ΜΕΝΟΥ
Το Σχέδιο της ΕΕ κατά του Καρκίνου είναι σημαντικό βήμα για την στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή

Το Σχέδιο της ΕΕ κατά του Καρκίνου είναι σημαντικό βήμα για την στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή

Health Newsroom

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο, για την καταπολέμηση του καρκίνου αναγνωρίζοντας πλέον, ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόκλησης καρκίνου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Σήμανση αλκοολούχων ποτών: Πριν το τέλος του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της για υποχρεωτική σήμανση όλων των συστατικών καθώς και για διατροφική σήμανση αλκοολούχων ποτών.
  • Διαφήμιση προς τα παιδιά: Μέχρι το 2022, η Ε.Ε. θα αξιολογήσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των κρατών-μελών να κάμψουν την έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις μη υγιεινών τροφίμων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας για Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Η Οδηγία αυτή προβλέπει την προστασία των παιδιών από προώθηση τροφίμων που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών.
  • Προώθηση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την πολιτική προώθησης κόκκινου κρέατος, ώστε να την εναρμονίσει με τις συστάσεις για την υγιεινή διατροφή, στις οποίες περιλαμβάνονται προειδοποιήσεις για κινδύνους εμφάνισης καρκίνου από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Στο προσχέδιο του σχεδίου φαίνεται η Ε.Ε. να προτείνει την πλήρη κατάργηση του κόκκινου κρέατος.

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών καλωσορίζουν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταπολεμήσει τον καρκίνο κάνοντας την επιλογή υγιεινών τροφίμων ευκολότερη για τους καταναλωτές. Ωστόσο, επισημαίνουν, ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι όροι για το σταμάτημα της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των διαφημίσεων για το κρέας έχουν υποβαθμιστεί. Σύμφωνα με την διευθύντρια της BEUC, Μονικ Γκογιένς, περίπου το 30% των περιπτώσεων καρκίνου συνδέεται με την κακή διατροφή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μειώσει αυτό το ποσοστό, εάν υποστηρίξει την υγιεινή διατροφή των καταναλωτών. Και το Σχέδιο κατά του Καρκίνου είναι ένα βήμα πολλά υποσχόμενο για να βελτιωθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στα υγιεινά τρόφιμα.

Όπως λέει, η παχυσαρκία είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να είναι βόμβες θερμίδων, καθώς ένα ποτήρι κρασί μπορεί να περιέχει τόσες θερμίδες, όσες είναι παγωτό. Γι’ αυτό, η υποχρεωτική διατροφική σήμανση και η σήμανση των συστατικών στα αλκοολούχα ποτά θα βοηθήσει τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι και πόσο πίνουν.

«Είναι ελπιδοφόρο ότι η Ε.Ε. επιτέλους αποφάσισε να βελτιώσει τη σήμανση των αλκοολούχων ποτών. Οι εθελοντικοί κώδικες και τα εργαλεία αυτορρύθμισης της βιομηχανίας αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά να προστατέψουν τους νεότερης ηλικίας καταναλωτές από διαφημίσεις τροφίμων, που «ξεχειλίζουν» ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά. Τα κράτη-μέλη, δυστυχώς, δεν τόλμησαν να περιορίσουν τις διαφημίσεις μη υγιεινών τροφίμων» επισημαίνει ο κα Γκογιένς συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει δράση για υποχρεωτικά μέτρα.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει χρήματα για να προωθήσει το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε λιγότερο κόκκινο κρέας, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο του καρκίνου. Ταυτόχρονα, με την υγεία μας, ωφελούμε και το περιβάλλον, γιατί μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της διατροφής μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει, άμεσα, τις χρηματοδοτήσεις διαφημίσεων κόκκινου κρέατος» τονίζει κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: