ΜΕΝΟΥ
“Τι πρέπει να τρώω αν έχω προβλήματα εντέρου;" Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

“Τι πρέπει να τρώω αν έχω προβλήματα εντέρου;” Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Health Newsroom

Σε αρκετούς ανθρώπους εμφανίζονται εκκολπώματα στο έντερο, συνήθως μετά από χρόνια δυσκοιλιότητα. Τα εκκολπώματα είναι προβολές (σακούλες) στο βλεννογόνο του εντέρου. Όταν μικρά κομμάτια τροφής εγκλωβιστούν σε αυτά τα σακουλάκια, τότε φλεγμαίνουν και εκδηλώνονται δυσάρεστα συμπτώματα στον ασθενή, που τον οδηγούν τις περισσότερες φορές στο νοσοκομείο.

Πώς μπορώ να αποφύγω τη δημιουργία εκκολπωμάτων στο έντερο;

 Γενικά δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας  σε φυτικές ίνες (Φ. Ι.)  μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου και το σχηματισμό εκκολπωμάτων. Συνιστώνται 25-35 γρ Φ.Ι. / ημέρα.

Τύποι Φ.Ι.

Μη διαλυτές φυτικές ίνες: είναι το δομικό υλικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών, που δε διαλύεται στο νερό. Βρίσκεται κυρίως στα ολικής αλέσεως δημητριακά, πίτυρο σιταριού και λαχανικά.

Διαλυτές φυτικές ίνες : σχηματίζουν ζελέ στο νερό και βρίσκονται κυρίως στη βρώμη, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πώς πρέπει να διατρέφομαι αν διαγνωστώ με εκκολπωμάτωση εντέρου-εκκολπωματίτιδα;»

Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα εκκολπώματα στο έντερο δε φεύγουν, αλλά με σωστή διατροφή μπορούμε να αποφύγουμε την εκκολπωματίτιδα και τα δυσάρεστα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν. 

  •  Εάν αναρρώνετε από εκκολπωματίτιδα, τότε χρειάζεται να ακολουθήσετε αρχικά (για ένα μήνα) διαιτολόγιο χαμηλό σε Φ. Ι.  και στη συνέχεια να τις αυξήσετε προοδευτικά. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε τα πολλά φρούτα και λαχανικά. Επιλέγετε καλύτερα κομπόστα φρούτου πχ βρασμένο ή ψημένο μήλο, αποφεύγετε τα λαχανικά και τα σιτηρά ολικής άλεσης. Μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ξεκινάτε να εισάγετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο, ώστε να αποφύγετε τη δυσανοχή. Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες. 
  •  Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό (εφόσον ακολουθείτε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε Φ. Ι.)
  •  Διαλέξτε ποικιλία τροφών από τον πίνακα που παρατίθεται

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

Φρούτα και λαχανικά 5 ή περισσότερα σερβιρίσματα / ημέρα, όπου

1 σερβίρισμα = 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή ½ φλιτζ. Μαγειρεμένα ή 1 μέτριο φρούτο ή ¾ φλιτζ. χυμό

Φυτικές ίνες / σερβίρισμα

Μήλο αποφ/νο 1 γρ Κουνουπίδι 1 γρ Αχλάδια  2 γρ Βερίκοκο 1 γρ Σέλινο 0,5 γρ Μπιζέλια  2 γρ

Μπρόκολο 2 γρ  Μαρούλι 0,5 γρ  Πατάτες  2 γρ

Λαχ. Βρυξελλών 2 γρ Μπάμιες 1 γρ Δαμάσκηνα 1 γρ

Λάχανο 1 γρ κρεμμύδι 0,5 γρ Σταφίδες   1 γρ

Καρότα 2 γρ πορτοκάλια 1 γρ Σπανάκι   1 γρ

Ροδάκινο 1 γρ σπαράγγια 2 γρ

Ψωμί και δημητριακά: 6 ή περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης την ημέρα

(1 σερβίρισμα = 1 φέτα ψωμί ή 4-6 κράκερς ή 1/3-3/4 φλιτζάνι ρύζι ή ζυμαρικά αντίστοιχα)

 

Φυτικές ίνες / σερβίρισμα:

Μπιζέλια 3 γρ, φακές 4 γρ

Πίτυρο 9 γρ, σιτάρι 1 γρ,

Σίκαλη 1 γρ, βρώμη 1 γρ,

Ψωμί ολικής αλέσεως 1-2 γρ,

Δημητριακά με πίτυρο βρώμης 3-9 γρ

 

Πρωτεϊνη 2 ως 3 σερβιρίσματα / ημέρα

Σερβίρισμα = 60-90 γρ μαγ/νο κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο

 

Φυτικές ίνες / σερβίρισμα:

Φασόλια 6 γρ ψάρι 0 γρ,

Βοδινό 0 γρ, χοιρινό 0 γρ,

Κοτόπουλο 0 γρ, αυγά 0 γρ

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να ξαναφάνε φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης σιτηρά και τα αποκλείουν από το διαιτολόγιο. Όμως, για την υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών. Αυτό που είναι σημαντικό να προσέχετε είναι να αποκλείσετε τροφές που μπορούν να εισέλθουν σε αυτά τα σακουλάκια, τα εκκολπώματα. 

 

 Ποιες είναι αυτές οι τροφές που πρέπει να αποφεύγω;

  •  Βατόμουρο
  •  Καλαμπόκι
  •  Αγγούρι
  •  Ξηροί καρποί (εκτός κι αν πολτοποιηθούν σε μορφή σκόνης)
  •  Πίκλες
  •  Ποπ κορν
  •  Σπόροι (τομάτας, ηλιόσποροι, καρπουζιού, πασατέμπο, κύμινο)

Σημείωση: Η αυξημένη κατανάλωση ΦΙ έχει ως αποτέλεσμα πρήξιμο, φούσκωμα, λόγω της παραγωγής αερίων στο έντερο. Η προοδευτική αύξηση των ΦΙ στο διαιτολόγιο βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων. Είναι προτιμότερη η κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών σε σχέση με τα ωμά. Τα φασόλια και οι φακές θα πρέπει να μουσκεύονται πριν μαγειρευτούν.

Τροφές που παράγουν αέρια: Φασόλια, φακές, λάχανο, μπρόκολο, Κουνουπίδι, πράσο, λαχανάκια Βρυξελλών

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: