Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη είναι:
- Η ηλικία: όσο μεγαλώνει ο άνδρας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Όλοι οι άνδρες μετά από τα 50 έτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο.
- Το οικογενειακό ιστορικό: αν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας ή αδελφός) έχει καρκίνο του προστάτη, τότε ο κίνδυνος να αναπτύξει και ο ίδιος καρκίνο αυξάνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο τακτικός έλεγχος συστήνεται να αρχίζει μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή από τα 40 έτη.
- Η φυλή: οι Αφρικανοί αναπτύσσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους λευκούς ή τους Ασιάτες.
- Η διατροφή: Μια «δυτικού τύπου δίαιτα» που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά από κρέας και τυριά, αλλά ταυτόχρονα φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.
Συμπτώματα που υποδηλώνουν πάθηση του προστάτη
- Δυσκολία ή πόνος κατά την ούρηση.
- Συχνουρία ή νυκτουρία (όταν ξυπνάμε για να ουρήσουμε).
- Δυσκολία για να συγκρατήσουμε τα ούρα μας, όταν αισθανόμαστε την τάση για ούρηση.
- Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
- Αίμα στα ούρα ή το σπέρμα.
- Δυσκολία στη στύση.
- Επίμονος πόνος στη μέση.
Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, χωρίς να πανικοβληθείτε, επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας.
Πως γίνεται η εξέταση προστάτη;
Ο ουρολόγος θα ρωτήσει για τα συμπτώματα που έχετε και θα σας ζητήσει να κάνετε μια εξέταση αίματος που λέγεται PSA, δηλαδή ειδικό προστατικό αντιγόνο. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και κυκλοφορεί στο αίμα. Αυξημένα επίπεδα του PSA στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Εντούτοις υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που προκαλούν αύξηση του PSA. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τον προστάτη σας για να δει αν είναι διογκωμένος ή σκληρός. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εξέτασης του προστάτη σας και του PSA ο ουρολόγος θα κρίνει κατά πόσο θα πρέπει να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις.