Γράφει η Ελευθερία Μουστάκα, MSc Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Μήπως αγχώνεσαι υπερβολικά για τις καθημερινές σου δραστηριότητες; Μήπως ανησυχείς συνεχώς για ασήμαντα πράγματα και βρίσκεσαι σε υπερένταση; Εάν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι θετική τότε ίσως πάσχεις από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή. Τι είναι όμως η διαταραχή αυτή;
Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή χαρακτηρίζεται από έντονη ανησυχία και άγχος, τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα του ατόμου. Η ανησυχία αφορά όλους τους τομείς της ζωής, όπως είναι η εργασία, η υγεία, τα οικονομικά ζητήματα και η οικογένεια. Εμφανίζεται περίπου στο 5-8% του γενικού πληθυσμού, με τα ποσοστά των γυναικών να είναι διπλάσια από τα αντίστοιχα των ανδρών.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής;
- Χρόνια ανησυχία και έντονο άγχος, που το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί
- Διάχυτο αίσθημα φόβου για ό,τι συμβαίνει στη ζωή του ατόμου
- Δυσκολία συγκέντρωσης και εστίασης της προσοχής
- Διαταραχές στον ύπνο
- Αδυναμία χαλάρωσης, καθώς το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε υπερένταση
- Μυϊκή ένταση και σωματικοί πόνοι
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν εσύ εάν αναγνωρίζεις ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα σε εσένα ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο;
1. Μάθε να ελέγχεις σωστά την αναπνοή σου. Το άγχος συνδέεται άρρηκτα με σωματικά συμπτώματα, τα οποία είναι αρκετά δυσάρεστα (ταχυκαρδία, εφίδρωση, ναυτία, αίσθημα λιποθυμίας κ.α.). Ο υπεραερισμός (γρήγορες αναπνοές) προκαλεί πολλά από τα σωματικά συμπτώματα του άγχους, όπως είναι η ζαλάδα και η δύσπνοια. Οι βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές από την άλλη πλευρά, μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα αυτά. Μαθαίνοντας να ελέγχεις τον αναπνευστικό σου ρυθμό, αναπτύσσεις την ικανότητα να ηρεμείς τον εαυτό σου κάθε φορά που νιώθεις πως το άγχος σου έχει αρχίσει να αυξάνεται.
2. Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Τόσο η καφεΐνη και το αλκοόλ όσο και το κάπνισμα αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους, επηρεάζουν τον ύπνο και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Ενώ πιστεύεις πως το τσιγάρο και το αλκοόλ σε χαλαρώνουν στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Προσπάθησε λοιπόν να τα αποφεύγεις. Μην ξεχνάς πως η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι και τα αναψυκτικά!
3. Να διατηρείς στενές σχέσεις με ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε αγαπούν. Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον έχει ανάγκη τη συντροφιά και την υποστήριξη των ανθρώπων γύρω του. Όλοι όταν αγχωνόμαστε νιώθουμε μόνοι, ευάλωτοι και ανίκανοι να διαχειριστούμε τις δυσκολίες της ζωής. Όσο πιο κοντά όμως βρίσκεσαι στους αγαπημένους σου ανθρώπους, τόσο ικανότερος θα νιώθεις να διαχειριστείς τα προβλήματά σου. Συζήτησε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου μαζί τους. Άκουσε τι έχουν να σου πουν οι άνθρωποι που εμπιστεύεσαι. Να θυμάσαι πως «η μέθοδος για να μειώσουμε το άγχος δεν είναι να μειώσουμε τις απαιτήσεις, αλλά να αυξήσουμε την υποστήριξη».
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
4. Να μάθεις να αναγνωρίζεις την ανησυχία και το άγχος. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή ανησυχούν για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Αυτό που τους αγχώνει περισσότερο είναι η αβεβαιότητα. Ανησυχώντας προσπαθούν να προλάβουν δυσάρεστα γεγονότα πριν καν συμβούν. Από τη στιγμή λοιπόν που λίγα μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε στη ζωή μας γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι την αβεβαιότητα. Κράτησε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνεις όλα τα γεγονότα που σε αγχώνουν και όταν είσαι λιγότερο αγχωμένος σκέψου εάν υπήρχε ουσιαστικός και σοβαρός λόγος για να ανησυχήσεις. Αυτό βέβαια είναι και το πιο δύσκολο βήμα για κάθε αγχώδη άνθρωπο.
Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μπορεί για ορισμένους ανθρώπους οι παραπάνω τεχνικές αυτό-βοήθειας να είναι αρκετές για να μειώσουν το άγχος. Εάν όμως η ανησυχία σου είναι τόσο έντονη και δυσχεραίνει την καθημερινότητά σου σε μεγάλο βαθμό τότε συστήνεται η επίσκεψη σε ψυχολόγο. Ο ειδικός θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το άγχος σου αποτελεσματικά. Κλείνοντας, μην ξεχνάς τη φράση του Charles Haddon Spurgeon: «το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά το σήμερα από τη δύναμή του». Μην αφήνεις λοιπόν το διάχυτο άγχος και την έντονη ανησυχία να σου δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Απόκτησε ξανά τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου γιατί μπορείς!
Ποια είναι η Ελευθερία Μουστάκα
Η Ελευθερία Μελ. Μουστάκα είναι Κλινικός Ψυχολόγος MSc, ειδικευμένη στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και την Ψυχολογία της Υγείας.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήνας. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Swansea στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου αποφοίτησε με Άριστα και εξειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική Ψυχοπαθολογία (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής- Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Α’ Ψυχιατρική Κλινική).
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μετεκπαιδευθεί στο νοσοκομείο Central Clinic του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ουαλίας (NHS Wales) στις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως σύμβουλος απασχόλησης και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε προγράμματα ανέργων και ως καθηγήτρια σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. διδάσκοντας επαγγελματική δεοντολογία.
Έχει δουλέψει εθελοντικά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Πρόγραμμα Αθηνά, την Ιδιωτική Κλινική Μητέρα και το Παίδων Αγ. Σοφία για να κάνει την πρακτική της εξάσκηση. Δούλεψε υπό την εποπτεία κορυφαίων ψυχολόγων με ενήλικες, παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά και ιατρικά προβλήματα.
Εργάζεται ως καθηγήτρια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στο τμήμα Ψυχολογίας του IST College και του Hellenic American College και συνεργάζεται με το τμήμα Βαριατρικής της Λαπαροσκοπικής Μονάδας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες για τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων.
Τηλέφωνο: 6979 155046
e-mail: [email protected]
Website: www.emoustaka.gr
Facebook Page: https://www.facebook.com/eleftheria.mel.moustaka
LinkedIn Page: https://www.linkedin.com/in/eleftheriamoustaka