ΜΕΝΟΥ
«Παĩς»: Νέα δοκιμασία για την πρώιμη διάγνωση παιδιών με αυτισμό

«Παĩς»: Νέα δοκιμασία για την πρώιμη διάγνωση παιδιών με αυτισμό

Health Newsroom

Ουσιαστικά, λοιπόν, η νέα Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας «παĩς» έρχεται να καλύψει το κενό καθυστερημένης ή λανθασμένης διάγνωσης των Αυτιστικών Διαταραχών.

Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η δοκιμασία «παĩς» είναι:

1. Η αυξανόμενη συχνότητα των Αυτιστικών Διαταραχών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς. Πράγματι την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών που απευθύνονται σε κρατικές υπηρεσίες ενώ πρόσφατες μελέτες υπολογίζουν τη συχνότητά τους σε 1 στα 100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος δεν είναι σπάνιες. Αντίθετα, είναι πιο συχνές από πολλά άλλα παιδιατρικά νοσήματα, όπως π.χ. ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή το Σύνδρομο Down, γεγονός που τις καθιστά πιεστικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

2. Ο δεύτερος λόγος για τη δημιουργία της δοκιμασίας «παĩς» είναι η έλλειψη σταθμισμένων δοκιμασιών πρώιμης ανίχνευσης διαταραχών αυτιστικού φάσματος στη χώρα μας, που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωσή τους.

3. Τέλος, ο τρίτος λόγος που καθιστά τη δοκιμασία «παĩς» χρήσιμη είναι η αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου σε μικρές ηλικίες καθόσον υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις πως η Πρώιμη Αναγνώριση και Θεραπευτική Παρέμβαση οδηγούν σε Πλήρη Αποκατάσταση το 30% – 40% των παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται

Σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών που δεν έχουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους επικοινωνιακές δεξιότητες ή που καθυστερούν να μιλήσουν.

Είναι γνωστό ότι οι επικοινωνιακές ικανότητες εξελίσσονται και εμπλουτίζονται ποιοτικά και ποσοτικά με ταχύτατο ρυθμό τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Είναι λοιπόν πιθανό, ένα φυσιολογικό παιδί μικρής ηλικίας με αργό ρυθμό εξέλιξης να μην έχει ακόμα κατακτήσει πλήρως τις επικοινωνιακές δεξιότητες για την ηλικία του. Πότε όμως αυτή η καθυστέρηση ή διαταραχή της επικοινωνίας αποτελεί πρώιμο σημάδι αυτισμού; Η σωστή, λοιπόν, ανίχνευση επικοινωνιακών διαταραχών τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί σε περίπτωση που υπάρχει αυτισμός, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά το παιδί.

Για τους λόγους αυτούς στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδ/κής Κλινικής Παν/μιου Αθηνών στο Νοσ. Παίδων «Π&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» με επικεφαλής την Λωρέττα Θωμαΐδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, δημιούργησαν την Πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» για παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών.

Τι περιλαμβάνει η Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας

Η Πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» αποτελείται από τρία τμήματα:

Α. Ειδικό ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στους γονείς και συμπληρώνεται από τους ίδιους.

Β. Επιλεγμένες ερωτήσεις που θέτει στους γονείς ο εξεταστής με συγκεκριμένο τρόπο.

Γ. Πρακτική δοκιμασία την οποία χορηγεί ο εξεταστής στο παιδί.

Ποια είναι η προγνωστική αξία της

Η προγνωστική Αξία της Δοκιμασίας «παĩς» είναι σημαντική καθόσον, όταν ένα παιδί έχει ανιχνευθεί από τη δοκιμασία ότι εμφανίζει διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος, η πιθανότητα να είναι πράγματι έτσι είναι 93.5%. Αντίθετα η πιθανότητα ένα παιδί να εμφανίζει διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος, όταν δεν έχει ανιχνευθεί θετικά από τη δοκιμασία είναι μόλις 3.1%. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα ένα παιδί να έχει ανιχνευθεί θετικά παρά αρνητικά, με αποτέλεσμα να μην ανησυχεί άδικα τους γονείς χωρίς να υπάρχει λόγος.

Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Λωρέττα Θωμαϊδου «η δοκιμασία πρόκειται να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα για την έγκαιρη διάγνωση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε παιδιά μικρής ηλικίας στη χώρα μας εξασφαλίζοντας μεγάλο όφελος για την καλύτερη πορεία αυτών των παιδιών».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔ/ΚΗΣ της Β’ Παιδ/κής Κλινικής Παν/μιου Αθηνών στο Νοσ. Παίδων «Π&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ή στην ιστοσελίδα της Μονάδας: http://developunit.gr/ ή στα τηλ.: 213 2009198 και 2132009186.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: