ΜΕΝΟΥ
Τρεις πυλώνες για την υγεία

Τρεις πυλώνες για την υγεία

Health Newsroom

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, κατά τη διάρκεια του πρώτου Galien Think Tank Forum, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης χαιρέτισε την εκδήλωση μεταξύ άλλων σημαινουσών προσωπικοτήτων από το χώρο της υγείας, του φαρμάκου και όχι μόνο, με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών, συλλόγων ασθενών και θεσμικών παραγόντων που για πρώτη φορά έθεσαν τη βάση συγκεκριμένων προτάσεων εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας με κεντρικό άξονα την καινοτομία και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Μέσω τριών συγκεκριμένων πυλώνων θα προκύψουν νομοθετικές προτάσεις προς την πολιτεία που αφορούν α) στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, β) στη χρηματοδότηση της καινοτομίας γ) στην ενίσχυση της απορρόφησης επένδυσης από την κλινική έρευνα.

Στα πλαίσια της συζήτησης του 2ου πυλώνα για την βελτιστοποίηση της χρηματοδότησης της καινοτομίας, o Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης ανέφερε ότι πρέπει να δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα στο θεραπευτικό όφελος των καινοτόμων φαρμάκων και τόνισε ότι το μοντέλο αξιολόγησης τεχνολογίας που λαμβάνει υπόψη το κλινικό και βέβαια το οικονομικό όφελος, πρέπει να συνδεθεί με τις διαδικασίες αποζημίωσης των θεραπειών και την επένδυση που πραγματοποιείται στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Κατέληξε μεταξύ άλλων, ότι οι συνολικές ολοκληρωμένες προτάσεις της ομάδας εργασίας του 2ου πυλώνα για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας θα παρουσιαστούν τον Μάρτιο του 2015.

Η Value Access & Policy Senior Manager της Amgen, κα. Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου πραγματοποίησε εμπεριστατωμένη παρουσίαση των συστημάτων τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων θεραπειών στις χώρες της ΕΕ, καθώς και των μηχανισμών που αυτές υιοθετούν για την επιβράβευση και τη χρηματοδότηση της καινοτομίας. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην πρόταση αξιοποίησης συγκεκριμένου μοντέλου αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η υιοθέτηση οιοδήποτε μοντέλου, θα είναι δόκιμο να λαμβάνει υπόψη την εμπειρία των άλλων χωρών, σεβόμενη ωστόσο τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού συστήματος υγείας και την διαθέσιμη υποδομή.

Συνοψίζοντας, η κα. Παπαγιαννοπούλου ανέφερε την αναγκαιότητα μιας ολιστικής προσέγγισης, μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί η οικοδόμηση ενός διαφανούς συστήματος αξιολόγησης και χρηματοδότησης, το οποίο θα αποζημιώνει σταδιακά τις νέες θεραπείες, ανάλογα με το βαθμό καινοτομίας που εισαγάγουν στο σύστημα υγείας, δημιουργώντας παράλληλα κίνητρα για την επιβράβευση αυτής.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen στην Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Matyas Lakatos, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, έθεσε την οπτική της φαρμακευτικής βιομηχανίας και τη σημαντική επένδυση που αυτή πραγματοποιεί στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη έμπρακτης διαμόρφωσης ενός πλαισίου σταθερότητας και αξιοπιστίας που θα κινητοποιεί την εν λόγω επένδυση, δίνοντας παράλληλα κίνητρα. Ο κ. Lakatos τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η Amgen στην Ελλάδα, αντλώντας από την πολυετή εμπειρία της διεθνώς, έχει θέσει την τεχνογνωσία της στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων μέσα από τις συνέργειες που επιδιώκει για την προαγωγή του οφέλους των ασθενών και της βιωσιμότητας του ΕΣΥ. Θέτοντας την καινοτομία ως τον ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης στην Ελλάδα, επισήμανε ότι ο ασθενής και το σύστημα υγείας θα ωφεληθούν μόνο όταν καταφέρουμε με σωστό σχεδιασμό να αξιοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία που αυτή δημιουργεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: