ΜΕΝΟΥ
Στην Αττική το πρώτο κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου.Συμβουλές από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην Αττική το πρώτο κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου.Συμβουλές από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Health Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο της Αττικής. Πρόκειται για ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος είναι επιβαρυμένος στην υγεία του καθώς πάσχει από χρόνια νοσήματα. Η περίπτωση του ασθενούς επιβεβαιώνει τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων που με βάση την εμπειρία των τελευταίων τριών χρόνων τονίζουν πως τα ηλικιωμένα άτομα και οι ανοσοκατασταλμένοι (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς είναι οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και γίνονται στόχοι των κουνουπιών.
Μάλιστα, οι επιδημιολόγοι αναφέρουν για το συγκεκριμένο περιστατικό από την περιοχή της Αρτέμιδας ότι συσχετίζεται ευθέως με τα «σύννεφα» των κουνουπιών που μαστίζουν τους κατοίκους καθώς ο ηλικιωμένος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Συμβουλές από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το  ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στον πληθυσμό των επίμαχων περιοχών να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, συστήνουν τη χρήση  εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ) όπου βρίσκουν έδαφος για την πολλαπλασιασμό τους τα κουνούπια. Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων,  καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι ο  ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ). Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Το 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 25 κρούσματα με  ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: