα δραστηριότητές για την κοινωνία, το περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό και με βασική προτεραιότητα την κάλυψη αναγκών ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ταξιδεύει με στόχο την κάλυψη σημαντικών αναγκών υγείας των κατοίκων μικρών νησιών και ορεινών κοινοτήτων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Με εφόδιο την εθελοντική συμμετοχή ιατρών, αλλά και εργαζομένων, οργανώνει εκστρατείες έμπρακτης βοήθειας με σύνθημα «Ταξιδεύουμε για την Υγεία», προσφέροντας τις κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής που διαθέτουν οι Κλινικές του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, στους ανθρώπους που τις χρειάζονται!

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 11 εθελοντικές εκστρατείες, έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 11.166 κάτοικοι και έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 43.158 ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις (Λειψοί & Αγαθονήσι, Καρπενήσι, Κάρπαθος, Καλάβρυτα, Καλαμπάκα, Λέρος, Τήλος-Νίσυρος, Άργος Ορεστικό, Σύμη, Αργιθέα Αγράφων, Σίφνος). Παράλληλα όμως και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Αττικής πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα προσφορές ιατρικών εξετάσεων και υγειονομικού υλικού. Δυστυχώς δεν χωρούν όλες αυτές οι δραστηριότητες σε ένα άρθρο!

Η συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες

Όμως η οικονομική κρίση στη χώρα μας δεν έχει αφήσει αλώβητο το ΥΓΕΙΑ, αφού ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του υπερφορολογείται με τη μέθοδο του clawback – rebate. Αλλά πως καταφέρνει τελικά να επιβιώνει σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα;

«Είναι πάρα πολύ απλό», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Ανδρέας Καρταπάνης. «Έχουμε μικρή εξάρτηση. Το έσοδό μας από τον ΕΟΠΥΥ -σε σχέση με τα συνολικά μας έσοδα- είναι χαμηλό και δεν ξεπερνάει το 15%. Έτσι ζούμε. Διότι το υπόλοιπο είναι από τις ασφάλειες και από τους ιδιώτες απευθείας και τουλάχιστον με αυτό το κομμάτι ζούμε. Εμείς έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων τους, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας. Μπορώ να σας πω ότι ξεπερνάει το 50% – 55% αυτών που έρχονται».

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΥΓΕΙΑ έχει ανεβάσει το επίπεδο των υπηρεσιών των ασφαλιστικών εταιρειών, αφού επί σειρά ετών το ερέθισμα των ασφαλιστών στους υποψήφιους πελάτες τους ήταν «ένα ασφαλιστήριο για να έχουν ιατρονοσηλευτική φροντίδα στο ΥΓΕΙΑ».

Τελειώνοντας, το NEXTDEAL και εγώ συγχαίρουμε τη διοίκηση, τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς, τους ανθρώπους που στελεχώνουν τον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, τις γραμματείες κάθε τμήματος, καθώς και τις γραμματείς των γιατρών που κλείνουν τα ραντεβού, τους λογιστές, τους ανθρώπους της εστίασης που φροντίζουν για το φαγητό των ασθενών, τις σερβιτόρες στις καφετέριες και το εστιατόριο, τις τηλεφωνήτριες, τους κλητήρες, τους φύλακες, τους θυρωρούς, τους παρκαδόρους και γενικά σε όλο αυτό το μελίσσι ανθρώπων, που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούν -ο καθένας από τον τομέα του- με τον καλύτερο τρόπο το ΥΓΕΙΑ. Χάρη σε αυτή την αλυσίδα εργαζόμενων, το ΥΓΕΙΑ προσφέρει σήμερα ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: