ΜΕΝΟΥ
Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Μ. Φρετζάγιας (Παιδιατρικό Κέντρο) μας ενημερώνει: Είναι στην πραγματικότητα τα παιδιά πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό;

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Μ. Φρετζάγιας (Παιδιατρικό Κέντρο) μας ενημερώνει: Είναι στην πραγματικότητα τα παιδιά πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό;

Health Newsroom

Από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 που άρχισε στην Κίνα η επιδημία με το νέο κορωνοϊό μέχρι σήμερα έχει αποκτηθεί αρκετή εμπειρία και έχουν γίνει ανάλογες επιδημιολογικές παρακρατήσεις. Διαπιστώθηκε ότι το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι αρκετά ευρύ και διακυμαίνεται από ασυμπτωματικές ή ολιγοσυμπτωματικές περιπτώσεις μέχρι αυτές που παρουσιάζονται με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο Ανδρέας Μ. Φρετζάγιας, MD, PhD, FAAP, καθηγητής Παιδιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος Διοίκησης στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών μας ενημερώνει παρακάτω αν τα παιδιά είναι στην πραγματικότητα ανθεκτικά στη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό:

«Στα τέλη των προηγούμενων δύο μηνών περιεγράφηκαν τα κλινικά χαρακτηριστικά 425 ασθενών από την πόλη Wuhan της Κίνας που ξεκίνησε η πανδημία που ζούμε και 72314 περιπτώσεις από κέντρο ελέγχου των νόσων της Κίνας.

Στην 1η μελέτη αναφέρθηκε ως μέση ηλικία των πασχόντων τα 59 χρόνια χωρίς να πάσχουν παιδιά και έφηβοι κάτω των 15 ετών.

Στη 2η μελέτη αναφέρθηκε ότι οι θανατηφόρες περιπτώσεις αφορούσαν τις ηλικίες πάνω από 70 χρόνια με τις βαριές περιπτώσεις να αφορούν ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία από συνυπάρχοντα κρούσματα. Επιπλέον, μόνο το 1% των πασχόντων ήταν παιδιά σχολικής ηλικίας χωρίς κανένα θάνατο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά εδραιώθηκε η άποψη ότι τα παιδιά δε νοσούν. Μάλιστα δε, σε μελέτες που ακολούθησαν, δόθηκαν και ποικίλες εξηγήσεις. Όπως, για παράδειγμα, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ανώριμο ή ότι τα παιδιά δεν εκτίθενται σε πάσχοντες και κοινωνικές επαφές όσο οι ενήλικες ή ότι πάσχουν συχνά από ιογενή νοσήματα και διαθέτουν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων ή ότι η λειτουργία και ωριμότητα μιας ειδικής πρωτεΐνης (μετατρεπτικό ένζυμο) που μπορεί να χρησιμεύσει ως υποδοχέας του corona ιού είναι μειωμένη στα παιδιά.

Δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν έτσι τα πράγματα και η αρχική αισιοδοξία για το απρόσβλητο των παιδιών ήταν υπερβολική.

Νεότερες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι και τα παιδιά είναι ευάλωτα στη λοίμωξη από τον νέο Corona ιό. Συγκεκριμένα, μελέτη από το Νοσοκομείο Παίδων της πόλης Wuhan της Κίνας, όπου άρχισε η τωρινή πανδημία, έδειξε ότι από 1391 παιδιά που ελέγχθηκαν τα 171 ήταν θετικά στον ιό με τα μισά παιδιά να έχουν πυρετό και βήχα. Να σημειωθεί ότι το 20% των παιδιών ήταν ηλικίας κάτω του έτους, το 25% μεταξύ 1-5 ετών, το 35% μεταξύ 6-10 ετών και το 25% μεταξύ 11-15 ετών.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι το 15% ήταν ασυμπτωματικά. Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι και τα παιδιά αποτελούν κίνδυνο για τη μετάδοση της νόσου στην κοινότητα επειδή ως ασυμπτωματικά κυκλοφορούν ελεύθερα. Να σημειωθεί επίσης ότι ένα ποσοστό των παιδιών είχαν πνευμονία και ότι ήταν ασυμπτωματικά. Συνολικά 3 από τα 171 παιδιά χρειάστηκαν αναπνευστήρα και το ένα απεβίωσε. Εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό παρουσίασε το 10% των παιδιών.

