Στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη με θέμα συζήτησης τις νέες ρυθμίσεις για τον προσωπικό ιατρό. Από πλευράς ΠΙΣ επισημάνθηκαν:
- Η ανάγκη κατάργησης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς αποτελεί αναχρονισμό και μείζον αντικίνητρο για την παραμονή των νέων ιατρών στη χώρα. Η μετονομασία της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση του θεσμού του προσωπικού ιατρού με συνακόλουθη κατάργηση των θετικών ρυθμίσεων του Foundation year αποτελεί οπισθοχώρηση.
- Για την επέκταση του θεσμού και τη συμμετοχή περισσοτέρων ιατρών είναι αναγκαία η απάλειψη των αρνητικών προβλέψεων του Νόμου 4931/2022, η αποσαφήνιση των υποχρεώσεων του και η ενεργοποίηση όλων των μορφών σύνδεσης των ιατρών με το σύστημα.
- Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι θετική η αναγνώριση της ανάγκης αύξησης των αμοιβών των ιατρών, αλλά η καλή λειτουργία κάθε οργανωμένου συστήματος, προβλέπει πάντοτε αμοιβές ανάλογες της θέσεως του έργου και του επιπέδου ευθύνης. Κατά συνέπεια αναρωτιόμαστε εάν θα πρέπει να αναμένουμε μια πολλαπλασιαστική μισθολογική αναπροσαρμογή για όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ, των ΑΕΙ και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ανάλογη της προϋπηρεσίας, εμπειρίας και έργου.
- Τέλος οφείλουμε εκ του ρόλου μας να υπενθυμίζουμε ότι είναι η πολλοστή προσπάθεια Π.Φ.Υ. αρχής γενομένης το 1927, με διαχρονικό χαρακτηριστικό την εκάστοτε ευρεσιτεχνία των πολιτικών ηγεσιών. Η επιτυχής δημιουργία Π.Φ.Υ προϋποθέτει ελεύθερη επιλογή ιατρού, οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και εκμετάλλευση του συνόλου του ιατρικού δυναμικού που προνομιακά διαθέτει η χώρα μας.