ΜΕΝΟΥ
Χαράς ευαγγέλια το εμβόλιο της Pfizer για ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα

Χαράς ευαγγέλια το εμβόλιο της Pfizer για ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα

Health Newsroom

Σε λίγες εβδομάδες η αγωνία των ανθρώπων όλου του πλανήτη τελειώνει και η καραντίνα με τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα θα αποτελούν πλέον παρελθόν. Ο νέος κορονοϊός θα συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσα μας -όπως υπάρχουν και οι υπόλοιποι ιοί που ελέγχονται πλέον με τον εμβολιασμό- θα έχει αφήσει όμως στο αποτύπωμα του εκατομμύρια θανάτους, ενώ θα έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, κυρίως στην κοινωνικότητα μας και στην εργασιακή μας απασχόληση.

Στον αγώνα ταχύτητας που έχουν επιδοθεί δεκάδες φαρμακευτικές εταιρείες από την αρχή της χρονιάς για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, πρώτη έκοψε το νήμα η Pfizer, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας κυρίως σε ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς αυτές οι κατηγορίες κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τον αμερικάνικο φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech, έχει αποτελεσματικότητα προστασίας από τον κορονοϊό κατά 90%. Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης Φάσης 3, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία για την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου για τη σωτηρία ολόκληρου του πλανήτη.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά, σημαντικό για τον κόσμο στη μάχη μας κατά της Covid-19», δήλωσε ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, προσθέτοντας ότι «το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περίπου 43.000 εθελοντές, που έλαβαν είτε δύο δόσεις του εμβολίου είτε εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα λιγότερο από 10% των μολύνσεων ήταν σε συμμετέχοντες που είχαν λάβει το εμβόλιο, ενώ περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων ήταν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το εμβόλιο παρείχε προστασία επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση και 28 μέρες μετά την αρχική δόση. Ο τελικός στόχος αυτής της δοκιμής είναι να φτάσει σε 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Οι ερευνητές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο, αλλά αυτό βέβαια είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Αυτό που απομένει πλέον είναι να αποδειχθεί η ασφάλεια του εμβολίου (τα σχετικά στοιχεία αναμένονται τις επόμενες μέρες) και τότε μόνο θα μπορέσουν οι δύο εταιρείες να ζητήσουν την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η άδεια προβλέπεται να είναι για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο μέχρι το τέλος 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθεί πρόσθετη προμήθεια έως και 100 εκατ. δόσεων, αμέσως μόλις αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ήδη η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με την AstraZeneca, τη Sanofi-GSK και τη Janssen Pharmaceutica NV, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και με τις CureVac και Moderna.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα λάβει περισσότερες από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.

Με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα έχουμε εμβόλιο στη χώρα μας προς το τέλος του Μαρτίου. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν χωρίς καμμιά εξαίρεση και θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να γίνει μαζικός εμβολιασμός. Παράλληλα θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους πολίτες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα καθορίσει αναλυτικά το πρόγραμμα του εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.


Στη φωτογραφία ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ελλάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: