ΜΕΝΟΥ
Ο ορθοπεδικός Αναστάσιος Δεληγεώργης (ΥΓΕΙΑ) συμβουλεύει πως να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο της ρήξης τένοντα ώμου!

Ο ορθοπεδικός Αναστάσιος Δεληγεώργης (ΥΓΕΙΑ) συμβουλεύει πως να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο της ρήξης τένοντα ώμου!

Health Newsroom

Η ρήξη τένοντα είναι μια συνηθισμένη αιτία πόνου στον ώμο. Προκαλεί μειωμένη μυϊκή ισχύ και απώλεια της ομαλής κίνησης του ώμου με αποτέλεσμα ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το χτένισμα ή το ντύσιμο, να γίνονται δύσκολα και επώδυνα. 

Τα παραπάνω αναφέρει ο Αναστάσιος Δεληγεώργης MD, MSc, αναπλ. διευθυντής Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, εξειδικευμένος Ορθοπεδικός  χειρουργός ώμου, γόνατος & ισχίου, εξηγώντας πως μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά από τον πόνο:

Ανατομία

Τέσσερις  τένοντες περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου και την κρατούν στη θέση της, ενώ βοηθούν στην ανύψωση του χεριού και στις στροφικές κινήσεις. Οι τένοντες αυτοί δημιουργούν ένα πέταλο που καλύπτει τη βραχιόνιο κεφαλή και τη συνδέει με την ωμοπλάτη. Το τενόντιο πέταλο αποτελείται από τους τένοντες του υπακανθίου, του υπερακανθίου, του υποπλατίου και του ελάσσονος στρογγύλου. Όταν ένας ή περισσότεροι τένοντες του πετάλου υποστούν ρήξη, τότε παύει το πέταλο να έχει πρόσφυση στην κεφαλή του βραχιονίου.

Αίτια Ρήξης Τένοντα 

Η ρήξη μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιον τραυματισμό είτε σε χρόνια εκφύλιση (φθορά) του τένοντα/τενόντων. Οι τραυματικές ρήξεις που είναι και οι πιο συχνές, συνήθως γίνονται μετά από πτώση με το χέρι μας τεντωμένο ή κατά την απότομη άρση βάρους. Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν με άλλες κακώσεις του ώμου όπως μετά από ένα εξάρθρημα ή ένα κάταγμα κλείδας.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ειδικά αυτές που φέρνουν τον ώμο στα όρια του εύρους κίνησης, μπορούν να προκαλέσουν μικροφθορές στο τενόντιο πέταλο. Αθλήματα όπως το μπάσκετ, το τένις, το βόλεϊ, η κολύμβηση, η άρση βαρών, αλλά και πολλές χειρωνακτικές εργασίες είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν λόγω υπέρχρησης ή λανθασμένης τεχνικής, σε μικροτραυματισμούς και τελικά, σε εκφυλιστική ρήξη του τένοντα. 

Από την άλλη, καθώς μεγαλώνουμε, η αιμάτωση του τενοντίου πετάλου μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ικανότητά του για επούλωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εύκολα έναν μικροτραυματισμό σε ρήξη. Παράλληλα, οστεόφυτα (οστικές προεξοχές) που αναπτύσσονται στον ώμο, μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς του τένοντα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να υποστεί ρήξη.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στις κινήσεις του χεριού και ιδιαίτερα, στην άρση κάποιου βάρους.
  • Αδυναμία στην ανύψωση του χεριού και στις στροφικές κινήσεις του ώμου.
  • Πόνος σε ηρεμία αλλά και νυχτερινός πόνος που ξυπνάει πολλές φορές τον ασθενή, ιδίως όταν προσπαθεί να κοιμηθεί στην πάσχουσα πλευρά.
  • Κριγμός σε κάποιες κινήσεις του ώμου.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα τεθεί από το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματά του και την κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο του εύρους κίνησης, της μυϊκής ισχύος, των σημείων ευαισθησίας καθώς και συγκεκριμένα κλινικά τεστ.
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη μαγνητική τομογραφία, το αξονικό ή μαγνητικό αρθρογράφημα και τον υπέρηχο της ωμικής ζώνης. Οι απλές ακτινογραφίες θα βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Θεραπεία

Η ρήξη του τένοντα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα έτσι ώστε να μην εξελίσσεται η βλάβη, να εξαλείφεται ο πόνος αλλά και ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας της μυϊκής ισχύος. Ειδικά σε πλήρεις ρήξεις, υπάρχει και ο κίνδυνος ανάπτυξης αρθροπάθειας στο μέλλον, εάν αυτές αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης, τη χρονιότητά της, την ύπαρξη αρθρίτιδας, την κατάσταση των μυών (αν υπάρχει ατροφία) και την ποιότητα του τένοντα καθώς και την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τα συνυπάρχοντα προβλήματα του ώμου του ασθενούς.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Οι μισοί περίπου ασθενείς που αντιμετωπίζονται συντηρητικά, θα ανακουφιστούν από τον πόνο, τουλάχιστον προσωρινά, και θα βελτιώσουν την κίνησή τους. Ωστόσο, η μυϊκή ισχύς συνήθως δεν επανέρχεται, αν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά. 

