Μια νεαρή γυναίκα έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης βρισκόμενη σε σύγχυση, μπερδεύοντας την ομιλία της και τρέμοντας. Ο Νευρολόγος του νοσοκομείου, Shamik Bhattacharyya, σκέφτηκε ότι ίσως περνούσε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αλλά μετά από αξιολόγηση, η ιατρική ομάδα διαπίστωσε ότι τα συμπτώματά της ήταν στην πραγματικότητα παρενέργεια ενός αντιβιοτικού που ονομάζεται μετρονιδαζόλη, το οποίο η ασθενής λάμβανε για αρκετά χρόνια, καθώς αντιμετώπιζε εντερικές διαταραχές.
Οι γιατροί σπάνια υποψιάζονται τα αντιβιοτικά ως αιτία νευρολογικών προβλημάτων – αλλά θα έπρεπε, σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Bhattacharyya και των συνεργατών του. Τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν τρεις διακριτούς τύπους εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, διαπίστωσαν οι ερευνητές, και οι γιατροί θα πρέπει να μάθουν να τα αναγνωρίζουν, προκειμένου να σταματήσουν ή να αλλάξουν τη χορήγηση αντιβιοτικών, όταν αυτό είναι δυνατό.
“Ο στόχος μας δεν είναι να πούμε, να μην λαμβάνετε αντιβιοτικά“, λέει ο Bhattacharyya. “Αλλά αν πάρετε αντιβιοτικά και βρεθείτε σε σύγχυση, θεωρήστε το ως μια από τις αιτίες. Μπορεί να γίνεται πιο συχνά από ό, τι νομίζουμε”.
Το παραλήρημα -συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών σύγχυσης, ψευδαισθήσεων, και κρίσεων- είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που συναντάται στα νοσοκομεία και εκτιμάται ότι επηρεάζει το 50% των ηλικιωμένων ασθενών και το 82% των ασθενών εντατικής θεραπείας. Επίσης, είναι ένα περιστατικό που κοστίζει ακριβά (περίπου $ 2.500).
Μετά την επίλυση του μυστηρίου για το τι συνέβη στη νεαρή γυναίκα, ο κ. Bhattacharyya και οι συνεργάτες του ερεύνησαν κλινικές ιστορίες ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά και παρουσίασαν επίσης παραλήρημα. Η σύνδεση των αντιβιοτικών με τα περιστατικά εγκεφαλικής δυσλειτουργίας έγινε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940, όταν η πενικιλίνη άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως, η υπόθεση αυτή όμως είχε διερευνηθεί σε μικρές μελέτες και αναφορές περιστατικών.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Η ομάδα, που πέρασε δύο χρόνια συλλέγοντας και αναλύοντας 391 αναφορές περιστατικών από το 1946 έως το 2013, ανακάλυψε ότι 54 αντιβιοτικά από 12 διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων κοινών αντιβιοτικών όπως η σιπροφλοξασίνη και η πενικιλίνη, σχετίζονται με περιστατικά τοξικότητας στον εγκέφαλο. Δεν ήταν πάντα δυνατό να αποκλείσουμε τις κλασικές μολύνσεις ως αιτία των εγκεφαλικών προβλημάτων, λέει ο Bhattacharyya, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η απόδειξη ότι το αντιβιοτικό ήταν ο ένοχος, ήταν ισχυρή.
Ο Bhattacharyya θεώρησε ότι δεν υπάρχει μοναδικός τρόπος για το πώς τα αντιβιοτικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Αντ’ αυτού, η φύση του εγκεφαλικού προβλήματος εξαρτιόταν από τον τύπο του αντιβιοτικού. Για παράδειγμα, η πενικιλίνη και η ευρεία χρήση κεφαλοσπορινών πιο συχνά να προκαλούν επιληπτικές κρίσεις και σπασμούς. Οι σουλφοναμίδες (φάρμακα σουλφωνίου) και οι φθοριοκινολόνες (για σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις) πιο συχνά οδηγούν σε ψύχωση, όπως είναι οι παραισθήσεις. Η μετρονιδαζόλη, το αντιβιοτικό που έπαιρνε η νεαρή γυναίκα, μπορεί να βλάψει τον συντονισμό των μυών και να οδηγήσει σε ανώμαλες σαρώσεις του εγκεφάλου.
Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος ασθενής έκοψε τα αντιβιοτικά, τα συμπτώματα παραληρήματος υποχώρησαν μέσα σε λίγες μέρες – εκτός από την περίπτωση της μετρονιδαζόλης, της οποίας οι παρενέργειες θέλουν εβδομάδες για να εκδηλωθούν και εβδομάδες για να υποχωρήσουν.
Οι γιατροί θα πρέπει πλέον να εξετάζουν τα αντιβιοτικά ως αιτία νευρολογικών θεμάτων, λέει ο Bhattacharyya. Και οι ασθενείς μπορεί να είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές του εαυτού τους, λέει. Εάν έχετε υποφέρει από μια τέτοια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό σας, ακριβώς όπως θα κάνατε για μια αλλεργία.
“Δεν είναι επικίνδυνα φάρμακα” τονίζει ο Bhattacharyya, “αλλά όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες που θα πρέπει να αναγνωρίζουμε”.
Πηγή: bostonglobe.com