Ενδιαφέροντα στοιχεία δίνει και άλλη μελέτη από το νοσοκομείο παίδων της Shanghai που περιέλαβε 2143 παιδιά και δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή το 5% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά και το 40% παρουσίαζε βαριά κλινική εικόνα εκτεινόμενη σε όλο το φάσμα κλινικών με τη βρεφική ηλικία να περιλαμβάνει το 10%. Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε τη διαπροσωπική μετάδοση τα νόσου και ελαφρότερη συγκριτικά με τους ενήλικες κλινική πορεία.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα παιδιά, με μεγαλύτερη ποσόστωση στις μικρότερες ηλικίες, δεν πειθαρχούν, έχουν κακή ατομική υγιεινή, δύσκολα ανέχονται μάσκες, γάντια και αντισηπτικά διαλύματα, είναι αναμενόμενο να συμβάλουν σημαντικά στη μετάδοση της νόσου.

Τούτο επιβάλλει την απομάκρυνσή τους από την καθημερινή επιμέλεια των παππούδων και γιαγιάδων. Αν αναλογισθούμε μάλιστα ότι, όπως πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Princeton υποστηρίζει, ο ιός επιβιώνει για ώρες και μέρες (ιδιαίτερα σε μεταλλικές, πλαστικές και χάλκινες), τότε γίνεται αντιληπτό πόσο είναι ευχερής η μετάδοση του ιού και από τα παιχνίδια και σκεύη με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή.

Οπωσδήποτε είναι αναμενόμενο ότι παιδιά σε ανοσοκαταστολή είναι πλέον ευάλωτα. Αυτό όμως ισχύει και σε μικρότερο βαθμό για τα παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα π.χ. άσθμα, διαβήτη, συγκριτικά με τους μέσης-μεγάλης ηλικίας ενήλικες και τούτο διότι στα παιδιά οι καταστάσεις αυτές δεν έχουν δημιουργήσει χρόνιες επιπλοκές όπως είναι η αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η αγγειοπάθεια αντίστοιχα.

Γενικά πιστεύεται ότι ο Corona ιός ήρθε για να μείνει μαζί μας και κατά ορισμένα επιδημιολογικά σενάρια θα μας επισκέπτεται συχνά (ετήσια;) με μικρότερες ή μεγαλύτερες επιδημίες. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές βρίσκονται σε οργασμό για την παρασκευή εμβολίου. Μάλιστα δε υπάρχουν ανακοινώσεις ότι ομάδες από την Κίνα, Αυστραλία και ΗΠΑ έχουν περατώσει τις μελέτες in vitro και έχουν επεκταθεί σε μελέτες σε ζώα.

Είναι γεγονός ότι ο ερευνητικός χρόνος έχει πυκνώσει και σύντομα θα είμαστε μάρτυρες σημαντικών ερευνητικών προόδων. Η παρατήρηση αυτή υπογραμμίζει την τεράστια σημασία που έχει η τήρηση των μέτρων πρόληψης μέχρις ότου η επιστήμη δώσει την οριστική λύση».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΦΡΕΤΖΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Παιδίατρος – Καθηγητής Παιδιατρικής, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ο Ανδρέας Φρετζάγιας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Διδάκτωρ της ίδιας σχολής αναγορεύθηκε, επίσης με βαθμό «Άριστα».

Περάτωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Παθολογική Κλινική του 411 ΓΣΝ και στη συνέχεια την ειδικότητα της Παιδιατρικής στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με δάσκαλο τον Καθηγητή – Ακαδημαϊκό, Ν. Ματσανιώτη.

Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη, και ειδικότερα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία New England Medical Center και The Floating Hospital for Sick Children, για μακρό χρονικό διάστημα.

Για μία 3ετία χρημάτισε Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων, «Π. Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ». Ακολούθως, εξελέγη Λέκτωρ στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική και σταδιακά ανήλθε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής Ιεραρχίας, μέχρι αυτήν του τακτικού Καθηγητού Α΄ βαθμίδας.

Το 2005 συνέβαλε ουσιαστικά στην ίδρυση της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο «ΑΤΤΙΚΟ» Νοσοκομείο, την οποία στη συνέχεια και διηύθυνε. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 εργασίες σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά με κριτές, έχει ανακοινώσει πάνω από 100 εργασίες σε συνέδρια στο εξωτερικό.

Στον ελληνικό ιατρικό Τύπο και σε εγχώρια ιατρικά συνέδρια έχει ανακοινώσει 250 εργασίες και ως προσκεκλημένος Εισηγητής έχει συμμετάσχει σε 150 συνέδρια. Έχει συγγράψει 80 κεφάλαια σε πρακτικά σεμιναρίων και συγγραμμάτων και έχει εκδώσει ή συμμετάσχει στη συγγραφή 10 Ιατρικών συγγραμμάτων.

 

Πηγή: ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: