Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα μελέτησε στοιχεία του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των κοινωνικών δαπανών, σε σύγκριση με τα προβλήματα υγείας και τους θανάτους σε 15 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 1980 – 2005. Αναλύοντας, έτσι τις τάσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν οι δημόσιες δαπάνες ήταν υψηλές οι θάνατοι μειώνονταν, ενώ όταν οι δαπάνες περικόπτονταν, οι θάνατοι αυξάνονταν σημαντικά.
Η έρευνα υπολόγισε ότι, κατά προσέγγιση, για κάθε 80 ευρώ ανά άτομο που περικόπτονται από τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον αλκοολισμό, αυξάνονται κατά 2,8% και οι θάνατοι από καρδιά κατά 1,2% περίπου.
Οι θάνατοι από καρδιά είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ οι ασθένειες λόγω αλκοολισμού κατατάσσονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην 8η θέση στον κατάλογο με τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου διεθνώς. Προηγούμενες ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες τα προβλήματα καρδιάς όσο και αλκοολισμού, είναι πιο διαδεδομένα στους φτωχότερους πληθυσμούς.