ΜΕΝΟΥ
Ο διατροφολόγος Γ. Χρύσου (ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) συμβουλεύει: Γιατί ο χαλβάς από ταχίνι είναι από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα;

Ο διατροφολόγος Γ. Χρύσου (ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) συμβουλεύει: Γιατί ο χαλβάς από ταχίνι είναι από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα;

Health Newsroom

Πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον χαλβά από ταχίνι με μια μόνο λέξη; Είναι κάτι τέτοιο δυνατόν; Σίγουρα όχι! Ο χαλβάς από ταχίνι συνδυάζει πολλές ιδιότητες που τον κάνουν το ιδανικό γλυκό για όλες τις εποχές. Είναι γλυκός, γευστικός, παραδοσιακός, νηστίσιμος αλλά και θρεπτικός!

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (http://www.giannischrysou.gr), αξίζει να θυμίσουμε ότι βασικό συστατικό του είναι το ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι. Το ταχίνι περιέχει πλειάδα βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων αλλά και φυτοσυστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

Καθώς πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή, η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, τα όσπρια και ο χαλβάς από ταχίνι είναι τα τρόφιμα που σίγουρα έρχονται στην σκέψη όλων, ειδικά όταν πρόκειται για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι.

Σύμφωνα με τον κ. Χρύσου ο χαλβάς από ταχίνι είναι το τρόφιμο που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα «κενά» που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό του κρέατος και των γαλακτοκομικών την περίοδο της νηστείας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, αποτελεί πηγή των διακλαδισμένων αμινοξέων (λευκίνης, ισολευκίνης και βαλίνης) που είναι πολύ χρήσιμα για όσους γυμνάζονται συστηματικά.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το σουσάμι και το ταχίνι, η κατανάλωση των οποίων έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι προσφέρει καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.

Προσοχή, βέβαια, θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα κατανάλωσης. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της θρεπτικής. Η μερίδα ορίζεται στα 40 γραμμάρια και αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, ποσό ενέργειας που μπορεί να προστεθεί σε κάθε υγιεινό διαιτολόγιο. Για άτομα με μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ο αριθμός των μερίδων ρυθμίζεται ανάλογα.

Με άλλα λόγια, δεν ξεχνάμε ότι πέρα από άκρως απολαυστικός, ο χαλβάς από ταχίνι έχει και υψηλή θρεπτική αξία. Έτσι, μπορεί να έχει την τιμητική του όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο, συμβάλλοντας στη σωστή θρέψη του οργανισμού μας και προσφέροντας παράλληλα, τη μοναδική, γλυκιά του γεύση.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γιάννης Χρύσου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εργαστεί στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού για 4 έτη, ως υπεύθυνος του τμήματος Παχυσαρκίας και ειδικός Διαιτολόγος του Διαβητολογικού Ιατρείου. Στη συνέχεια, από το 2011 εκτελεί καθήκοντα Διαιτολόγου στο τμήμα διατροφής και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αρχικά στην Ευρωκλινική Παίδων και από το 2016 στο Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι.

Παράλληλα διατηρεί το προσωπικό Διαιτολογικό Γραφείο, στο Μαρούσι από το 2001.

Στην προσπάθεια του για τη συνεχή ενημέρωση των ανθρώπων με ανάγκη και ενδιαφέρον για την διατροφή τους, καλύπτει διατροφικές «στήλες» διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών από το 2005. Επιπλέον, αρθρογραφεί συστηματικά σε περιοδικά υγείας και ομορφιάς.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων για 7 έτη, από το 2000 και το 2009 αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός φορέα με εξαιρετικό έργο στην ενημέρωση των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών για την υγιεινή διατροφή.

Η εμπειρία του στην διατροφική εκπαίδευση ατόμων που είτε πάσχουν από το αυξημένο βάρος ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα, είτε ασκούνται συστηματικά είναι μεγάλη, δίνοντας ανέκαθεν βάρος στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και την εξατομίκευση της οδηγίας διατροφής και άσκησης.

Η παρακολούθηση ανθρώπων, οι οποίοι μέσω των οδηγιών διατροφής, άσκησης και βελτίωσης του τρόπου ζωής, καταφέρνουν πραγματικά να «μεταμορφώνονται», εσωτερικά και εξωτερικά, είναι εκείνη που του δίνει την δύναμη να συνεχίζει να εξελίσσεται στον τομέα της διατροφής και της άσκησης, θέτοντας διαρκώς τους επόμενους στόχους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: