ΜΕΝΟΥ
Οι οικονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν - ήρθε η ώρα της υγείας

Οι οικονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν – ήρθε η ώρα της υγείας

Health Newsroom

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, προσφέροντας ανάσα ελπίδας σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις στο χώρο της υγείας εντείνονται και οι εκκλήσεις για αναδιαμόρφωση στη βάση του εξορθολογισμού και των πραγματικά πιεστικών αναγκών, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης, δυναμώνουν, καθώς, όπως επισημαίνεται από παράγοντες του χώρου, πρέπει να αδράξουμε το μομέντουμ προτού η κατάσταση εκτροχιαστεί, αγγίζοντας τα όρια της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Την Παρασκευή (04/07/2014) κλείδωσε η υποδόση ύψους €1 δισ. και η νέα έξοδος στις αγορές με την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως €1 δισ. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης, ενώ θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται ως το τέλος του έτους. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν, εν πολλοίς, επιτευχθεί και τα προαπαιτούμενα παίρνουν ένα-ένα τον δρόμο τους.

Σε οριακό σημείο η δημόσια υγεία

Ο τομέας της υγείας βίωσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία υπέστησαν δραστική μείωση και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα από την κατακόρυφη άνοδο και την επιμονή της ανεργίας και τη συνεπαγόμενη συρρίκνωση των εισφορών. Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι και επισημαίνουν ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε οριακό σημείο, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα δεν αντέχει περαιτέρω περικοπές.

Ο εξορθολογισμός της υγειονομικής δαπάνης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της υγείας, δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημος με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών για την υγεία, αλλά μάλλον με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση όλων των βαθμίδων υγείας και την ορθολογικότερη εσωτερική αναδιανομή του υφιστάμενου προϋπολογισμού, εφόσον οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι παραμείνουν ως έχουν, στη βάση, όμως, σαφώς προσδιορισμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων. Ο ίδιος ο νέος υπουργός Υγείας μόλις ανέλαβε το νέο πόστο του ξεκαθάρισε, πάντως, ότι προτίθεται να διεκδικήσει περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

Καταλύτης η καινοτομία και στην υγεία

Η καινοτομία αναδεικνύεται διεθνώς ως καταλύτης για τη διαμόρφωση δυναμικών οικονομιών και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και στο χώρο της υγείας, η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών, όπως και ψηφιακών υπηρεσιών υγείας (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μητρώα παρόχων, προμηθευτών, ασθενών) κρίνεται επιτακτική, καθώς όχι μόνο συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά συντελεί και στην αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, αποκαλύπτοντας και αποτρέποντας σπατάλες όπου υφίστανται, δημιουργώντας παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Οι ασθενείς θεραπεύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, και το δημόσιο εξοικονομεί πόρους από δαπάνες νοσηλείας, φαρμακευτική αγωγή, επιδόματα κ.α.

Μοχλός ανάπτυξης η φαρμακοβιομηχανία- αιχμή του δόρατος οι κλινικές μελέτες

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τα οφέλη από την επένδυση της πολιτείας στην καινοτομία. Εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας εγχωρίως και της προσέλκυσης εκατομμυρίων ευρώ για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, ο κλάδος της υγείας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, εισφέροντας έσοδα στα δημόσια ταμεία. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν και όσα χρήματα ενισχύσουν τα ταμεία, θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα προσφέρουν τη δυνατότητα κάλυψης επιπλέον παροχών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αναξιοπαθούντες κ.ο.κ.

Φάρμακα: βέλτιστη η σχέση κόστους οφέλους

Στο όνομα του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, εν μέσω κρίσης, προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με αποτέλεσμα την εισαγωγή με το σταγονόμετρο νέων καινοτόμων φαρμάκων. Εξειδικευμένοι επιστήμονες του κλάδου της υγείας τονίζουν, εντούτοις, ότι η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη βάση της βέλτιστης σχέσης κόστους – οφέλους θα εξασφαλίσει την άρτια χρήση των πολύ περιορισμένων δημόσιων πόρων, προτάσσοντας την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θέτοντας τον ασθενή στο επίκεντρο, διασφαλίζοντας υψηλό το επίπεδο δημόσιας υγείας.

Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του συστήματος τιμολόγησης

Χαρακτηριστικό δείγμα της γραφειοκρατικής αντίληψης προηγούμενων δεκαετιών, η πολυπλοκότητα του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης καθιστά πρακτικώς αδύνατο τον έγκαιρο και έγκυρο έλεγχο της ορθότητας τιμολόγησης. Η ομαλή λειτουργία της αγοράς παρεμποδίζεται και ο ανταγωνισμός στρεβλώνεται. Προκαλούνται τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και ορθώνονται εμπόδια στην εισαγωγή νέων καινοτόμωνφαρμάκων, αποκλείοντας την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες με ευνόητες επιπτώσεις για την υγεία τους.

Η μεγάλη ώρα για την υγεία έχει φτάσει. Οι παράγοντες του κλάδου της υγείας δεν παραλείπουν να εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους υπό την προϋπόθεση του άμεσου καθορισμού υγειονομικών προτεραιοτήτων και της ανάληψης πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αύξησης των δαπανών υγείας και της ορθολογικής εσωτερικής ανακατανομής των πόρων. Ο νέος υπουργός φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και γι’ αυτό ασκεί πιέσεις για την απόσπαση μεγαλύτερων κονδυλίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: