ΜΕΝΟΥ
«Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου όταν είμαι έγκυος» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

«Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου όταν είμαι έγκυος» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Health Newsroom

Στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε ώστε να μη μολυνθείτε από τοξόπλασμα. Πρόκειται για ένα παράσιτο που αποβάλλεται στο έδαφος από κόπρανα γάτας. Η έγκυος μπορεί να μολυνθεί με τρεις τρόπους:

  • Από το χώμα, καλλιεργώντας τον κήπο
  • Τρώγοντας ωμά φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά
  • Τρώγοντας μη καλοψημένο κρέας από μολυσμένο ζώο.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης:

  • Να καταναλώνετε κρέας καλά ψημένο.
  • Να πλένετε προσεχτικά τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να μην έχουν υπολείμματα χώματος.
  • Όταν τρώτε έξω να προσέχετε ιδιαίτερα. Να ζητάτε να σας ψήνουν καλά το κρέας. Να αποφεύγετε ωμές σαλάτες ή φρούτα, καθώς δε γνωρίζετε αν έχουν πλυθεί καλά. Εναλλακτικά, μπορείτε να φάτε βραστή σαλάτα. Τέλος, αποφύγετε φαγητά με ωμό αυγό (αυγολέμονο, μαγιονέζες) ή ωμά θαλασσινά.

Τι άλλο πρέπει να αποφεύγω στην εγκυμοσύνη;

Καφεϊνη: περιέχεται σε καφέ, τσάι, σοκολάτα, συγκεκριμένα αναψυκτικά. Περιορίστε όσο γίνεται την πρόσληψη καφεϊνης

Αλκοόλ: Αποφύγετε το αλκοόλ

Σόγια και προϊόντα της (πχ γάλα σόγιας, τόφου): Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φυτοοιστρογόνα που είναι επιβλαβή για το έμβρυο.

Υποκατάστατα ζάχαρης (ασπαρτάμη, ζαχαρίνη, στέβια, σουκραλόζη) καλό είναι να αποφεύγονται επίσης.


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: