Στο νοσοκομείο Αττικό μεταφέρθηκε η νεαρή γυναίκα που επιβεβαιώθηκε ως το τρίτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.
Πριν όμως μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς, είχε επισκεφτεί το ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan, στο οποίο ακολουθήθηκε πλήρως και ολοκληρωμένα το πρωτόκολλο έγκαιρης αναγνώρισης και απομόνωσης ύποπτου κρούσματος.
Πως γίνεται λοιπόν η διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων;
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων πρέπει να γίνεται πριν την είσοδο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και συγκεκριμένα στην εξωτερική είσοδο του νοσοκομείου. Ο χώρος αυτός πρέπει να διαθέτει κατάλληλη ενημερωτική αφίσα για την ενημέρωση των προσερχομένων. Στο σημείο αυτό, εκπαιδευμένο προσωπικό υποβάλλει ερωτήσεις σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος. Στη συνέχεια και αφού χορηγηθεί απλή χειρουργική μάσκα στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια ύποπτου κρούσματος, αυτοί μεταφέρονται σε ξεχωριστό και απομονωμένο χώρο αναμονής και εξέτασης, με διαθέσιμη υποδομή και υλικά για την εφαρμογή υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής.
Τέλος, συστήνεται να υπάρχει μόνο μία ανοιχτή είσοδος για την προσέλευση των ασθενών, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο πιθανών κρουσμάτων, όπως και στην περίπτωση του Metropolitan.
Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς;
Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίστηκαν ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»