Στις περιπτώσεις εκείνες που η απαραίτητη χειρουργική αντιμετώπιση παραμελείται για μεγάλο διάστημα, το μέγεθος της ρήξης μεγαλώνει, οι μύες ατροφούν και οι τένοντες εκφυλίζονται σε τέτοιο βαθμό που η αρθροσκοπική συρραφή και η αποκατάσταση στη συνέχεια, είναι πολύ δύσκολη ή και αδύνατη.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση-μείωση των δραστηριοτήτων πάνω από το επίπεδο του ώμου. 
  • Λήψη παυσίπονων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • Φυσικοθεραπεία με κινησιοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του τενόντιου πετάλου και της ωμικής ζώνης. 
  • Εγχύσεις κορτιζόνης μέσα στην άρθρωση, συνήθως στο σημείο που εντοπίζεται πιο έντονος ο πόνος. 
  • Έγχυση πλάσματος τους ασθενούς πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες (PRP-Platelet Rich Plasma), που στηρίζεται  στην αναγεννητική ικανότητα του ίδιου του οργανισμού.

Αρθροσκοπική Συρραφή της Ρήξης 

Όταν τα συντηρητικά μέσα δεν αρκούν για να μειωθεί ο πόνος και να επανέλθει η λειτουργικότητα, η σύγχρονη επεμβατική αντιμετώπιση της ρήξης του τένοντα είναι η Αρθροσκόπηση.  Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης, χωρίς να την τραυματίσουμε. Με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας και μικροεργαλείων, μέσα από οπές λίγων χιλιοστών, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να συρράψει τον τένοντα που έχει υποστεί ρήξη ή να τον επανακαθηλώσει (επανατοποθετήσει) στη σωστή ανατομική του θέση. Η συρραφή και η επανακαθήλωση γίνονται με ειδικά σχεδιασμένα εμφυτεύσιμα υλικά (άγκυρες) και βιοαπορροφήσιμα ράμματα.

Για την ταχύτερη επούλωση του τένοντα που έχει συρραφεί, υπάρχει η δυνατότητα λήψης και έγχυσης βλαστοκυττάρων στην άρθρωση του ώμου μετά το τέλος της αρθροσκόπησης. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί και επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα, μετά από λίγες ώρες.

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου 

Παραμελημένες και μεγάλες, μη διορθώσιμες ρήξεις μπορούν σε μεγάλες ηλικίες να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου (reverse) δηλαδή ολική αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή πρόθεση κατά τη διάρκεια της οποίας αντιστρέφεται η φυσιολογική ανατομία του ώμου. Με αυτόν τον τρόπο, η κίνηση δεν εξαρτάται από το τενόντιο πέταλο και δημιουργείται μία άρθρωση σταθερή και ικανή να λειτουργήσει. 

Η τεχνητή πρόθεση αποτελείται από υλικά φιλικά προς τον οργανισμό και εξαιρετικά ανθεκτικά. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης είναι δύο ώρες  και ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα στο νοσοκομείο. 

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου ο ασθενής να μπορέσει να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μετά την επέμβαση πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν κηδεμόνα (νάρθηκα),  που θα ακινητοποιήσει το χέρι του για 3 έως 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, να ακολουθήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης προκειμένου ο ώμος να ξαναποκτήσει το εύρος κίνησης και την μυϊκή του ισχύ.

Ο χρόνος της αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης, τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς αλλά και τη συμμόρφωσή του στους αρχικούς περιορισμούς.  Η επιστροφή σε απλές καθημερινές δραστηριότητες και σε εργασία γραφείου (πληκτρολόγηση, γράψιμο) γίνεται άμεσα, ενώ σε πλήρεις δραστηριότητες κυμαίνεται περίπου σε 2 ½ – 3 ½ μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις  η επιστροφή σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα ή σε βαριά χειρωνακτική εργασία μπορεί να χρειάζεται διάστημα μέχρι και έξι μήνες.


