Η σημασία των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας αναδείχθηκε στο τριήμερο συνέδριο eHealthForum (12-14 Μαΐου 2014), το οποίο διεξήχθη με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να υποστηρίξουν άκρως αποτελεσματικά και άμεσα σε πραγματικό χρόνο το εθνικό σύστημα υγείας του παρόντος και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ιατρική περίθαλψη του μέλλοντος μέσω της οργάνωσης που προσφέρουν, της ταχύτητας ροής πληροφοριών και των διαχεόμενων οικονομιών κλίμακας που δημιουργούνται.
Σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, όπως υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των παρεμβάσεων, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η βέλτιστη αναλογία κόστους-οφέλους, οι εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας συμβάλουν καθοριστικά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.
Στο πλαίσιο του eHealthForum, ενδιαφέρον προσέλκυσε η παρέμβαση του HaseebAhmad, Δ.Σ. της MSDHellas, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στα πιλοτικά προγράμματα ψηφιακών υπηρεσιών υγείας που υλοποιεί η μητρική εταιρεία στη Μ. Βρετανία και την Ιταλία, η εφαρμογή των οποίων επέφερε όχι μόνο καλύτερη διαχείριση των ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, αλλά και μείωση του αριθμού των ασθενών, καλύτερη ποιότητα ζωής και, όπως υπογράμμισε, αξιοσημείωτη εξοικονόμηση υγειονομικών πόρων.
Στην Ελλάδατης οικονομικής κρίσης και της λιτότητας έχει ήδη υιοθετηθεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η μελλοντική επέκταση των εφαρμογών ψηφιακών υπηρεσιών υγείας θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να γίνουν όχι μόνο πιο αποτελεσματικές προς όφελος του ασθενή, όπως υπογράμμισε ο κ. Ahmad, αλλά και οικονομικά αποδοτικότερες, διασφαλίζοντας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα τη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, μέχρι την καθολική εφαρμογή των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί. Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι οι δομικές αγκυλώσεις των εθνικών συστημάτων υγείας, όπως η έλλειψη συντονισμού, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και η σύμφυτη αντίσταση του συστήματος στις αλλαγές δυσχεραίνουν την προσπάθεια καθολικής εφαρμογής των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας.