Κλειστά θα είναι από σήμερα 10 Ιουνίου και επ’ αόριστο τα Διαγνωστικά Εργαστήρια (Διαγνωστικά Κέντρα, Πολυϊατρεία και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί) λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης τους μέσω clawback και rebate.
Την απόφαση για την κινητοποίηση πήρε το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ιατρικούς συλλόγους, επιστημονικές εταιρείες και άλλους ιατρικούς φορείς της χώρας, ενώ η κινητοποίηση έχει την υποστήριξη του ΙΣΑ. Ωστόσο τις δύο πρώτες ημέρες της αποχής (10 και 11 Ιουνίου) προσωπικό ασφαλείας των Διαγνωστικών θα παραδίδει τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν διενεργήσει τις προηγούμενες μέρες.
Μπροστά σε ένα ενδεχόμενο η απεργία αυτή να προκαλέσει προεκλογική φθορά στην κυβέρνηση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση την Τρίτη 11 Ιουνίου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, «η ληστρική πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στην καταστροφή το διαγνωστικό κλάδο την ώρα που δημιουργεί μονοπώλια και ουσιαστικά παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα δώσουμε μάχη για να διασφαλίσουμε ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον ασθενή και να προασπίσουμε το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους 15.000 εργαζόμενους στον κλάδο και τις οικογένειές τους».
Τα βασικά αιτήματα είναι:
- Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.
- Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία.
- Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.
Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε οι ενδιαφερόμενοι ιατρικοί φορείς με την ηγεσία του Υπ. Υγείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια ανεύρεσης των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη τουλάχιστον της υπέρβασης του προϋπολογισμού του β’ εξαμήνου 2018 που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.
Παράλληλα στη συνάντηση αυτή έγινε αποδεκτή η πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την άμεση διερεύνηση ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback με απευθείας συζητήσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων. Εξάλλου ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πράγματι μέσω του rebate και του clawback υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους, η οποία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών. Τόνισε ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ωστόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.