Βιογραφικό

Ο ορθοπεδικός χειρουργός – αθλητίατρος Αναστάσιος Δεληγεώργης φοίτησε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη Γενική Ορθοπεδική, την Παιδο-ορθοπεδική Χειρουργική, τη Μικροχειρουργική και τη Χειρουργική Άνω Άκρου στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς και στο 401 ΓΣΝΑ. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ορθοπεδικής Χειρουργικής σε μεγάλα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, στο Stoke Mandeville Hοspital και στο West Suffolk Hospital, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση των χρόνιων και επειγόντων ορθοπεδικών περιστατικών βάσει διεθνών standards.

Εξειδικεύτηκε στην εφαρμογή προηγμένων αρθροσκοπικών τεχνικών σε εκπαιδευτικά κέντρα πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθλητικών Κακώσεων, Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκόπησης (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy – ΕSSKA) όπως στο Albert Schweitzer Hospital στη Γαλλία και με υποτροφία στο Κέντρο Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου στην Ελλάδα.

Ο Αναστάσιος Δεληγεώργης είναι πιστοποιημένος Αθλητίατρος, από τους πρώτους παγκοσμίως που παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Αθλητιατρική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής («The International Olympic Committee’s Diploma in Sports Medicine»).
 
Στην Ελλάδα εργάστηκε από το 2007 έως το 2012 ως Επιμελητής της Ορθοπεδικής Κλινικής του νοσοκομείου ΚΑΤ, αντιμετωπίζοντας πολλές και δύσκολες περιπτώσεις ορθοπεδικών και αθλητικών κακώσεων. Στη συνέχεια, διετέλεσε Επιμελητής της Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General, του ορθοπεδικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών-Κλινική Ψυχικού και της Γ Ορθοπεδικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Σήμερα, είναι αναπληρωτής διευθυντής της Γ΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στη χώρα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα στην αρθροσκοπική χειρουργική από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς (από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθλητικών Κακώσεων, Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκοπικής Χειρουργικής – ESSKA και τη Διεθνή Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος, και Ορθοπεδικής Αθλητιατρικής -I.S.A.K.O.S). Παράλληλα, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου Αθηνών καθώς και εθελοντής ιατρός στα Δημοτικά Ιατρεία της Αγίας Παρασκευής.

Συνεργάζεται με διεθνώς αναγνωρισμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς του εξωτερικού και τις ομάδες τους όπως με τον Dr. Eric Margalet (Director  “Ιstitut Margalet de Cirurgia Arthroscopica-Traumatologia”, Barcelona), τον Dr. Enrico Gervasi (Chair of Orthopaedic and Traumatologic Department, Civil Hospital, Latisana, Italy), τον Dr. Pascal Gleyze (Past President of ESA-ESKA, member of French National Surgery Academy, Albert  Schweitzer Hospital, France) και τον Prof.Tom Clement Ludvigsen (Oslo University Hospital, Norway) πάνω σε όλες τις νεότερες τεχνικές  ελάχιστης επεμβατικής ορθοπεδικής χειρουργικής-ΜIS, παραμένοντας έτσι στο επίκεντρο των ιατρικών εξελίξεων.

Παράλληλα, συμμετέχει σε επιστημονικές έρευνες των οποίων τα  αποτελέσματα  δημοσιεύονται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανά τον κόσμο.

Δεν είναι μόνο η εξειδίκευσή του στην αθλητιατρική αλλά και η προσωπική μακροχρόνια ενασχόλησή του με τον αθλητισμό (παλιός Πανελληνιονίκης στα 800m και 400m, συνεχίζει να συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και τριάθλου) που τον βοηθούν να κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες των τραυματισμένων αθλητών και να τους προσφέρει την καταλληλότερη και πιο σύγχρονη  θεραπεία, προκειμένου να επανέλθουν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατόν στις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Δημοσιεύει τακτικά άρθρα του σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ενώ συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια/συνέδρια ως ομιλητής και κλινικός εκπαιδευτής. Tο 2012 κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης των French Medical Institutions διετέλεσε Υπεύθυνος κλινικός εκπαιδευτής αρθροσκοπικής χειρουργικής στο διεθνές νοσοκομείο «Yanda International Hospital», στην Κίνα. Επιπλέον, είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη και τους εκπαιδευτές της Osteosynthesis & Trauma Care (ΟTC) Hellas που ασχολείται με την εκπαίδευση των ορθοπεδικών στην Ελλάδα.

Eίναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (EEXOT), της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων (EAE), της European Society for Knee Surgery, Arthroscopy and Sports Traumatology (ESSKA), του General Medical Council of England, της  European Shoulder Associate (ESA), της Arthroscopy Association of North America (AANA) και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Ι.Ο.C).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: